Ako niste znali, regija Kvarner treća je po količini proizvodnje pjenušaca u Hrvatskoj s više od 50.000 butelja pjenušca. Vinska regija Kvarner obuhvaća vinogorja Opatija – Rijeka – Vinodol, Krk, Cres – Lošinj, Rab i Pag. Pod vinovom lozom se nalazi nešto više od 200 ha i proizvodi 2 milijuna litara vina godišnje.
Najmlađa vinarija udruženja je Grand Village Estate Winery iz Selca koja je jedina članica s područja Grada Crikvenice i može se pohvaliti vinom autohtonih sorti s Kvarnera žlahtinom, trojišćinom i sansigotom.
55 Ribarski tjedan i kušanje autohtonih sorti vina
Želite li isprobati više od 40 autohtonih vrsta vina ovog kraja, svakako posjetite Crikvenicu jer se od danas do subote, u sklopu 55. Ribarskog tjedna, na glavnom trgu Stjepana Radića (kod murve) održava ‘Festival kvarnerskih vina Vino s okusom soli 2021.’ u organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines.
Vinarije koje će predstaviti dio svog asortimana su članice Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić – Zvoneća (Matulji), OPG Plovanić vina – Kastav, Grand Village Estate Winery – Selce, Vinska kuća Pavlomir – Novi Vinodolski, s Vrbnika – Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Ugostiteljstvo i trgovina Nada i s Paga Boškinac.
Vinska radionica
U petak u 18 sati će se pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i TZ Grada Crikvenice održati i vinska radionica ‘Autohtone vinske sorte Kvarnera’ na kojoj će se predstaviti bogatstvo kvarnerskih autohtonih sorti, a moderirat će je vrbnički agronom i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić, kojeg su novinari prozvali ‘vinski Indiana Jones’.
Fotografije: Karlo Marković