Na spomen okruglica vjerojatno odmah pomislite na mesne – jer su čest prilog raznim jelima u našoj kuhinji. No, umjesto mesa ovaj put smo se odlučili za zdraviju i odživiju verziju – one vegetarijanske! Preporučamo ih jer sadrže mnogo hranjivih sastojaka.
Donosimo vam recept za neoodoljivo i zdravo jelo koje možete iskombinirati s raznim svježim začinskim biljem.
Sastojci (za 4 osobe):
- 150 g zamrznutog špinata
- 600 g usitnjene želatine
- 1 jaje
- sol, papar
- 50 ml milerama
- po 1 žlica naribane limunove korice i soka
- prstohvat muškatnog oraščića
- 100 g miješanoga začinskog bilja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 luk
- 400 g šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 400 ml umaka od pečenja
Priprema:
- Odmrznite špinat. Za okruglice pomiješajte temeljac s jajem, mileramom i limunovom koricom. Začinite solju i muškatnim oraščićem. Operite 50 g začinskog bilja, protresite ga, nasjeckajte i umiješajte u smjesu.
- Špinat zgnječite, nasjeckajte i umiješajte u smjesu od mesa. Dodajte krušne mrvice. Pomoću 2 žlice od smjese oblikujte okruglice i stavite ih u vrući temeljac da odstoje 20 minuta.
- Luk oljuštite i nasjeckajte. Gljive očistite, obrišite vlažnom krpom i prerežite. Nakapajte ih limunovim sokom. Maslac zagrijte u tavi te na njemu propirjajte luk. Dodajte gljive i popržite ih. Ulijte bijelo vino te dodajte umak od pečenja. Zakuhajte pa kuhajte 10-ak minuta.
- Okruglice izvadite iz temeljca te ih stavite u umak. Kratko ih zagrijte. Umiješajte preostalo začinsko bilje. Po želji ukrasite bosiljkom. Odličan prilog su pečene rajčice.
Dodatni savjeti
- Okruglice su izvrsne kao prilog u juhi.
- Ako ne možete nabaviti svježe začinsko bilje, možete uzeti zamrznuto.
- Obojite okruglice pomoću 2-3 žlice koncentrata rajčice.
- Uz okruglice su odličan prilog mrkve u vrhnju. Zakuhajte 125 ml temeljca, ulijte 500 ml vrhnja te dopola zakuhajte. Dodajte žlicu maslaca. Posolite i popaprite. Dodajte 800 g blanširane mrkve te kuhajte 2-3 minute.