Ponedjeljak, 30 rujna, 2024

POP COOLTURA: Dora 2025. – izbor nasljednika Baby Lasagne, pitanje nacionalne nevažnosti

Koga poslati? I zašto? I tko je realno kapacitetan ponoviti bar Bejbelazanjin uspjeh i pripetavanje u finalu s nekim novim nebinarnim predstavnikom?

Objavljen je deadline i uvjeti natječaja. Dora 2025 samo što nije. A od samog natjecanja i tjedan dana paradiranja u prime timeu HTV-ove glazbene emisije pitanje je postalo od nadnacionalnog značaja. Jedni od eurovizijskih favorita od ovogodišnje skoro pa pobjede na Eurosongu postaju i Hrvati. Bez trunke zasluge HRT-ove platforme pri izboru, slučajem slučajnog slučaja znanog kao Bejbe Lazanja, glazbeni kužeri okupljeni svom silom  značajnih mišljenja na temu, kao i obično će za sljedeći izbor imati važnu nacionalnu temu.



Koga poslati? I zašto? I tko je realno kapacitetan ponoviti bar Bejbelazanjin uspjeh i pripetavanje u finalu s nekim novim nebinarnim predstavnikom? Koji će pink haljinicu mijenjati za pink pjesmicu ili će nuditi korpulentnu skoro pa opera gospođu, čiji će PR ići u promjenu spola netom nakon pobjede na Eurosongu 2025., a potom će se opet predomisliti i vratiti u staro tijelo. Ili sličan glazbi primaran narativ.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Prema dosadašnjim kuženjima kužera sljedeći izbor kao i dva tjedna su ključna. A ono što izlučivanje pop kulturnih Cro-estradnih izlučevina ima za ponuditi svodi se na TOP 5
varijacija:

1. AI

Umjetna Inteligencija je jedini logičan odabir. Obzirom na lanjskog Dora pobjednika koji je kao pobjedničku pjesmu ponudio Splice kupljene već gotove generičke beatove i copy paste prilagodbu modela pjesmica grupa Pain, Kaarija i Rammstein, ne vidi se jedan jedini razlog mijenjati win win koncept. Tom malom problemu zaobilaženja pravila po kojem zasad AI-u ne daju nastupati ni skladati umjesto 99% manje darovitih ljudskih skladatelja, file under – nerazumijevanje i strah od boljeg, Hrvatice i Hrvati poslovično dovitljivi, doskočit će modelima prilagodbe i cyberhuman čipiranja AI-a tako da ga ni na bivšem Plesu metal detektori ne utvrde.

2. Bejbe Lazanja

Dakle ne Baby Lasagna da si ne prlja čistoću brenda i pobjede, već doslovno Bejbe Lazanja s Gorillaz krinkom i zaštitom brenda u kojem repetitio est mater studiorum ali na način upgradeanja nudi ne isto nego slično s pjesmicom ‘Bim Bam Bus’. Nitko neće shvatiti da se radi o istom izvođaču, obzirom na njegove refleksije ‘Rim Tim Dagi Dim’ i ‘Biggie Biggie Boom’ i sljedeću ‘Tris Tras Trus’. A novi Rajko Dujmić i Ministar kulture 2035. je idealan izbor. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dora HRT (@dora.hrt)

3. Glazbeni kritičar

Jedan od veleumova i pop kulturnih kužera koji uvijek zna kako i što ne treba, ali nikad dosad nije u kontekstu domaće zadaće pop forme pokazao kako to zapravo treba, već u samom start upu ima najbolji nativni PR moment. Tko ne bi volio gledati i čuti kako se blamira moguće potencijalno upitnim vokalnim i autorskim sposobnostima. A opet, ostaje otvorenim, what if?

Što ako ispadne jeben? Pače odličan? Zabavan. Neočekivan. Drugačiji je već po samom habitusu koncepta. Može li si HTV žiri strućljaka dozvoliti još jedan promašaj ovakvog tipa? To da si smije dozvoliti nije upitno, no i njihova zrcala imaju jutarnji odraz.

Na eurosongovskom nivou nitko još nije imao takav PR i nije bilo glazbenog kritičara koji je stavio svoju glavu, dupe, facu i pjesmu na panj. A zamislite da još po pobjedi pridoda i PR moment kako je binaran i kako se sprema na promjenu spola. Beat that.  😉

4. Severina featuring Thompson with Miach & Grše + Hiljson Mandela

Jer spoj svih generacija u Cro Rock Misija momentu s pjesmom ‘Croatia For Africa not EU’ zasigurno ima najveći potencijal za spajanje u pobjedu, pogotovo ako se kao autore angažira producentsko pomirenje takvih pop genija kakav bi bio Wu Tangovski All Star move koji će u istoj pjesmi pomiriti Huljića, Bejbe Lazanju, Tutića, Lockrooma i Z++.

5. LET 3

Jer sigurno je sigurno, a Mrle i ekipa imaju još mercha za rasprodat. Prijatelji s TV-a će uvijek rado izaći u susret jer ipak je otkačenost neupitna pri svakoj pojavi a njihova glazbena inovativnost i sklonosti prilagodbe bizarnog mainstreamu zasigurno imaju u  portfoliju novih dadaizama koji će abecedu pokoristiti kao stihove pjesme i pokušati EU kupiti jednakim zlatni traktor hitovima kako im uspijeva u levackom srcu Balkana.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dora HRT (@dora.hrt)

U svakom slučaju vruća jesen, mirišete je i bez kestena i obranog grožđa. Imena ljudi koji će odabirati pjesme zasigurno će trebati stavljati neonskim svjetlima istaknute, čisto da se novi zalog promašaja ima kome adresirati i smijati natrag na jednaki način kako se oni posljednjih 30-ak godina do Baby Lasagne slučajnog slučaja smiju poštovanom publikumu.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime