Subota, 23 ožujka, 2024

Vino s okusom soli: Prilika da kušate više od 40 autohtonih sorti kvarnerskih vina

Više od 40 autohtonih kvarnerskih vina među kojima su najzastupljenije vinske sorte žlahtina, belica, jarbola, trojišćina i sansigot možete do subote isprobati na 'Festivalu kvarnerskih vina Vino s okusom soli 2021.' na glavnom trgu u Crikvenici

Ako niste znali, regija Kvarner treća je po količini proizvodnje pjenušaca u Hrvatskoj s više od 50.000 butelja pjenušca. Vinska regija Kvarner obuhvaća vinogorja Opatija – Rijeka – Vinodol, Krk, Cres – Lošinj, Rab i Pag. Pod vinovom lozom se nalazi nešto više od 200 ha i proizvodi 2 milijuna litara vina godišnje. 



Najmlađa vinarija udruženja je Grand Village Estate Winery iz Selca koja je jedina članica s područja Grada Crikvenice i može se pohvaliti vinom autohtonih sorti s Kvarnera žlahtinom, trojišćinom i sansigotom.

55 Ribarski tjedan i kušanje autohtonih sorti vina

Želite li isprobati više od 40 autohtonih vrsta vina ovog kraja, svakako posjetite Crikvenicu jer se od danas do subote, u sklopu 55. Ribarskog tjedna, na glavnom trgu Stjepana Radića (kod murve) održava ‘Festival kvarnerskih vina Vino s okusom soli 2021.’ u organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines.

Vinarije koje će predstaviti dio svog asortimana su članice Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić – Zvoneća (Matulji), OPG Plovanić vina – Kastav, Grand Village Estate Winery – Selce, Vinska kuća Pavlomir – Novi Vinodolski, s Vrbnika – Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Ugostiteljstvo i trgovina Nada i s Paga Boškinac.

Vinska radionica

U petak u 18 sati će se pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i TZ Grada Crikvenice održati i vinska radionica ‘Autohtone vinske sorte Kvarnera’ na kojoj će se predstaviti bogatstvo kvarnerskih autohtonih sorti, a moderirat će je vrbnički agronom i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić, kojeg su novinari prozvali ‘vinski Indiana Jones’.

Fotografije: Karlo Marković

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime