Utorak, 2 travnja, 2024

Ove 3 namirnice nijedan gastroenterolog ne proporučuje za crijeva

Nadutost želuca i crijeva za mnoge je 'normalno’ stanje' ali zapravo je to pokazatelj da nešto nije u redu. Umor, moždana magla i alergijska stanja poput alergije, astme ili osipa na koži povezani su s lošim zdravljem crijeva. Morate pronaći osnovni uzrok, duboko kopati i pogledati ispod površine. Crijeva su temelj našeg zdravlja - od njih sve kreće

Kada naše tijelo funkcionira u svom najboljem izdanju, ono je poput fino podešenog orkestra – svaki organ i sustav djeluju u savršenoj harmoniji. Ali kada je samo jedan mali aspekt izvan ravnoteže, poput primjerice crijeva, to može dovesti do brojnih suptilnih problema kojima je teško ući u korijen.“Sedamdeset i pet milijuna Amerikanaca svakodnevno šutke pati od bolova u crijevima”, kaže doktor Vincent Pedre, autor knjige ‘Happy Gut’ i dodaje: “Većina ljudi to ne smatra problematičnim jer su otupjeli zbog simptoma.”

Osim bolova u trbuhu i zatvora, dr. Pedre upozorava da postoji niz suptilnih simptoma koji bi mogli ukazivati na problem s crijevima.
“Umor, moždana magla i alergijska stanja poput alergije, astme ili osipa na koži povezani su s lošim zdravljem crijeva. Morate pronaći osnovni uzrok, duboko kopati i pogledati ispod površine. Crijeva su temelj našeg zdravlja – od njih sve kreće”, objašnjava.

Kako znati trebate li očistiti crijeva?

Tipičan kandidat je svatko tko je u životu bio na antibiotiku. Naime, bilo koja pojedinačna doza antibiotika utječe na našu crijevnu floru i nakon nje nam treba 6 do 12 mjeseci da se tijelo vrati u prvobitno stanje. Nadutost želuca i crijeva za mnoge je ‘normalno’ stanje’ ali zapravo je to pokazatelj da nešto nije u redu. Primjerice, može biti znak da patite od niske želučane kiseline.

Probavna snaga smanjuje se kada ne možete razgraditi bjelančevine i masti – oni vam ‘sjede’ u trbuhu poput teške cigle i napuhuju vas. Nadutost, također, može značiti da patite od nekog oblika mikrobiološke upale tankog crijeva. Primjerice, od prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu što može uzrokovati osjećaj nadutost od 30 do 60 minuta nakon obroka. Ovisno o tome gdje se nadutost događa i u koje vrijeme, možete dobiti uvid u zdravlje vaših crijeva.

Hrana koju treba izbjegavati radi boljeg zdravlja crijeva

Tri su glavne kategorije namirnica koje dr. Pedre preporučuje svima da ih izbjegavaju ako imaju problema s crijevima!

1/ Pšenica i gluten:
Gluten je vrlo hidrofilna molekula, što znači da privlači vodu i da je vezivo. To postaje velika masa, koja mnoge ljude može dovesti do zatvora i usporiti probavu.

2/ Pržena hrana:
Big NO! Takva hrana, poput pohanog mesa, obično se prži u brašnu, što znači da unosite i gluten, a to je dvostruki udarac na crijevnu floru.

3/ Začinjena hrana:
Ne govorimo o začinima u normalnim količinama. Mislimo na pretjerano začinjenu hranu poput habanero paprike ili curryja. Ova ljuta hrana može nadražiti sluznicu crijeva i izazvati ozbiljne probleme.

Jutarnja i večernja rutina za bolju probavu

Kada spavate, vaš se probavni sustav odmara, pa je doručak čim ustanete – bez prethodne pripreme želudca – poput hladnog tuša za vaša crijeva. Dr. Pedre preporučuje prvo popiti čašu tople vode s kriškom limuna kako bi se probavni sustav probudio. Limun zbog svoje kiselosti pomaže u poticanju stvaranja želučane kiseline te ujedno budi jetru i priprema tijelo za izlučivanje žuči.

“Obično pijuckam vruću vodu i limun dok se pripremam za posao ili prije nego što uđem pod tuš. To je ritual koji slijedim prije nego što uopće doručkujem da me potakne da usporim”, ističe dr. Pedro.

“Moja sigurna opcija kada jedem vani jest odlazak u grčki restoran. Jelovnik je uvijek prepun jela koja se lako probavljaju, poput salata, povrća s roštilja i mesa s roštilja ili ribe”, dodaje. Riba je, primjerice, dobra opcija jer ju nije teško probaviti -kao odrezak ili file. Također, sve je uglavnom začinjeno s đumbirom, koji djeluje protuupalno ili s mladim lukom, koji djeluje kao probiotik, ili, pak, s gljivama koje su dokazano dobre za bolji rad crijeva i za jačanje imuniteta.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime