Bečki odrezak jedno je od najjednostavnijih i najpoznatijih jela na svijetu, pa iako ga ‘svojataju’ Austrijanci, treba napomenuti kako se taj panirani odrezak pojavljuje i u nekim drugim kuhinjama. Primjerice, u Italiji se takav odrezak naziva Cotoletta alla Milanese.
Sigurni smo da ne postoji osoba na svijetu koja nije uživala u okusima ovog svjetski poznatog specijaliteta. Ako slučajno još niste probali, nemojte čekati i isprobajte recept koji vam donosimo – jamčimo najsočniji odrezak koji ste ikad jeli!
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 posušena peciva (ili 100 g krušnih mrvica)
- 4 žlica brašna
- Sol, papar
- 2 jaja
- 2 žlice mlijeka
- 4 tanka teleća odreska (od 150 g)
- 250 g masla
- 1 limun
Priprema:
- Peciva naribati ili izmiksati u fine mrvice. Staviti ih na tanjur.
- Na drugi tanjur staviti brašno, začiniti solju i paprom. U dubokom tanjuru razmutiti jaja i mlijeko.
- Posušiti odreske te istući svaki između dvije folije (na ½ cm debljine). Zatim uvaljati meso u brašno, potom u jaje pa u krušne mrvice. Pritisnuti panadu uz meso.
- U dvije tave ugrijati maslo (ne prejako). Pržiti odreske sa svake strane 3-4 minute do zlatnožute boje. Nekoliko puta protresti tavu da se odresci ne zalijepe na dno. Potom odreske ostaviti da se ocijede na kuhinjskom papiru. Oprati limun vrućom vodom, posušiti i narezati na ploške. Poslužiti odreske s ploškama limuna te ukrasiti po želji.
Želimo vam dobar tek!