Srijeda, 18 prosinca, 2024

Užitak za vegetarijance (i one koji to nisu): Okruglice u umaku od gljiva

Umjesto mesa, ovaj put smo se odlučili za zdraviju i odživiju verziju - vegetarijanske okruglice! Preporučamo ih jer sadrže puno hranjivih sastojaka, a lagane su za pripremiti

Na spomen okruglica vjerojatno odmah pomislite na mesne – jer su čest prilog raznim jelima u našoj kuhinji. No, umjesto mesa ovaj put smo se odlučili za zdraviju i odživiju verziju – one vegetarijanske! Preporučamo ih jer sadrže mnogo hranjivih sastojaka.



Donosimo vam recept za neoodoljivo i zdravo jelo koje možete iskombinirati s raznim svježim začinskim biljem. 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 150 g zamrznutog špinata
  • 600 g usitnjene želatine
  • 1 jaje
  • sol, papar
  • 50 ml milerama 
  • po 1 žlica naribane limunove korice i soka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 100 g miješanoga začinskog bilja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 luk
  • 400 g šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 ml umaka od pečenja

Priprema: 

  1. Odmrznite špinat. Za okruglice pomiješajte temeljac s jajem, mileramom  i limunovom koricom. Začinite solju i muškatnim oraščićem. Operite 50 g začinskog bilja, protresite ga, nasjeckajte i umiješajte u smjesu. 
  2. Špinat zgnječite, nasjeckajte i umiješajte u smjesu od mesa. Dodajte krušne mrvice. Pomoću 2 žlice od smjese oblikujte okruglice i stavite ih u vrući temeljac da odstoje 20 minuta. 
  3. Luk oljuštite i nasjeckajte. Gljive očistite, obrišite vlažnom krpom i prerežite. Nakapajte ih limunovim sokom. Maslac zagrijte u tavi te na njemu propirjajte luk. Dodajte gljive i popržite ih. Ulijte bijelo vino te dodajte umak od pečenja. Zakuhajte pa kuhajte 10-ak minuta.
  4. Okruglice izvadite iz temeljca te ih stavite u umak. Kratko ih zagrijte. Umiješajte preostalo začinsko bilje. Po želji ukrasite bosiljkom. Odličan prilog su pečene rajčice. 

Dodatni savjeti

  • Okruglice su izvrsne kao prilog u juhi.
  • Ako ne možete nabaviti svježe začinsko bilje, možete uzeti zamrznuto. 
  • Obojite okruglice pomoću 2-3 žlice koncentrata rajčice. 
  • Uz okruglice su odličan prilog mrkve u vrhnju. Zakuhajte 125 ml temeljca, ulijte 500 ml vrhnja te dopola zakuhajte. Dodajte žlicu maslaca. Posolite i popaprite. Dodajte 800 g blanširane mrkve te kuhajte 2-3 minute. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime