Kao djecu možda su vas neki plašili kako će vam, ako progutate koštice lubenice, izrasti nova lubenica u trbuhu… Ili su vam govorili kako ih je opasno konzumirati, kao što to jest slučaj s nekim drugim sjemenkama voća. Ali zapravo su koštice lubenice iznimno zdrave i baš ih treba jesti – poručuju stručnjaci.
Sjeme, odnosno koštice lubenice imaju veliku količinu hranjive vrijednosti i uvijek biste ih trebali jesti, napominje dr. Paul Kasenene, specijalist za prehranu i autor knjige “Eat Your Way To Wellness” te dodaje: “Koštice lubenice dobar su izvor nekih minerala, uključujući magnezij i željezo. Jedite ih zajedno s lubenicom”!
Vrhunska delikatesa i grickalica te ‘boost’ vitamina C za imunitet
Ako jedete lubenicu bez koštica, propuštate glavne hranjive sastojke: primjerice, 30 g koštica lubenice sadrži 146 miligrama magnezija, 214 miligrama fosfora i 184 miligrama kalija. Ostale hranjive tvari koje se nalaze u zrelim košticama (takve su crne boje) su cink, folati, željezo i kalcij.
Prije gutanja temeljito sažvačite košticu lubenice kako biste bolje probavili sve njene hranjive sastojke. Također, preporučuje se i pečenje koštica na ulju kao ukusan pripravak. Još jedan sjajan način da se koštice lubenice uvrste u svakodnevnu prehranu jest dodavanje salatama ili u smoothiu.
Sama lubenica je vrlo dobra za naš organizam. Bez kolesterola je, bez masti, natrija i ima otprilike 80 kalorija po porciji. Također sadrži hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje srca, poput magnezija, koji pomaže u održavanju otkucaja srca i fosfora, koji ima ulogu u električnoj aktivnosti srca. Jedan zalogaj lubenice sadrži otprilike 92% vode i šest savršenih šećera. I, ne samo da je lubenica izvrsna za hidrataciju, ona je također puna vitamina C, što nam je u vrijeme pandemije posebno korisno za imunitet i zdravlje organizma.
Koje su sjemenke opasne za konzumaciju?
Međutim, neka druga sjemena voća mogu biti opasna u velikim količinama, stoga pazite. Iako su koštice lubenice sigurne i korisne za jesti, sjemenke trešanja, breskvi, šljiva, jabuka i marelica sadrže cijanogene spojeve.
Studija Sveučilišta Leeds iz 2015. sugerira da bi osoba trebala konzumirati između 83 i 500 sjemenki, primjerice, jabuke da bi dobila akutno trovanje cijanidom. To je vrlo malo vjerojatno, no korisno je znati da neki simptomi trovanja cijanidom uključuju anksioznost, vrtoglavicu, zbunjenost ili glavobolju.