Subota, 23 ožujka, 2024

Što možete očekivati prije, tijekom i nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Nakon što ste se odlučili na cijepljenje i prijavili za svoju dozu postoji nekoliko stvari na koje bi trebali pripaziti. Donosimo najvažnije upute i savjete koje možete primijeniti prije, tijekom i nakon cijepljenja

U Hrvatskoj je cijepljenje dobrovoljno što znači da svatko ima pravo odlučiti hoće li se cijepiti ili neće. Ako se odlučite na cijepljenje, ovisno o cjepivu koje dobijete, primit ćete jednu ili dvije doze.



Sve osobe zainteresirane za cijepljenje mogu se prijaviti na: cijepise.zdravlje.hr, pozivom na besplatni broj telefona 0800 0011 ili kod svog osobnog liječnika. Donosimo upute i savjete koje možete primijeniti prije, tijekom i nakon cijepljenja.

Prije cijepljenja

Nakon što ste se odlučili na cijepljenje i prijavili za svoju dozu postoji nekoliko stvari na koje bi trebali pripaziti.

Ako uzimate neke lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom
Većini se ljudi ne preporučuje izbjegavanje, ukidanje ili odgađanje lijekova koje uzimaju zbog osnovnih zdravstvenih stanja u vrijeme cijepljenja protiv COVID-19. Međutim, vaš bi liječnik trebao razgovarati s vama o onome što je trenutno poznato, a što nije poznato o učinkovitosti dobivanja COVID-19 cjepiva prilikom uzimanja lijekova koji potiskuju imunološki sustav.

Ne preporučuje se uzimanje lijekova koji se prodaju bez recepta – kao što su ibuprofen, aspirin ili acetaminofen – prije cijepljenja u svrhu pokušaja prevencije nuspojava povezanih s cjepivom. Nije poznato kako ovi lijekovi mogu utjecati na to koliko dobro djeluje cjepivo. Međutim, ako redovno uzimate ove lijekove iz drugih razloga, trebali biste ih nastaviti uzimati prije cijepljenja. Također se ne preporučuje uzimanje antihistaminika prije nego što dobijete COVID-19 cjepivo kako biste pokušali spriječiti alergijske reakcije. Ako imate pitanja o lijekovima koje uzimate, razgovarajte sa svojim liječnikom ili davateljem cijepljenja.

Operacije, hospitalizacija ili anestezija

Ako ste nedavno operirani, hospitalizirani ili ste zahtijevali anesteziju ili ako vam se dogodi bilo koji od ovih događaja, razgovarajte sa svojim liječnikom o vakcinaciji protiv COVID-19. Liječnik će vam pomoći da odlučite kada se cijepiti kako bi se uvjerio da su koristi od cijepljenja veće od potencijalnih rizika.

Mamografija

Ako trebate ići na mamografiju i nedavno ste cijepljeni protiv COVID-19, pitajte svog liječnika koliko dugo trebate čekati nakon cijepljenja da biste obavili pregled. Osobe koje su primile COVID-19 cjepivo mogu imati otekline u limfnim čvorovima (limfadenopatija) ispod pazuha, u blizini mjesta na kojem su dobili injekciju. Ova oteklina normalan je znak da vaše tijelo gradi zaštitu od COVID-19. Međutim, moguće je da bi ovo oticanje moglo uzrokovati lažno očitavanje na mamografiji. Neki stručnjaci preporučuju mamografiju prije cijepljenja ili čekanje četiri do šest tjedana nakon cijepljenja.

Nemojte uzimati cjepivo protiv COVID-19 istodobno s drugim cjepivima

Pričekajte najmanje 14 dana nakon cjepiva COVID-19 prije nego što uzmete neko drugo cjepivo, uključujući cjepivo protiv gripe ili herpes zoster. Ako ste nedavno primili neko drugo cjepivo, pričekajte najmanje 14 dana prije nego što dobijete svoje COVID-19 cjepivo.

Međutim, ako dobijete COVID-19 cjepivo u roku od 14 dana od drugog cjepiva, ne morate biti docijepljeni niti jednim cjepivom. Ipak biste trebali ispuniti obje serije cjepiva prema rasporedu. 

Tijekom cijepljenja

Prije nego što stignete na mjesto cijepljenja, provjerite točno vrijeme svog termina i nemojte dolaziti prerano na termin zbog stvaranja gužvi i mogućnosti zaraze tijekom čekanja reda. Držite obavezan razmak od 2 metra dok čekate u redu. Za vrijeme primanja cjepiva, i vi i vaš pružatelj zdravstvenih usluga trebat ćete nositi maske koje pokrivaju nos i usta. Također nosite odjeću koju lako možete skinuti ili zavrnuti rukave radi jednostavnijeg primanja cjepiva.
Cijepite se u onu manje dominantnu ruku. Trebali biste dobiti papirnatu ili elektroničku verziju informativnog lista koji vam govori više o određenom cjepivu protiv COVID-19 koje primate. Naime, svako odobreno cjepivo COVID-19 ima vlastiti informativni list koji sadrži informacije koje će vam pomoći da razumijete rizike i koristi primanja tog specifičnog cjepiva.

Nakon primanja COVID-19 cjepiva, trebali biste biti pod nadzorom na mjestu najmanje 15 minuta. Trebali biste dobiti karticu za cijepljenje koja kaže koje ste cjepivo protiv COVID-19 primili, datum kada ste ga primili i gdje ste ga primili. Čuvajte svoju cjepnu karticu u slučaju da vam zatreba za buduću upotrebu. Razmislite o fotografiranju kartice za cijepljenje kao rezervnu kopiju. Ako na svom cijepljenju ne dobijete COVID-19 karticu za cijepljenje, obratite se mjestu pružatelja cijepljenja na kojem ste se cijepili ili državnom zdravstvenom odjelu kako biste saznali kako možete dobiti karticu.

Poslije cijepljenja

Što očekivati nakon uzimanja cjepiva COVID-19?

Nakon cjepiva protiv COVID-19 mogu se pojaviti česte nuspojave. Potrebno je vrijeme da vaše tijelo izgradi zaštitu nakon bilo kakvog cijepljenja.
Smatrate se potpuno cijepljenim 2 tjedna nakon druge doze cjepiva ili 2 tjedna nakon prve doze ukoliko ste dobili takvu vrstu cjepiva. 

Moguće nuspojave

Na ruci u koju ste primili cjepivo: bol, crvenilo i oteklina. U ostatku tijela: temperatura, umor, glavobolja, bol u mišićima, zimica, groznica i mučnina.
Ukoliko osjetite neke od nuspojava kontaktirajte epidemiološku službu i razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju lijekova koji se prodaju bez recepta, kao što su ibuprofen, acetaminofen, aspirin ili antihistaminici, ako imate bilo kakve bolove i nelagodu nakon cijepljenja. Nište ne uzimajte bez stručnih savjeta i preporuka.

Ublažavanje boli

Kako biste smanjili bol i nelagodu tamo gdje ste dobili cjepivo: preko tog područja nanesite čistu, hladnu i mokru krpu, koristite ili vježbajte ruku. 
Kako bi se smanjila nelagoda uzrokovana vrućicom: pijte puno tekućine i odjenite se lagano.

Ako ste primili drugu dozu

Nuspojave nakon druge doze mogu biti intenzivnije od onih koje ste doživjeli nakon prve. Te su nuspojave uobičajeni znakovi da vaše tijelo gradi zaštitu i trebale bi nestati u roku od nekoliko dana.

Kada nazvati liječnika

U većini slučajeva nelagoda zbog boli ili vrućice normalan je znak da vaše tijelo gradi zaštitu. Obratite se svom liječniku u slučaju: ako se crvenilo ili osjetljivost na mjestu na kojem ste cijepljeni pogoršaju nakon 24 sata, ako vas nuspojave zabrinjavaju ili vam se čini da ne nestaju nakon nekoliko dana ili ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća o vašem zdravstvenom stanju.

Zapamtite!

Nuspojave mogu utjecati na vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, no trebale bi nestati za nekoliko dana.
Još uvijek učimo kako će cjepiva utjecati na širenje COVID-19. Nakon što ste se u potpunosti cijepili protiv COVID-19, trebali biste i dalje poduzimati mjere predostrožnosti na javnim mjestima, poput nošenja maske, udaljavanja od ostalih osoba barem 2 metara, izbjegavanja gužve i slabo prozračenih prostora te često pranje ruku. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime