Utorak, 16 rujna, 2025

Ljeto još nije gotovo: Donosimo 5 recepata za savršen osvježavajući koktel

Rujan nas nakon bezbrižnih ljetnih dana vraća u rutinu i stvarnost, zbog čega ga mnogi dočekuju s manje entuzijazma. Ali dobar koktel uvijek popravi stvar, zato donosimo pet provjerenih recepata idealinih za ovo doba godine

Mjesec rujan polako nas sve vraća u realnost i svakodnevnu rutinu nakon povratka s godišnjih odmora i uživanja, stoga mu se mnogi ne vesele. Kako ljeto odmiče tako se svi, s dozom nostalgije, prisjećamo i svega što ono donosi – more, sunčanje, razbibrigu. Jedna od glavnih asocijacija na ljeto su i kokteli, savršen spoj osvježenja i opuštanja, ali tko kaže da se piju samo na plaži pod suncobranom?



Za dašak ljetne uživancije i uživanje kod kuće vam može poslužiti ovih 5 recepata koje nam je otkrio Ali Mirza Mulabegović, vlasnik i osnivač poznatog zagrebačkog koktel bara Tender.

NEGRONI – klasičan jesenji koktel

Rujan je, osim po berbi grožđa, poznat i po slavlju još jednog pića – jednog od najpopularnijih koktela na svijetu, Negronija. Upravo u rujnu se održava i Negroni Week, globalna inicijativa pokrenuta 2013. godine u suradnji brenda Campari i magazina Imbibe Magazine. Već više od deset godina barovi diljem svijeta udružuju se za plemeniti cilj povodom ovog događaja, a kroz taj period prikupljeno je više od 5 milijuna dolara. Svi prihodi odlaze organizaciji Slow Food, globalnom pokretu koji promiče održivost, kulturnu i biološku raznolikost te pravdu u prehrambenoj industriji.

Ove godine brojni barovi u hrvatskoj u periodu od 22. do 28. rujna posluživat će klasične i varijacije Negronija s ciljem ukazivanja na misiju Slow Food-a koji ima cilj da svi mogu uživati u hrani i piću koji su dobri za njih, za ljude koji ih proizvode i za naš planet zemlju. Informacije o barovima u Hrvatskoj koji sudjeluju u Negroni weeku možete potražiti na službenoj stranici.

S obzirom da se Negroni sastoji od tri alkoholna destilata (Campari, gin, slatki crveni vermut) odličan je za kućna druženja jer ga je moguće pripremiti unaprijed u većim količinama. Ovaj klasik je jako podložan varijaciji gdje se svaki od sastojaka može mijenjati, čak se može igrati i s omjerima. Za pripremu klasičnog Negronija je potrebno:

  • 30ml Camparija
  • 30ml gina
  • 30ml slatkog crvenog vermuta

Sastojke je potrebno promiješati s ledom u old fashioned tipu čaše. Koristite veliku kocku leda te koricu naranče prvo stisnite da pusti esencijalna ulja, a onda iskoristite za dekoraciju. Ukoliko radite veću količinu Negronija za otprilike 10 ljudi, prethodne sastojke pomnožite s 10 i dodajte još 300 ml vode. S dodavanjem vode nije potrebno mješati sastojke, već se može poslužiti odmah iz frižidera.

TOKI HIGHBALL – koktel dalekog Istoka

Highball kultura ispijanja pića dolazi iz Japana, te se odlikuje jednostavnošću, preciznošću i balansom. Rashlađena čaša i whiskey, nježno istakanje i miješanje karbanoziranog pića, nekad jednostavno piće, a danas esencijalni dio Japanske kulture hrane i pića. Umjesto klasične sode, biramo ginger ale koji je u odličnom balansu s TOKI whiskeyem. Potrebni sastojci su:

  • highball čaša
  • 1/4 toki whiskey
  • 3/4 Fentimans ginger ale
  • puno leda
  • disk od naračine kore

BICICLETA – talijanski recept za zabavnu vožnju

Bicicletta je jedan od onih savršenih aperitivo koktela – jednostavan za pripremu, mali udio
alkohola, osvježavajući. Naziv koktela se navodno odnosi na starije Talijane koji bi nakon
nekoliko ovih koktela vozili kući bicikl – ponekad ‘cik-cak’ od alkohola. Ovo piće odlična je
alternativa klasičnim spritzevima, a evo i kako ga možete rekreirati kod kuće:

  • 60ml la cacciatora pinot grigio
  • 30ml Camparija
  • top up soda/mineralna
  • Za dekoraciju iskoristite 2 kriške naranče, prigodno uz sam naziv koktela jer se ipak radi o biciklu.

WHISKEY SOUR – koktel koji su pili i mornari

Kiseli kokteli (‘sours’) potječu još od 18. stoljeća, kada su se mornarima davala alkoholna pića pomiješana s citrusima kako bi se spriječio skorbut. Whiskey Sour je najpoznatiji nasljednik te tradicije, a sour kokteli svi imaju jednaku formulu – destilat + kiselina + šećer + bjelanjak (ili neka druga vrsta tekućine koja može napraviti pjenu).

Jedan od najpopularnijih soura je sigurno whiskey sour i radi se u principu uvijek od američkog whiskey, tj bourbona. Potrebni sastojci su:

  • 60ml makers mark bourbona
  • 30ml svježeg soka od limuna
  • 15ml šećernog sirupa
  • 15ml bjelanjka

Za razliku od koktela koji se miješaju u čaši, Whiskey Sour se priprema metodom shake – svi sastojci se dobro protresu u shakeru (može poslužiti i staklenka za džem ili shaker za proteine) s puno leda, a zatim se kroz strainer izliju u čašu. Upravo to mu daje prepoznatljivu svilenkastu teksturu i bogatu pjenu.

Svaki dobar koktel zahtijeva i kvalitetne sastojke te pravi pribor. Ako se želite okušati u
miksologiji kod kuće, dobro je unaprijed pripremiti sve što vam treba – od svježeg voća i leda do shaker-a, čaša i, naravno, samih pića.

PELINANA – spontani klasik iz Tendera

Pelinana je koktel koji je nastao spontano u zagrebačkom Tender baru i od tada postao
prepoznatljiv među stalnim gostima. Sastoji se od samo tri sastojka: pelinkovca, likera od banane i soka od limete – jednostavno, a efektno. Potrebni sastojci za jedan koktel su:

  • 50 ml pelinkovca
  • 30 ml likera od banane
  • 15 ml soka od limete

Sve sastojke shakeati u shakeru s puno leda (ako nemate shaker, poslužit će i staklenka od
džema ili shaker za proteine), a zatim procijediti u čašu preko leda. Za dekoraciju možete dodati mini bananku, što daje zabavan završni detalj.

Tu je i napredna metoda, koja se može koristiti za izradu za 4 koktela:

  • 200 ml pelinkovca
  • 120 ml likera od banane
  • 60 ml soka od limete

Sastojke ulijte u jedan vrč, a zatim ih prelijte u drugi u kojem se nalazi 100 ml mlijeka visokog postotka masnoće. Ostavite oko pola sata da mlijeko ‘odradi svoje’, a zatim sve procijedite kroz filter za kavu. Dobit ćete prozirniji, viskozniji koktel sofisticiranog izgleda kojim ćete sigurno impresionirati svoje goste.

Kako biste izbjegli potragu po trgovinama i gubljenje vremena u prometu, sve potrebne sastojke možete naručiti putem Wolt aplikacije. U ponudi Wolt Marketa pronaći ćete širok izbor pića, miksera, svježih namirnica, ali i dodatne sitnice koje će vaše druženje učiniti potpunim.

Tako ćete i u rujnu, bez obzira na povratak u rutinu, moći uživati u koktelima koji će unijeti dašak ljeta i opuštene atmosfere u svaki jesenski vikend.

Fotografije: Press 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime