Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a možda se niste usudili pitati

Bez obzira na to kakav vam je seksualan život te jeste li u vezi ili ne, donosimo odgovore na najčešća pitanja o seksu koji će vam pomoći da probudite svoj libido, unesete svježinu u spavaću sobu ili da barem utažite znatiželju

Koliko god se osjećate ugodno zbog seksa, velika je vjerojatnost da i dalje imate nekoliko pitanja na koja ne znate odgovor. Bez obzira na to imati li problema s postizanjem orgazma ili osjećate strepnju zbog rasprave o svom seksualnom životu s partnerom ili partnericom, odgovori na ova pitanja će vam zasigurno olakšati muke.Želim kupiti svoju prvu seksualnu igračku – odakle početi?

Odabir vibratora vrlo je osobna stvar i s toliko dostupnih opcija odabir pravog može biti dugotrajan proces. Pri prvoj kupnji potražite savjete kod profesionalnih recenzenata seksualnih igračaka na internetu. Bez obzira na to tražite li veličinu, unutarnju ili vanjsku stimulaciju ili snagu, važno je ne samo prethodno istražiti, nego i razumjeti što vam odgovara. Započnite s pitanjem što želite od svoje igračke i pokušajte odabrati onu koja vam je estetski ugodna, ali se prisjetite da ono što bi moglo biti ugodnije za vašeg najboljeg prijatelja, neće nužno biti za vas.

Ako kupujete igračku putem interneta, istražite i provjerite možete li pronaći videozapise koji bi vam mogli pomoći da se bolje upoznate s onim što radi i kako funkcionira. Na kraju, uvijek uzmite u obzir materijale koji se koriste kako biste si osigurali sigurno i ugodno iskustvo – nehrđajući čelik, silikon i staklo su bezopasni, ali uvijek obavezno prvo provjerite ambalažu.

Veliki dio tajne orgazma je naučiti poznavati sebe – odvojite vrijeme za sebe, dodirujte se i otkrijete kakav dodir volite

PITANJE: Zašto mi je teško postići orgazam s partnerom?

Ako vam je teško postići orgazam, nemojte se sramiti. Normalno je osjetiti anksioznost tijekom seksa s partnerom, bez obzira na vaš spol. Pokušajte jednostavno uživati u seksu, usredotočiti se na svoje zadovoljstvo i ono što vam odgovara, bez razmišljanja i pritiska o doživljavanju orgazma.

Što se tiče seksa, istraživanja pokazuju da samo 20% žena može doseći vrhunac tijekom odnosa – većini žena je potrebna stimulacija klitorisa da bi postigle orgazam. Klitoris je daleko osjetljiviji od rodnice i sadrži 8000 živčanih završetaka. Veliki dio tajne orgazma je naučiti poznavati sebe – odvojite vrijeme za sebe, dodirujte se i otkrijete kakav dodir volite.

Za optimalno iskustvo ljubavi prema sebi započnite postavljanjem timera, recimo, na deset minuta, koji će vam pomoći da zaboravite na cilj postizanja vrhunca. Kad je tajmer gotov, zaustavite se, čak i ako niste postigli orgazam. Pokušajte usredotočiti svoj um na poteze i dodire koje si zadajete – ovo je najbolji način da odredite što radite, a što ne volite, pa će vam u budućnosti biti lakše doživjeti orgazam. Zapamtite da je zadovoljstvo uvijek dobro – čak i bez vrhunca.

Pokušajte razgovarati i izvan spavaće sobe o seksu i upotrijebite ga kao temu u kojoj ćete više razmišljati o vama oboma, a ne samo o sebi i svojim potrebama

PITANJE: Što mogu učiniti ako moj partner i ja nemamo isti libido?

To je vrlo često te ni na koji način ne znači da vašeg partnera manje privlačite vi ili oni vas. Na seksualni nagon mogu utjecati brojni čimbenici, uključujući stres, lijekove, nedostatak sna i našu ukupnu dobrobit. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da se međusobno podudarite s raspoloženjima, poput stvaranja vremena za ‘mini spojeve’ svaki dan ako živite s partnerom.

To ne mora biti dugo razdoblje – čak i samo 15 minuta u danu, ako se usredotočite isključivo jedno na drugo, može biti od velikog značaja. Što se tiče seksa, pokušajte razgovarati i izvan spavaće sobe o seksu i upotrijebite ga kao temu u kojoj ćete više razmišljati o vama oboma, a ne samo o sebi i svojim potrebama.

Mitovi o maratonu: Koliko doista traje prosječan seksualni odnos?

PITANJE: Ponekad osjetim bol tijekom seksa, što mogu učiniti?

Ovo je vrlo čest problem te zapravo istraživanja pokazuju da osam od deset žena tijekom spolnog odnosa osjeća neku vrstu boli, a najčešći je uzrok suhoća rodnice. To može biti uzrokovano hormonalnim promjenama (tijekom naših ciklusa), stresom, dehidracijom i medicinskim postupcima poput kemoterapije.

U nekim okolnostima lubrikanti mogu pomoći, ali ako bol tijekom seksa ne prestaje dulje vremena i ako je akutna, porazgovarajte s liječnikom. Također imajte na umu da seks ne mora uvijek biti penetrativan. Ako vam prodor bude bolan, uvijek možete uživati u predigri i vanjskim dodirima s partnerom.

PITANJE: Želim probati analni seks. Kako se mogu pripremiti?

Ovo je vrlo intiman tip seksa i trebali biste ga raditi samo ako to zaista želite. Nikako nemojte osjećati pritisak da to učinite. Kako bi vam bilo ugodnije, dobro se pripremite, lagano se dodirujte i koristite puno lubrikanta. Idealno su gušće formule lubrikanata koja je posebno napravljena za analni seks.

Ako želite isprobati ovo iskustvo, laganim dodirima kružite oko analnog dijela i počnite sporo – pokušajte jednim prstom naviknuti se na osjećaj, to će vam pomoći da se opustite. Ako vas boli, ali i dalje želite probati, vježbajte disanje za opuštanje, komunicirajte s partnerom i isprobajte nekoliko različitih položaja kako biste se udobno smjestili.

Kad naučite što vam odgovara, možete dati neke preporuke vašem partneru. To ne treba činiti pomoću riječi

https://mixer.hr/wellbeing/intimno/spori-seks/

PITANJE: Želim da mi partner pruži veće zadovoljstvo, kako da mu to priopćim?

Mnogima se traženje većeg užitka u spavaćoj sobi može činiti neugodno jer ne želite brinuti ili zabrinuti svog partnera. Prije nego što to učinite, važno je da i sami razumijete i znate što volite. Sljedeći put kad budete imali spolni odnos, promatrajte što vam se sviđa, a zatim učinite isto kad se samozadovoljavate.

Kad naučite što vam odgovara, možete dati neke preporuke vašem partneru. To ne treba činiti pomoću riječi – možete koristiti zvukove (poput jauka) ili čak pokušati masturbirati na određeni način ispred njega. Ako se služite riječima, zabilježite svoje izraze i pobrinite se da naglasak stavljate na pozitivne riječi, na primjer: “Sviđa mi se ovo”, a ne “Ne tako!”. 

PITANJE: Mogu li vibratori utrnuti genitalna područja?

Ako se brinete o tome je li vibrator premoćan i uzrokuje li potencijalnu utrnutost vaših osjetljivih područja, pogledajte preporuke profesionalnih recenzenata seksualnih igračaka. Iako postoje neka istraživanja koja upozoravaju na to da neke igračke mogu uzrokovati utrnulost, većina visokokvalitetnih marki vrlo je oprezna u pogledu tehnologije i materijala koji se koriste kako bi se osiguralo da postavke budu na optimalnoj razini. Većina svoje vibracije temeljili na kliničkom istraživanju koje je jasno pokazalo što je “ugodno”, a ne preslabo ili previše jako.

‘Nasmiješene’ dildo lutke koje nećete skrivati u ladici noćnog ormarića

PITANJE: Kako mogu koristiti vibrator sa svojim partnerom?

Sasvim je normalno da i dalje imamo maštarije i samozadovoljavamo se iako smo u vezi. Maštarije mogu pomoći nadahnuti nova seksualna iskustva i stoga su važne kako bi iskra ostala prisutna. Korištenje vibratora s partnerom je također nešto od čega ne treba zazirati. Ako ste zainteresirani za upotrebu vibratora za začinjavanje veze, ali brinete da bi se vaš partner mogao osjećati nelagodno ili u nekim okolnostima zastrašiti, razgovor vam može pomoći.

Ako ga upotrebljavate samostalno, pokažite mu kako i objasnite kako vam to omogućuje da istražite vlastito zadovoljstvo, što vam može pomoći i u boljem i ugodnijem seksu s partnerom ili partnericom. Kad se odlučite za zajedničku upotrebu, idealno ga je kupiti zajedno, tako da to bude zajednička odluka. Prije kupnje istražite i provedite neko vrijeme razgovarajući o tome što vam se sviđa i kako biste to željeli koristiti – to će također povećati uzbuđenje i oboje vas dovesti u raspoloženje za eksperimentiranje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime