Ručak gotov u tren oka? Takve recepte volimo kada smo u ‘ludom’ tjednom ritmu, kada žongliramo između poslovnih i privatnih obveza, a ipak volimo pojesti nešto fino i ukusno. A možemo ih spremiti i na slobodan dan, kada ne želimo puno vremena provesti u kuhinji.
Čak i posebna jela mogu biti pripremljena u vrlo kratko vrijeme. Donosimo vam 5 recepata s tjesteninom za čiju pripremu je potrebno samo 20-30 minuta.
Tagliatelle s umakom od gljiva
Sastojci:
- 250 g zelenih tagliatella
- Sol
- 600 g miješanih gljiva
- 1 svežnjić mladog luka
- 2 žlice ulja
- 200 g sirnog namaza sa šampinjona
- 100 ml mlijeka
- ružičasti papar
- 2 žlice sherryja
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte, prema uputama s pakiranja, u kipućoj slanoj vodi.
- Gljive očistite, prebrišite ih vlažnom krpom te, ovisno o veličini, narežite na komade veličine zalogaja. Mladi luk očistite, operite i ukoso narežite na kolutove.
- Ulje ugrijte u tavi. Gljive i mladi luk propirjajte. Dodajte sirni namaz i mlijeko. Sve zakuhajte i kuhajte oko pet minuta. Umak prema želji zgusnite dodavanjem razmućenog škroba. Začinite sa soli i ružičastim paprom te umiješajte sherry.
- Tjesteninu ocijedite. S umakom od gljiva poslužite je na tanjure. Prema želji pospite ružičastim paprom.
Savjet: Ako ne želite koristiti sherry, umjesto njega umaku od gljiva dodajte malo soka od limuna.
Zagreb drugi najzagađeniji grad: Kako se teba ponašati kad je zrak nezdrav?
Tjestenina s rajčicama i svježim sirom
Sastojci:
- 300 g spiralne tjestenine
- Sol
- 100 g ljutike
- 2 režnja češnjaka
- 500 g mini rajčica
- 2 svežnjića vlasca
- 2 žlice maslaca
- 300 ml povrtnog temeljca
- 200 g svježeg sira
- papar
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 prstohvat šećera
- 3 grančice krbuljice
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte, prema uputama s pakiranja, u kipućoj slanoj vodi. Zatim je ocijedite.
- Ljutiku i češnjak oljuštite te oboje nasjeckajte. Rajčice operite, očistite i narežite. Vlasac operite, posušite i narežite na kolutiće.
- Maslac ugrijte u tavi te u njemu propirjajte ljutiku i češnjak. Dodajte rajčice i kratko ih popržite. Povrtni temeljac ulijte te zakuhajte. Svježi sir i vlasac umiješajte u umak. Začinite ga sa malo soli, papra, muškatnog oraščića i šećera. Dodajte tjesteninu, kratko je ugrijte i ponovno sve začinite.
- Operite, posušite i natrgajte 3 grančice krbuljice na listiće. Tjesteninu s rajčicama i svježim sirom poslužite na tanjurima. Ukrasite listićima krbuljice.
Tagliatelle sa špinatom i roquefortom
Sastojci:
- 400 g špinata
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 200 ml temeljca
- 100 ml mlijeka
- 60 g roquefort sira
- 400 g tagliatella
- Sol,papar
Priprema:
- Špinat očistite, operite i nasjeckajte. Luk i češnjak oljuštite. Oboje narežite na veće komade.
- Maslinovo ulje ugrijte u tavi. Luk i češnjak dodajte te propirjajte. Temeljac i mlijeko ulijte. Roquefort grubo razmrvite i umiješajte. Sve kuhajte oko 15 minuta uz povremeno miješanje.
- Tagliatelle skuhajte u dosta slane kipuće vode prema uputama s pakiranja.
- Umak od roqueforta začinite sa soli i paprom. Dodajte špinat i ostavite ga da kratko odstoji.
- Tagliatelle ocijedite. Potom ih pomiješajte s umakom od roqueforta te odmah poslužite na tanjurima.
Umjesto roqueforta možete upotrijebiti istu količinu gorgonzole. Možete i pomiješati obje vrste sira, odnosno 30 g gorgonzole i 30 g roqueforta. Za one koje žele znati više, roquefort je vrsta sira s plemenitom plijesni, a za razliku od ostalih, pravi se od ovčjeg mlijeka. Kad je riječ o okusu, gorgonzola je mnogo blaža od francuskog roqueforta. Boja mu varira od bijele do svjetložute.
Tagliatelle sa špinatom
Sastojci:
- 300 g tagliatella (širokih rezanaca)
- sol
- 200 g bijeloga graha (iz limenke)
- 250 g listova špinata
- 4 žlice maslinova ulja
- 100 g kockica slanine
- papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte u dosta slane vode prema uputama s pakiranja. Grah ocijedite i isperite.
- Špinat operite, ostavite da se ocijedi pa ga očistite. Maslinovo ulje zagrijte u tavi pa kratko popržite kockice slanine. Dodajte špinat, grijte dok se ne stisne pa ga kratko popržite.
- Grah dodajte mješavini od špinata i slanine te zagrijte. Zatim dobro posolite i popaprite.
- Tjesteninu ocijedite pa je pomiješate s mješavinom od špinata. Razdijelite na tanjure i popaprite.
Špinat je bogat vitaminom C. No, kako je taj vitamin osjetljiv na zrak i svjetlost pa se brzo razgradi, špinat ne bi smio u hladnjaku stajati dulje od dva dana te bi se trebao što kraće kuhati.
Tjestenina sa šunkom i parmezanom
Sastojci:
- 350 g rigatona (tjestenine)
- Sol
- 200 g ploški kuhane šunke
- 1 čili paprike
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- papar iz mlinca
- parmezan
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja u dosta slane vode. Istresite je u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi.
- Sa šunke uklonite masni rub te ploške narežite na rezance širine 1,5 cm. Čili operite, zarežite, uklonite mu sjemenke te ga nasjeckajte.
- Maslac i maslinovo ulje zagrijte u tavi. U masnoći popržite čili i tjesteninu. Zatim dodajte šunku i miješajući kratko popržite. Posolite i popaprite. Tjesteninu razdijelite na tanjure te po njoj naribajte parmezan. Odličan dodatak jelu su zelena salata i bijeli kruh.
Želimo vam dobar tek!