Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Zaboravite Hygge i Lagom – nizozemski Niksen nam je baš po mjeri!

Najnoviji životni trend - Niksen - umijeće ne raditi ništa izvor je sreće i zadovoljstva

Pomirite se s idejom da je ‘raditi ništa’ najispravniji stil života! Prema novoj knjizi poznate nizozemske autorica Olge Mecking (koja živi tik izvan Haaga) iz ovog nizozemskog načina života poznatog pod imenom Niksen – možemo puno naučiti. 



Nemojte se zavaravati – kad Mecking kaže da baviti se Niksenovom umjetnošću znači doslovno – raditi ništa, ona to zaista i misli. U uvodu knjige navodi sljedeće: “Sjedim na svom čudesno udobnom smeđem kauču. U mojim je rukama šalica vrućeg čaja, a prsti su mi isprepleteni i osjećam toplinu.” Uz sebe ima i digitalni čitač knjiga i članak koji je namjeravala pročitati, ali to onda nije Niksen, jer ona u toj situaciji čita ili radi. Niksen, objašnjava, ne sjedi na kauču i ne razmišlja o poslu ili planira večeru, niti mentalno provjerava imaju li djeca sve što im treba. Umjesto toga zamislite ovo: “Na kauču sam. Gledam tepih dok mi se pogled pomiče prema vrtu i primjećujem da ruže i dalje cvjetaju unatoč hladnom vremenu. Suprug je pustio glazbu da svira, a ja slušam glas pjevačice i ritmove bubnjeva.” To je Niksen. Zaboravite na pregledavanje društvenih mreža ili gledanje televizije – niti jedna od tih ‘aktivnosti’ ne kvalificira se kao Niksen.

Nađite vremena da shvatite sebe
Da bi se osjećali ugodno s Niksenom i uistinu razumjeli što Nizozemce čini tako sretnima, Mecking objašnjava da je samosvijest i duboko znanje o svojim osobinama ključno – još i više za izgradnju sretnih, zdravih odnosa s drugim ljudima. Ona se u velikoj mjeri oslanja na mudrost Gretchen Rubin, autorice projekta Sreća, kako bi objasnila svoju poantu. “Trebamo duboke trajne veze, moramo se moći povjeriti i osjećati kao da negdje pripadamo”, kaže Rubin. “Moramo biti u mogućnosti dobiti podršku i, jednako važno za sreću, pružiti podršku drugima.” Ali Mecking dodaje da zdrave veze zahtijevaju samosvijest – s čime se slaže i Rubin. “Moramo znati koji su naši vlastiti interesi, vlastite vrijednosti, vlastiti temperament”, naglašava Mecking. “Tek kada spoznamo sebe, možemo oblikovati svoj život i unaprijediti vlastitu sreću.” Suprotno tome, primjerice, Britanci i Amerikanci se previše usredotočuju na ‘postizanje’ sreće, što obično samo rezultira time da budu još nesretniji.

Ako ćete prigrliti samo jednu stvar iz Niksena neka to bude oduprijeti se strci života. Ako ne radite ništa, ne osjećajte se krivi

Ne uskraćujte si uživanje
Stalno narušavanje zdravlja, prehrane i kondicije samo potiče osjećaj neuspjeha – što neće stvoriti temelje za sretan život. Zato si Nizozemci rijetko što uskraćuju – autorica ih opisuje kao najveće ‘sugar crazy’ društvo na planeti. “Nizozemci se ponekad vole prepustiti. Ali odgovorno: ne prečesto i ne previše.”, ističe autorica. Uz to, Nizozemci svoju hranu tretiraju sezonski, što znači da se u određenim poslasticama uživa samo u određeno doba godine – ne tijekom cijele godine i ‘pritiskom na gumb’ kao u drugim kulturama. Statistički se ovaj stav isplatio – Nizozemci najduže žive.

Vjerujte u ‘Svatko za sebe’
Prema Meckingu, tipična nizozemska osobina je “verzuiling”, kolokvijalno poznata uzrečica koja znači ‘svatko za sebe’. Priznaje da ta tendencija razdvajanja nije uvijek poticala pozitivne podjele, ali osnovni princip “svakoga za sebe” urodio je i nizozemskim stavom “živite i pustite da žive” te donio više razine tolerancije i inkluzivnosti. Kao što kaže Ben Coates, autor knjige ‘Zašto su Nizozemci različiti’: “Svatko ima pravo biti saslušan, imati svoje mišljenje i da se ono cijeni, čak i djeca.”

Oblikujte svoju djecu dok su mali
Način na koji se nizozemski roditelji odnose prema svojoj djeci izravno se uklapa u njihov stav prema životu i objašnjava zašto su nizozemska djeca shvaćaju jedna od najsretnijih u zapadnom svijetu. “Jedan od razloga je taj što Nizozemci imaju snažnu mrežu podrške koja pomaže djeci kroz dnevnu njegu, državnu potporu za djecu i plaćeni porodiljni dopust”, objašnjava Mecking. No, postoji i nešto u načinu na koji sami roditelji odgajaju djecu. Rijetko kada ćete vidjeti Nizozemce kako viču na svoju djecu ili ih na ljutit i javni način kude. Umjesto toga, pokušavaju objasniti svojoj djeci zašto je određeno ponašanje neprihvatljivo i postavljati im pitanja kako bi vidjeli razumiju li. Stručnjakinja za roditeljstvo Catharini Haverkamp objašnjava: “Nizozemci smatraju djetinjstvo vrlo važnim razdobljem. Imaju prilično romantične ideje o djetinjstvu. Budite u prirodi, izađite vani, budite slobodni, istražite svoj život. I to su neke stvari koje čine djecu u Nizozemskoj sretnom.” Osim toga, muškarci u Nizozemskoj rade četiri dana u tjednu kako bi provodili više vremena s obitelji, dok su obroci obično predvečer kako bi osigurali da roditelji jedu sa svojom djecom svaki dan.”

Ne mislite da Niksen promovira lijenost, nego važnu životnu vještinu koja bi vam mogla pomoći da se malo priberete, nađete smirenost i spriječite izgaranje

Zaboravite na potragu za savršenstvom
Kada je riječ o ženama u Nizozemskoj, one imaju puno slobode i izbora, ali očekivanja glede savršenstva – posebno u pogledu izgleda – često ide u smjeru praktičnosti i funkcije, što objašnjava zašto su Nizozemke toliko zadovoljne. “Žene se odijevaju radi udobnosti i praktičnosti, a ne da bi zapanjile promatrača”, objašnjava Mecking. “I odjevene u traperice i trenirke, izravne su i otvorene, sa snažnim osjećajem osobnog osnaživanja.” Autorica govori i kako Nizozemske žene često prihvaćaju da je briga o djeci njihova odgovornost, ali briga o ostarjelim roditeljima trebala bi pasti na vladu. “Državni domovi za starije osobe dostupni su svima”, dodaje Mecking. Nizozemska tradicija da stariji ne ovise o svojoj djeci čini njihove svakodnevne odgovornosti razumnijima – pogotovo jer se očekuje da muškarci nose jednak teret u odgajanju djece i kućanstvu općenito!

Oduprite se strci života
Ako ćete prigrliti samo jednu stvar iz Niksena neka to bude oduprijeti se strci života. “Ako ne radite ništa, ne osjećajte se krivi”, ističe autorica. “Budite ‘nepristojni’ oko pravljenja pauza ili uzimanja godišnjeg odmora za praznike, a ako se počnete osjećati krivima zbog toga što vas se doživljava lijenim, mislite na Niksena ne kao na znak lijenosti, već kao na važnu životnu vještinu koja bi vam mogla pomoći da se malo priberete, nađete mir i spriječite izgaranje.” Priznaje da to nije lako učiniti, pogotovo što svi većinu vremena živimo u žurbi. Ključ je, tvrdi autorica, okružiti se istomišljenicima i raditi i odmarati se u skladu s vašim prirodnim ritmom (nešto što nam je novi model rada od kuće omogućio uz veću fleksibilnost).

Naučite upravljati svojim očekivanjima
Iako Niksen u velikoj mjeri ovisi o vašoj sposobnosti da se u potpunosti opustite kod kuće, razumljivo je da ako vam je u domu stresno okruženje – pogotovo ako imate djecu ili druge ljude koji ovise o vama, to ne možete. Poslovi, odgoj djece i veze, posao su kao i svaki drugi, tako da imate jednako pravo na pauze kao i kad ste u uredu, tvrdi Mecking. Ali nemojte se gristi ako vam Nikson ne pođe za rukom iz prve. “Učenje zahtijeva vrijeme i trud pa se nemojte obeshrabriti ako odmah ne odete u Niksen. Znajte da bi se sjedeći okolo i ne radeći ništa u početku mogli osjećati neugodno, i to je u redu.” Kao pomoć, Mecking predlaže reorganizaciju vašeg okruženja i uklanjanje smetnji poput televizora ili drugih uređaja, a uključite i svoju djecu u tu praksu. Iako angažiranje nekoga da pomogne oko kuće možda ne spada u vaš budžet, ako to uspijete, iznenadit ćete se što to može učiniti za vašu dobrobit. Ako prakticiranje Niksena kod kuće jednostavno nije moguće, razmislite o pronalaženju drugog mjesta (možda na otvorenom) gdje možete biti sami i ne raditi ništa.

Niksen u velikoj mjeri ovisi o vašoj sposobnosti da se u potpunosti opustite kod kuće

Prepoznajte kada Niksen nije ispravan
Ovisno o vašoj individualnoj pozadini ili kulturi, Niksen možda ipak nije izbor za vas. Ali postoje i druge okolnosti u kojima to nije prikladno, kaže Mecking. “Često za one koji pate od depresije, imaju vrlo malo energije i moraju se boriti samo da ustanu iz kreveta, Niksen može biti kontraproduktivan”, objašnjava Mecking. Jednako tako, možda ćete raditi negdje gdje vaš šef budno prati vaše aktivnosti. “U takvim slučajevima, ne raditi ništa, moglo bi imati ozbiljne posljedice za vas”, priznaje Mecking. “Riskirate da vam se to zamjeri, čak i da dobijete otkaz. To nije rizik koji vrijedi preuzeti ako trebate platiti stanarinu i hraniti i odijevati obitelj.” Ako niste sigurni u to da nešto nije u redu s vašim životom, Mecking kaže da Niksen možda neće biti potreban. “Ako je to točno, to je sjajno jer to znači da vam se sviđa vaš život takav kakav jest i da ga ne želite mijenjati.” Zapamtite, vaša percepcija stresa uvijek će se razlikovati od bilo čije druge, pa ono što vama odgovara, nekom drugom možda neće odgovarati. Svakom – svoje!

Posjetite OlgaMecking.com za više informacija o knjizi i autorici.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime