Blagdani su stigli, a s njima i onaj nezamjenjivi miris svježe pečenih kolača koji ispunjava svaki kutak doma. Ako želite oduševiti svoje najbliže desertom koji ne samo da očarava izgledom, već i bogatstvom okusa, kuglof s đumbirom i cimetom savršen je izbor. Ova kombinacija začina daje kolaču onaj prepoznatljiv ‘zimski šarm’, a s Kenwood kMix uređajem priprema će biti brza i jednostavna, čak i za one koji nisu vrsni slastičari.
Sastojci za kuglof
- 300 g glatkog brašna
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- pola žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 180 g omekšalog maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 170 g tamne melase
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 100 g nasjeckanog kandiranog đumbira
- 4 žlice sirupa od đumbira
Za ukrašavanje
- 100 g šećera u prahu
- limunov sok
- sjemenke šipka (po želji)
Prije pripreme smjese za kuglof, zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup (24 cm) obilno namažite maslacem te pospite brašnom. U veliku posudu dodajte brašno, mljeveni đumbir i cimet, prašak za pecivo te sodu bikarbonu i ostavite sa strane.
U posudu Kenwood kMix uređaja stavite maslac i šećer te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Zatim postepeno dodajte jaja, a nakon 30-ak sekundi dodajte melasu i mlijeko te kratko izmiksajte sve sastojke. Na kraju, dodajte smjesu sa suhim sastojcima i još minutu miksajte na većoj brzini. Ubacite nasjeckani đumbir i sirup pa kratko promiješajte.
Gotovu smjesu prelijte u pripremljeni kalup i lagano udarite kalupom o radnu površinu da uklonite mjehuriće zraka. Pecite 45 minuta do sat vremena, sve dok čačkalica, nakon što ju
ubodete u sredinu, ne ostane bez tragova smjese. Ostavite kolač u kalupu deset minuta, zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi.
U maloj zdjeli pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Glazuru prelijte preko ohlađenog kolača, a na kraju pospite sjemenkama šipka za dašak boje i svježine.
Poslužite i uživajte!
Kuglof s đumbirom i cimetom savršen je spoj tradicionalnih blagdanskih okusa i modernog
načina pripreme uz Kenwood kMix. Isprobajte recept i uživajte u toplini blagdanske atmosfere sa svojim najdražima.
Fotografije: Press