Vrijeme svjetske gastro delicije kamenice je pred nama. A dobro znamo kako je ona malostonska jedna je od najcijenjenijih na svijetu.
Upravo u dane oko Svetog Josipa (19. ožujka) mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso ovih školjaka hranjivo je jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina.
Stoga su restorani Bota u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku organizirali Dane kamenica od 7. ožujka do 1. Travnja nudeći recepte s ovom delicijom – na kojoj bi ima pozavidjeli i najprestižniji svjetski restorani.
Želite li i sami kod kuće isprobati svoje chefovske vještine, donosimo vam nekoliko probranih recepata koje obitelj Šare nasljeđuje s koljena na koljeno.
JUHA OD KAMENICA
Sastojci:
- kamenice 12 kom
- maslinovo ulje 0,5 dcl
- 1 češanj češnjaka
- peršin
- 2 jušne žlice glatkog brašna
- 1l ribljeg temeljca
- sol
- papar
- 0.5 dcl bijelog vina
- muškatni orašćić
Priprema: Otvorite kamenice, izvadite meso te ga po želji usitnite. Na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna. Zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji. Ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina. Kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.
RIŽOT OD KAMENICA
Sastojci:
- 20 komada kamenica
- 2 komada crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 g peršina
- 0.2 dcl biljnog ulja
- 0.2 dcl maslinovog ulja
- 8 dcl ribljeg temeljca
- papar
- 0.5 dcl suhog pelješkog bijelog vina
- 0.35 dkg riže
Priprema: Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvati i procijediti. Na miješanom ulju prodinstati sitno rezani crveni luk, dodati češnjak, peršin, papar te zaliti vinom. Pustiti da se kuha nekoliko minuta, zatim dodati more koje su kamenice pustile, rižu i riblji temeljac. Kuhati dok riža ne omekša. Pred sam kraj dodati kamenice.
POHANE KAMENICE U MALOSTONSKOJ KOŠULJICI
Sastojci:
- 8 komada kamenica
- 3 bjelanjka
- korica domaćeg limuna
- 2 jušne žlice brašna
- 4 jušne žlice krušnih mrvica 4
- 10 dkg rikule
Priprema: Otvorite kamenice te izvadite meso. Pripremite smjesu od čvrsto tučenih bjelanjaka, korice domaćeg limuna, sitno narezane rikule, brašna i krušnih mrvica. Otvorene kamenice uvaljajte prvo u oštro brašno zatim u gore navedenu smjesu te ih pržite u ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Poslužiti uz krišku limuna i tartar umak.
OYSTER ROLL
Sastojci:
- 200 g riže za sushi
- 1 list nori alge
- 20 g krastavaca
- 20 g avokada
- 8 komada kamenica
Priprema: Nori algu prerezati na pola te na obje polovice alge ravnomjerno rasporediti rižu. Krastavce i avokado narezati na prutiće 1 cm debljine te ih posložiti po sredini rolice zajedno s pohanim kamenicama. Uz pomoć makisua zarolati rolicu. Dobivenu rolicu posuti sezamom. Servirati s ukiseljenim đumbirom i wasabi pastom. Svaku rolu izrezati na 8 komada.