Ponedjeljak, 14 listopada, 2024

Dani kamenica: Isprobajte recepte s jednom od najvećih svjetskih delicija 

Upravo u dane oko Svetog Josipa (19. ožujka) mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti i - naravno - najukusnije

Vrijeme svjetske gastro delicije kamenice je pred nama. A dobro znamo kako je ona malostonska jedna je od najcijenjenijih na svijetu.  



Upravo u dane oko Svetog Josipa (19. ožujka) mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture.  Meso ovih školjaka hranjivo je jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina.

Stoga su restorani Bota u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku organizirali  Dane kamenica od 7. ožujka do 1. Travnja nudeći recepte s ovom delicijom – na kojoj bi ima pozavidjeli i najprestižniji svjetski restorani.

Želite li i sami kod kuće isprobati svoje chefovske vještine, donosimo vam nekoliko probranih recepata koje obitelj Šare nasljeđuje s koljena na koljeno.

 

JUHA OD KAMENICA

Sastojci:

  • kamenice 12 kom
  • maslinovo ulje 0,5 dcl
  • 1 češanj češnjaka
  • peršin
  • 2 jušne žlice glatkog brašna
  • 1l ribljeg temeljca
  • sol
  • papar
  • 0.5 dcl bijelog vina 
  • muškatni orašćić

Priprema: Otvorite kamenice, izvadite meso te ga po želji usitnite. Na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna. Zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji. Ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina. Kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.

RIŽOT OD KAMENICA

Sastojci:

  • 20 komada kamenica
  • 2 komada crvenog luka 
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 g peršina
  • 0.2 dcl biljnog ulja
  • 0.2 dcl maslinovog ulja
  • 8 dcl ribljeg temeljca
  • papar
  • 0.5 dcl suhog pelješkog bijelog vina
  • 0.35 dkg riže

Priprema: Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvati i procijediti. Na miješanom ulju prodinstati sitno rezani crveni luk, dodati češnjak, peršin, papar te zaliti vinom. Pustiti da se kuha nekoliko minuta, zatim dodati more koje su kamenice pustile, rižu i riblji temeljac. Kuhati dok riža ne omekša. Pred sam kraj dodati kamenice.

POHANE KAMENICE U MALOSTONSKOJ KOŠULJICI

Sastojci:

  • 8 komada kamenica
  • 3 bjelanjka 
  • korica domaćeg limuna
  • 2 jušne žlice brašna
  • 4 jušne žlice krušnih mrvica 4 
  • 10 dkg rikule

Priprema: Otvorite kamenice te izvadite meso. Pripremite smjesu od čvrsto tučenih bjelanjaka, korice domaćeg limuna, sitno narezane rikule, brašna i krušnih mrvica. Otvorene kamenice uvaljajte prvo u oštro brašno zatim u gore navedenu smjesu te ih pržite u ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Poslužiti uz krišku limuna i tartar umak.

OYSTER ROLL

Sastojci:

  • 200 g riže za sushi 
  • 1 list nori alge
  • 20 g krastavaca
  • 20 g avokada
  • 8 komada kamenica

Priprema: Nori algu prerezati na pola te na obje polovice alge ravnomjerno rasporediti rižu. Krastavce i avokado narezati na prutiće 1 cm debljine te ih posložiti po sredini rolice zajedno s pohanim kamenicama. Uz pomoć makisua zarolati rolicu. Dobivenu rolicu posuti sezamom. Servirati s ukiseljenim đumbirom i wasabi pastom. Svaku rolu izrezati na 8 komada.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime