Subota, 23 ožujka, 2024

Koštice ovog ljetnog voća nikad ne trebate ispljunuti nego ih – pojedite

Žvačući ove sjemenke u organizam možete unijeti obilje hranjivih sastojaka, a od njih možete pripremiti i fantastične pržene grickalice. No, zato treba pripaziti da ne progutate sjemenke nekog drugog voća...

Kao djecu možda su vas neki plašili kako će vam, ako progutate koštice lubenice, izrasti nova lubenica u trbuhu… Ili su vam govorili kako ih je opasno konzumirati, kao što to jest slučaj s nekim drugim sjemenkama voća. Ali zapravo su koštice lubenice iznimno zdrave i baš ih treba jesti – poručuju stručnjaci.Sjeme, odnosno koštice lubenice imaju veliku količinu hranjive vrijednosti i uvijek biste ih trebali jesti, napominje dr. Paul Kasenene, specijalist za prehranu i autor knjige “Eat Your Way To Wellness” te dodaje: “Koštice lubenice dobar su izvor nekih minerala, uključujući magnezij i željezo. Jedite ih zajedno s lubenicom”!

Vrhunska delikatesa i grickalica te ‘boost’ vitamina C za imunitet

Ako jedete lubenicu bez koštica, propuštate glavne hranjive sastojke: primjerice, 30 g koštica lubenice sadrži 146 miligrama magnezija, 214 miligrama fosfora i 184 miligrama kalija. Ostale hranjive tvari koje se nalaze u zrelim košticama (takve su crne boje) su cink, folati, željezo i kalcij.

Prije gutanja temeljito sažvačite košticu lubenice kako biste bolje probavili sve njene hranjive sastojke. Također, preporučuje se i pečenje koštica na ulju kao ukusan pripravak. Još jedan sjajan način da se koštice lubenice uvrste u svakodnevnu prehranu jest dodavanje salatama ili u smoothiu. 

Sama lubenica je vrlo dobra za naš organizam. Bez kolesterola je, bez masti, natrija i ima otprilike 80 kalorija po porciji. Također sadrži hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje srca, poput magnezija, koji pomaže u održavanju otkucaja srca i fosfora, koji ima ulogu u električnoj aktivnosti srca. Jedan zalogaj lubenice sadrži otprilike 92% vode i šest savršenih šećera. I, ne samo da je lubenica izvrsna za hidrataciju, ona je također puna vitamina C, što nam je u vrijeme pandemije posebno korisno za imunitet i zdravlje organizma.

Koje su sjemenke opasne za konzumaciju?

Međutim, neka druga sjemena voća mogu biti opasna u velikim količinama, stoga pazite. Iako su koštice lubenice sigurne i korisne za jesti, sjemenke trešanja, breskvi, šljiva, jabuka i marelica sadrže cijanogene spojeve.

Studija Sveučilišta Leeds iz 2015. sugerira da bi osoba trebala konzumirati između 83 i 500 sjemenki, primjerice, jabuke da bi dobila akutno trovanje cijanidom. To je vrlo malo vjerojatno, no korisno je znati da neki simptomi trovanja cijanidom uključuju anksioznost, vrtoglavicu, zbunjenost ili glavobolju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime