Petak, 27 rujna, 2024

Kritika filma: Supstanca: Najneobičniji film godine koji će vas oduševiti i užasnuti istodobno

Krilatica 'nije za svakoga' u potpunosti odgovara opisu ovog interesantnog djela kao kandidata za najneobičniji i najizazovniji film godine

Film o kojem će ove godine najviše govoriti sistemom usmene predaje, ne samo filmofili već i poslovično nezainteresirani hipsteri koji čekaju trend da bi se prikopčali na isti, interesantna je groteskna SF satira, vizualno umotana u nadrealni psihološki triler. 
 
Otprilike onako kako vizualno izazovni naslovi podijele publiku, u smislu praćenja remek djela ‘Everything Everywhere All At Once’ ili pak arty prenemaganja ‘Saltburn‘, film ‘Supstanca’ je bildan na premisi kritike estetske industrije i imperativa pomlađivanja, korekcija i upgradeanja vlastitih verzija sebe. Goruće šminkerske teme updateane s novim milenijom i baznim psihološkim nesigurnostima svijeta poznatih, popularnih i velebitnih. 
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Substance (@trythesubstance)

Iza scenarija se krije ozbiljna kandidatkinja za Zlatnu palmu 

Francuska redateljica i scenaristica, ujedno i jedna od producentica Coralie Fargeat će na račun debitantskog djela ‘Revenge’ iz 2017., solidnog feminističko osvetničkog B eksploatatorskog djela skrenuti pažnju na sebe, no zakucat će s aktualnim otprilike na način kako je Yorgos Lanthimos uspio s ‘Poor Thingsima’, nagrade s festivala više manje. S reputacijom bliske kandidatkinje za ovogodišnju cannesku ‘Zlatnu palmu’ za najbolji scenarij krenula je u lov na svijet filmofila, ljubitelja redateljskog prosedea likova poput Lyncha ili Darrena Aronofskog.
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Coralie Fargeat (@coralie_fargeat)



Ne bez razloga. U svim segmentima skretanja pažnje kombinacijom autorskih dijelova filma od scenarija, režije, montaže, vizualne estetike, izgleda fotografije sve do neobičnih intervencija u tkivo priče, ona se vrlo umješno snalazi na više područja, ekvilibrirajući između ekstravagancije i konciznog držanja sadržaja u svojim rukama. 
 

Film koji dovodi do ruba izdržljivosti 

 
‘Supstanca’ prati nekoć slavnu glumicu Elizabeth Sparkle čija slava blijedi (izvrsna Demi Moore) koja odlučuje upotrijebiti lijek s crnog tržišta, tvar koja replicira stanice tijela privremeno stvarajući mlađu, bolju verziju sebe Sue (jednako sjajna Margaret Qualley, inače kći fantastične Andie McDowell), nesvjesno izazivajući užasne nuspojave. Uz klasično ljigavog TV šefa Harveya (renovirani i oporavljeni Dennis Quaid) koji joj otkazuje suradnje zbog ageinga i nuspojava starenja, glumica kreće u metamorfoze svog bića odmahujući na posljedice transformacije.
 
Skoro dva i pol sata vizualno izazovnog satiranja opisanog ultimatuma novog milenija  dovest će vas do ruba izdržljivosti, testirajući vašu gledateljsku mirnoću i podnošljivost vašeg želuca koliko mu je dano po vizualnom podražaju prije nego vas potjera put najbližeg WC-a. Ne zbog odvratnosti viđenog, već izazovnosti. Bitna razlika.
 
U svakom slučaju, ona krilatica ‘nije za svakoga’ u potpunosti odgovara opisu ovog interesantnog djela kao kandidata za najneobičniji i najizazovniji film godine. 
 

Ocjena: 8/10 

 
Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime