Subota, 16 listopada, 2021

Je li gazirana voda ipak štetna za naše zdravlje?

Možda ste čuli kako gazirana voda nije zdrava jer vam a) uništava zube, b) šteti probavi i c) loša je za kosti. No je li tome uistinu ili su to samo predrasude, otkrivamo u nastavku!

Koliko je važno unositi dovoljne količine tekućine u organizam uče nas od malih nogu. Preporuka je konzumirati 1,5 do 2 litre tekućine dnevno. Iako većine ljudi uistinu pije dosta vode, to može biti pomalo monotono, pa tu dosadu ‘razbiju’ gaziranom vodom. Gazirana voda sadrži veću količinu ugljikovog dioksida, a istraživanja su pokazala i kako je ona slabo kisela. Njezin je pH između 3 i 5, dok je obična voda neutralna, pH joj je oko 7.

Kako gazirana voda utječe na zube?

“Gazirana voda sama po sebi ne bi trebala biti štetna za zube”, kaže Augusto Robles sa Stomatološkog fakulteta u Birminghamu. Zapravo se bojazan od utjecaja gazirane vode na zube svodi na kiselost napitka. Studija objavljena 2016. godine koju je provela JADA (Journal of American Dental Association) analizirala je pH razinu 379 napitaka. Iako je studija testirala samo nekoliko brendiranih gaziranih voda, naglasila je ono što su stomatolozi već znali: takva je voda općenito kiselija od obične vode.

Međutim, nijedno istraživanje nije pronašlo čvrste dokaze da je pijenje normalnih količina gazirane vode štetnije za caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) od pijenja uobičajene vode. Valja ipak naglasiti kako se radi o gaziranoj vodi bez dodanih šećera, jer su šećeri ti koji mogu naštetiti caklini i uzrokovati karijes. Nešto slično događa se i s običnim vodama s okusom citrusa. Naime, dodatkom limunske kiseline u običnu vodu smanjuje se njihov pH i povećava kiselost što može dovesti do oštećenja cakline.

gazirana voda

Iznimka su osobe sa suhim ustima i nedostatkom sline koja pomaže u sprječavanju karijesa, a što može biti posljedica nekih medicinskih stanja poput dijabetesa ili čimbenicima životnog stila poput hrkanja ili korištenja lijekova. Sve u svemu, možete uživati ​​u normalnim količinama gazirane vode bez straha za zdravlje i ljepotu vaših zuba.

Kako gazirana voda djeluje na probavu?

Imate li zdrav probavni sustav, nema mjesta strahu. Moguće je da gazirana voda izazove podrigivanje nakon što je popijete, no to je posve očekivano i prirodno s obzirom da gutate mjehuriće ugljikovog dioksida. “Većina CO₂ oslobodi se kad otvorite bocu. Otuda i ono divno šištanje! Ipak, samo manji dio dospije u želudac. Većina tog CO₂ oslobodit ćete se podrigivanjem, no može doći do umjerene nadutosti”, objašnjava dr. Chowdhry, gastroenterolog s klinike u Clevelandu.

Ukoliko ste skloni pretjeranoj nadutosti, plinovima i upalama (poput sindroma iritabilnog crijeva ili drugih upalnih bolesti crijeva), smanjite kisela i gazirana pića kako bi izbjegli dodatnu nelagodu. S druge strane, neke starije studije su pokazale kako gazirana voda može pomoći u probavi tako što će smanjiti pH u želucu što pomaže na početku probavnog procesa. Kako za to ne postoji čvrsta baza dokaza, potrebno je mnogo više istraživanja prije nego što će se gazirana voda moći preporučiti za bolju probavu.

Što čini kostima?

Briga da će prekomjerna konzumacija gazirane vode uzrokovati zdravstvene probleme kostiju – poput povećanog rizika od prijeloma i osteoporoze, proizlazi iz istraživanja koja pokazuju povezanost između konzumacije gaziranih pića poput kole i niske gustoće kostiju kod žena. No te promatračke studije sugeriraju samo vezu između kole i niže gustoće kostiju i sklonosti prijelomima, ne i drugih gaziranih pića. Danas se smatra da je to zbog toga što ljudi umjesto mlijeka koji je izvor kalcija i vitamina D i potiče snagu i izgradnju kostiju te pomažu u prevenciji osteoporoze, konzumiraju kolu.

Mlijeko je često primarni izvor kalcija i vitamina D u prehrani mnogih ljudi i posebno je teško pronaći vitamin D u hrani koja nije mliječna. Zamijenite li mlijeko koje konzumirate gaziranom vodom bez da ste se pozabavili unosom kalcija i vitamin D, potencijalno se može povećati rizik od bolesti kostiju. Ipak, to će se dogoditi neovisno o gaziranoj vodi ukoliko ne unesete dovoljne količine kalcija i vitamina D.

Na kraju možemo zaključiti kako ukoliko nemate određenih stomatoloških, probavnih ili koštanih problema i ne pijete apsurdnu količinu, nema straha od konzumiranja gazirane vode. Slobodno uživajte u njoj!

Pročitajte još...

Voda s limunom: svi benefiti za zdravlje i borbu protiv (korona)virusa!

Svi znamo da je voda s limunom odlična za detoksikaciju i mršavljenje, no to nisu jedini benefiti koje ima za naše zdravlje. Ako još niste u kategoriji onih koji dan započinju ispijajući toplu vodu s limunom, donosimo nekoliko dobrih razloga zašto biste to ipak trebali početi - već od sutra ujutro!

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Nedavna istraživanja otkrila su iznimno podcijenjenu važnost 'sunčanog vitamina' - upravo onog kojeg čak 60% populacije ima u deficitu. U očekivanju da ga i službeno proglase jednim od glavnih faktora borbe protiv koronavirusa otkrijte zbog čega je sve važno - upravo u ovo vrijeme - održavati njegovu optimalnu razinu

Trebamo li prestati jesti mliječne proizvode?

Ljudi nemaju biološku potrebu za ovom hranom, a opet neprestano nam se govori kako je mlijeko sjajan izvor kalcija. Što kažu zagovornici teorije da nam mlijeko šteti zdravlju i da je to savršena hrana u prirodi – ali samo ako ste tele!

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Otkrijte jednostavne načine kako jesti zdravo i puno praktičnih primjera kako imati vitk(ij)u liniju. I nije uopće teško, kao što neki misle

Povezano

Dr. Jeanette Gjurić: Zapadna medicina zanemaruje energetsku komponentu u našem tijelu

Placebo efekt je dokazan, ali nam možda govori i o jednoj drugoj stvarnosti koju mi u zapadnim kulturama zanemarujemo. Ja čak ne bih rekla duhovna komponenta, prije svega energetska, ističe dr. Gjurić

Aaaapćiha – zašto kašljemo te kako spriječiti i izliječiti kašalj?

Svatko od nas iskusi kašalj s vremena na vrijeme, no važno je znati razlikovati bezopasni kašalj od onog koji bi mogao upućivati na ozbiljnije zdravstvene probleme

Ono smo što jedemo: Ove namirnice pomažu u posvjetljivanju zuba

Hrana koju jedemo sadrži enzime koji pomažu u proizvodnji kielina koje su nam potrebne, a koje utječu na naše zube i njihov sjaj. Zanimljivo, zar ne? Stoga, zašto ne odabrati namirnice koje su zdrave, a ujedno nam 'daruju' prirodno sjajnije i bjelije zube

Ako imate problema sa štitnjačom, ovu edukaciju ne smijete propustiti

Želimo educirati i informirati pacijentice o zdravim životnim stilovima koji sprečavaju bolesti štitnjače, debljinu, umor, ističe dr. Meri Bura, organizatorica edukacije 'Holistička prevencija i liječenja bolesti štitnjače u žena'

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime