Utorak, 2 srpnja, 2024

6 skrivenih simptoma koji mogu biti znak nedostatka vitamina A

Vitamin A možete dobiti iz mnogih različitih izvora hrane, poput lososa, špinata i drugog lisnatog povrća, mlijeka, sira, žumanjaka, goveđe jetre, brokule, tikve, mrkve, dinje, manga i marelica

Kada je riječ o zdravlju i optimalnom funkcioniranju svih sustava našeg organizma, vitamin A je iznimno važan. Dovoljna količna vitamin A važna je za dobar vidom, dobru funkciju imunološkog i reproduktivnog sustava, dobar metabolizam, kao i za rad srca, pluća, bubrega i mozga. No, njegova uloga ovdje ne staje – vitamin A također ima antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja.Vitamin A možete dobiti iz mnogih različitih izvora hrane, poput lososa, špinata i drugog lisnatog povrća, mlijeka, sira, žumanjaka, goveđe jetre, brokule, tikve, mrkve, dinje, manga i marelica. Odrasle žene trebale bi težiti unosu oko 700 mikrograma (mcg) vitamina A svaki dan, dok je dnevna preporuka za muškarce bliža 900 mikrograma (mcg) dnevno.

Ne uzimajte dodatke s vitaminom A bez dogovora s liječnikom!

Niste sigurni trebate li uzimati dodatke vitamina A? Dovoljna količina vitamina A može se dobiti iz hrane. Budući da se višak vitamina A ne izlučuje iz tijela poput primjerice vitamina C, može ‘predozirati’. Previše vitamina A može biti štetno, ano nekim osobama će možda trebati dodaci vitamina A. Pojedinci koji pate od pothranjenosti, koji imaju poremećaj gušterače, upalne bolesti ili ospice vjerojatno će imati koristi od dodatka vitamina A.

Kada dijete ne djeluju, pokušajte s vremenski ograničenom prehranom!

Ako uzmete previše vitamina A u obliku suplemenata, možete osjetiti mučninu, povraćanje, zamagljen vid i vrtoglavicu. Dugoročno, uzimanje previše vitamina A može uzrokovati simptome kao što su iritacija kože, bol u zglobovima i kostima, stanjivanje kostiju, oštećenje jetre i još mnogo toga. Ako ste zabrinuti za nedostatak vitamina A, zamolite svog liječnika za analizu krvi koja provjerava razinu retinola ili beta-karotena. Tijelo regulira razinu vitamina A budući da se ovaj hranjivi sastojak pohranjuje u jetri. Ako je jetra iscrpljena, onda je razina vitamina A niska.

Iako je nedostatak vitamina A prilično rijedak, donosimo nekoliko simptoma koji bi mogli biti znak da vam ga nedostaje.

Suhe oči

Suhe oči mogu biti jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A. Naše su oči prekrivene slojem suznim filmom koji pomaže u zaštiti i podmazivanju očiju, a istovremeno održava površinu očiju čistom. Zdrav suzni film kojeg ima dovoljno neophodan je da bi jasno vidjeli. Kada svjetlost udari u rožnicu, ako je suzni film nedovoljan, on raspršuje svjetlost.

Kada suzni film nije dobre kvalitete, mogu se pojaviti simptomi suhog oka. Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A je nešto što se zove Bitotove mrlje, koje su bijele pjenaste lezije na rožnici. 

Noćno sljepilo

Noćno sljepilo još je jedan rani znak nedostatka vitamina A. Vitamin A je kritični dio rodopsina, proteina koji apsorbira svjetlost u mrežnici, rodopsin je dio ‘štapića i čunjeva’ i ključan je za noćni vid.

Hit namirnice za detoksikaciju: Imate legitimno pravo jesti čak i češnjak!

Problemi sa zacjeljivanjem rana

Vitamin A je važna komponenta pravilnog zacjeljivanja rana. Jedan od razloga je taj što vitamin A igra ulogu u ublažavanju upalnog odgovora tijela i može pomoći u kontroli prekomjerne upale. Bez dovoljno vitamina A, tijelo se neće pravilno izliječiti.

Povećanje broja infekcija prsnog koša, grla i dišnih puteva

Nedostatak vitamina A može biti povezan s infekcijama grla, dišnih puteva i prsnog koša. Ali nemojte posezati za dodacima vitamina A samo iz ovog razloga – potrebne su daljnje liječničke pretrage, a suplementacija može imati prilično ozbiljne nuspojave.

Smatra se da vitamin A ima zaštitni učinak u prekomjernim upalama koje dolaze zajedno s invazivnim patogenima poput prehlade i infekcija. Vitamin A može pomoći u zaštiti kroz modulaciju upale.

Suha koža

Manjak vitamina A definitivno nije jedini razlog za suhu kožu, ekcem i druge probleme s kožom, ali može igrati ulogu. Kada pogledate sastojke u proizvodima za njegu kože, retinol je prilično uobičajen izraz. Retinol se zapravo dobiva iz vitamina A i ima mnoge prednosti za kožu, uključujući smanjenje bora, zaglađivanje teksture kože… Nakon razumijevanja ove veze, ima smisla da nedostatak vitamina A može igrati ulogu u problemima s kožom.

Koža sadrži retinoidne receptore i dobivanje dovoljne količine vitamina A pomoći će stvaranju novih stanica kože, smanjiti upalu i spriječiti suhoću. Dakle, nedovoljno unosa ovog vitamina može dovesti do suhe kože.

Problemi s plodnošću

Istraživanja na životinjama pokazuju da nedostatak vitamina A može biti povezan s neplodnošću. Znamo da vitamin A igra ulogu u brojnim reproduktivnim procesima, ali potrebna su daljnja istraživanja u ovom području kako bi se saznalo je li nedostatak vitamina A povezan s problemima plodnosti u i muškarci i žene.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime