Utorak, 26 ožujka, 2024

Ayurveda: Hladna voda nije dobra za organizam, ali je zato topla pravi ‘nektar’

Kada se pravilno apsorbira u tijelu, voda ima ljekovita svojstva - osvježava i oživljava, uklanja umor, povećava izdržljivost, utječe na bolji izgled kože, poboljšava probavu... A kako svatko od nas pripada nekom tipu doshe važno je znati i 'recept' kako i koliko vode unositi u organizam

Ayurveda koristi razne tehnike kojima nastoji utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje. I ona temelji mnoga svoja učenja na činjenici da naše tijelo čini otprilike 75% vode, te da je za opću tjelesnu dobrobit izuzetno važna – hidratacija. 



Pa tako ayurvedski zdravstveni, terapeutski i spiritualni stručnjaci koriste jednostavan alat koji pomaže u tjelesnom, mentalnom i duhovnom zdravlju – a to je upravo voda!

Zašto bismo trebali vodu prije konzumacije – zagrijati?

Svaki dan treba popiti barem 7 do 8 čaša čiste vode – filtrirane ili izvorske. Ova količina je nužna za uklanjanje toksina iz tijela te omogućuje da vitalna energija u tijelu teče fluidno. Ayurvedski praktičari preporučaju da se voda zagrije prije konzumacije kako biste uravnotežili elemente vode i vatre – što osigurava uravnotežen agni (probavnu vatru).

Prema ayurvedi, za dobro zdravlje, naše doshe i agni trebaju biti usklađeni, a upravo je agni u tijelu zadužen za održavanje vitalnosti, razvoja i snage. Stoga izjava direktora Ayurvedskog instituta u Novom Meksiku, Vasanta Lada znakovito govori: “Hladna voda nije zdrava za organizam, a topla je nektar!” 

Voda daje život, neophodna je za mentalno, tjelesno i duhovno zdravlje. Uravnotežuje pitta doshu, podržava kapha doshu te hidratizira vata doshu, a kada se pravilno apsorbira u tijelu, voda ima ljekovita svojstva – osvježava i oživljava, uklanja umor, povećava izdržljivost, utječe na bolji izgled kože, poboljšava probavu…

Pravilan dnevni unos vode, zajedno sa biljem ili začinima, jedan je od najboljih načina kako uravnotežiti doshu. Zato vam donosimo recepte za svaku doshu:

Vata dosha

Prokuhajte vodu (2 litre filtirane ili izvorske vode), a nakon što provrije ostavite da se kuha još 5 minuta. Ugasite plamen i dodajte začine (3 lista svježe metvice, pola jušne žlice sjemenki komorača, četvrtina jušne žlice korijena sljeza). Poklopite sve sastojke, ostaviti 20 minuta da odstoji i procijedite vodu. Toplu vodu (ne vruću) pijte tijekom cijelog dana, a najbolje je da toplinu sačuvate u kvalitetnoj termosici. 

Pita dosha 

Prokuhajte vodu (2 litre filtirane ili izvorske vode), pa nakon što proključa ostavite je još nekoliko minuta da vrije. Zatim ugasite plamen, dodajte začine (četvrtina jušne žlice sjemenki komorača, dva pupoljka organske ruže svježa ili suha, jedan klinčić) te uspite tekućinu u termosicu. Pijte tijekom dana.

Kapha dosha

Kao i u prethodnim receptima, prokuhajte vodu (2 litre filtirane ili izvorske vode) i ostavite da vrije još nekoliko minuta. Dodajte začine (3 svježa lista svetog bosiljka, 2 tanke kriške svježeg đumbira, četvrtina jušne žlice sjemenki kima, pola jušne žlice sjemenki komorača). Pijte toplu tekućinu tijekom cijelog dana. 

Pravilno rasporedite obrok

Topla voda je ljekoviti nektar, uči nas ayurveda, pa se uvijek preporuča vodu prvo prokuhati i piti je toplu (barem ujutro natašte).
Ayurvedski stručnjaci savjetuju, također, i kako ne bismo smjeli piti previše vode jer možemo ‘ugasiti’ agni – probavnu vatru. Kako bismo to spriječili – obrok treba rasporediti prema principu: trećinu želuca ispuniti hranom, trećinu vodom i trećinu zrakom. Ovim principom uravnotežuju se prirodni elementi (zemlja, voda, zrak i vatra) u organizmu!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime