Srijeda, 15 svibnja, 2024

Za svakoga ponešto: 5 brzih i jednostavnih recepata s tjesteninom

Čak i posebna jela mogu biti pripremljena u vrlo kratko vrijeme. Donosimo vam 5 recepata s tjesteninom za čiju pripremu je potrebno samo 20-30 minuta

Ručak gotov u tren oka? Takve recepte volimo kada smo u ‘ludom’ tjednom ritmu, kada žongliramo između poslovnih i privatnih obveza, a ipak volimo pojesti nešto fino i ukusno. A možemo ih spremiti i na slobodan dan, kada ne želimo puno vremena provesti u kuhinji.



Čak i posebna jela mogu biti pripremljena u vrlo kratko vrijeme. Donosimo vam 5 recepata s tjesteninom za čiju pripremu je potrebno samo 20-30 minuta. 

Tagliatelle s umakom od gljiva

Sastojci:

  • 250 g zelenih tagliatella
  • Sol
  • 600 g miješanih gljiva
  • 1 svežnjić mladog luka
  • 2 žlice ulja
  • 200 g sirnog namaza sa šampinjona
  • 100 ml mlijeka
  • ružičasti papar
  • 2 žlice sherryja

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte, prema uputama s pakiranja, u kipućoj slanoj vodi. 
  2. Gljive očistite, prebrišite ih vlažnom krpom te, ovisno o veličini, narežite na komade veličine zalogaja. Mladi luk očistite, operite i ukoso narežite na kolutove. 
  3. Ulje ugrijte u tavi. Gljive i mladi luk propirjajte. Dodajte sirni namaz i mlijeko. Sve zakuhajte i kuhajte oko pet minuta. Umak prema želji zgusnite dodavanjem razmućenog škroba. Začinite sa soli i ružičastim paprom te umiješajte sherry. 
  4. Tjesteninu ocijedite. S umakom od gljiva poslužite je na tanjure. Prema želji pospite ružičastim paprom. 

Savjet: Ako ne želite koristiti sherry, umjesto njega umaku od gljiva dodajte malo soka od limuna.

Zagreb drugi najzagađeniji grad: Kako se teba ponašati kad je zrak nezdrav?

Tjestenina s rajčicama i svježim sirom

Sastojci:

  • 300 g spiralne tjestenine
  • Sol
  • 100 g ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g mini rajčica
  • 2 svežnjića vlasca
  • 2 žlice maslaca
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 200 g svježeg sira
  • papar
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 prstohvat šećera
  • 3 grančice krbuljice

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte, prema uputama s pakiranja, u kipućoj slanoj vodi. Zatim je ocijedite. 
  2. Ljutiku i češnjak oljuštite te oboje nasjeckajte. Rajčice operite, očistite i narežite. Vlasac operite, posušite i narežite na kolutiće. 
  3. Maslac ugrijte u tavi te u njemu propirjajte ljutiku i češnjak. Dodajte rajčice i kratko ih popržite. Povrtni temeljac ulijte te zakuhajte. Svježi sir i vlasac umiješajte u umak. Začinite ga sa malo soli, papra, muškatnog oraščića i šećera. Dodajte tjesteninu, kratko je ugrijte i ponovno sve začinite. 
  4. Operite, posušite i natrgajte 3 grančice krbuljice na listiće. Tjesteninu s rajčicama i svježim sirom poslužite na tanjurima. Ukrasite listićima krbuljice. 

Tagliatelle sa špinatom i roquefortom

Sastojci:

  • 400 g špinata
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 ml temeljca
  • 100 ml mlijeka
  • 60 g roquefort sira
  • 400 g tagliatella
  • Sol,papar

Priprema:

  1. Špinat očistite, operite i nasjeckajte. Luk i češnjak oljuštite. Oboje narežite na veće komade. 
  2. Maslinovo ulje ugrijte u tavi. Luk i češnjak dodajte te propirjajte. Temeljac i mlijeko ulijte. Roquefort grubo razmrvite i umiješajte. Sve kuhajte oko 15 minuta uz povremeno miješanje. 
  3. Tagliatelle skuhajte u dosta slane kipuće vode prema uputama s pakiranja. 
  4. Umak od roqueforta začinite sa soli i paprom. Dodajte špinat i ostavite ga da kratko odstoji. 
  5. Tagliatelle ocijedite. Potom ih pomiješajte s umakom od roqueforta te odmah poslužite na tanjurima. 

Umjesto roqueforta možete upotrijebiti istu količinu gorgonzole. Možete i pomiješati obje vrste sira, odnosno 30 g gorgonzole i 30 g roqueforta. Za one koje žele znati više, roquefort je vrsta sira s plemenitom plijesni, a za razliku od ostalih, pravi se od ovčjeg mlijeka. Kad je riječ o okusu, gorgonzola je mnogo blaža od francuskog roqueforta. Boja mu varira od bijele do svjetložute. 

Tagliatelle sa špinatom

Sastojci:

  • 300 g tagliatella (širokih rezanaca)
  • sol
  • 200 g bijeloga graha (iz limenke)
  • 250 g listova špinata
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 100 g kockica slanine
  • papar

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte u dosta slane vode prema uputama s pakiranja. Grah ocijedite i isperite. 
  2. Špinat operite, ostavite da se ocijedi pa ga očistite. Maslinovo ulje zagrijte u tavi pa kratko popržite kockice slanine. Dodajte špinat, grijte dok se ne stisne pa ga kratko popržite. 
  3. Grah dodajte mješavini od špinata i slanine te zagrijte. Zatim dobro posolite i popaprite. 
  4. Tjesteninu ocijedite pa je pomiješate s mješavinom od špinata. Razdijelite na tanjure i popaprite. 

Špinat je bogat vitaminom C. No, kako je taj vitamin osjetljiv na zrak i svjetlost pa se brzo razgradi, špinat ne bi smio u hladnjaku stajati dulje od dva dana te bi se trebao što kraće kuhati. 

Tjestenina sa šunkom i parmezanom 

Sastojci:

  • 350 g rigatona (tjestenine)
  • Sol
  • 200 g ploški kuhane šunke
  • 1 čili paprike
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • papar iz mlinca
  • parmezan

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja u dosta slane vode. Istresite je u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi. 
  2. Sa šunke uklonite masni rub te ploške narežite na rezance širine 1,5 cm. Čili operite, zarežite, uklonite mu sjemenke te ga nasjeckajte. 
  3. Maslac i maslinovo ulje zagrijte u tavi. U masnoći popržite čili i tjesteninu. Zatim dodajte šunku i miješajući kratko popržite. Posolite i popaprite. Tjesteninu razdijelite na tanjure te po njoj naribajte parmezan. Odličan dodatak jelu su zelena salata i bijeli kruh. 

Želimo vam dobar tek! 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime