Utorak, 23 srpnja, 2024

Pripremite se unaprijed: Koji je najproduktivniji dan i vrijeme u tjednu?

Ne biste vjerovali, no postoji velik broj zaposlenika koji se tijekom ponedjeljka osjećaju poletno i spremni su za izvrsno obavljanje svojih radnih obveza...

Istraživanje koje je provela tvrtka Moneypenny dovelo je do pomalo iznenađujućih rezultata – naime, oni su dokazali da je ponedjeljkom – nešto prije 11 sati – najproduktivnije vrijeme u tjednu! Ispitanike se ispitivalo na temelju njihovih radnih dana, produktivnosti svakog dana i slično.Odgovori su se razlikovali ovisno o ispitanicama, ali kod većine imalo je smisla obratiti pozornost na ponedjeljak ujutro. Razlog tome je jednostavan. Nekoliko dana (vikend) potrebno je pojedincu kako bi se na posao vratili što motiviraniji i odmorniji.

Produktivan ‘termin’ koji će voljeti samo – ranoranioci!

Ovaj podatak važan je za poslodavce koji bi trebali u ovom razdoblju izbjegavati sastanke jer ako su zaposlenici ponedjeljkom najproduktivniji, zašto bi ih se dekoncentriralo i time se smanjila njihova produktivnost? 

Istraživanje je otkrilo i još jedan ‘termin’ kada smo najproduktivniji tijekom dana – doduše to vrijedi ipak samo za ranoranioce, a nikako za one koji vole spavati. Naime, radi se o 4 sata ujutro – a navodno tada nitko nema toliko distrakcija pa u miru mogu koncentrirano sve obaviti. Kako god, nismo baš sigurni da je puno ‘kandidata’ koji to i rade! 

,Prema novijim anketama čak 50% ispitanika obraća pozornost na kvalitetan san kako bi bili što produktivniji na poslu, 35% ispitanika uzima češće pauze, dok njih 30% pazi na pravilnu prehranu. 

5 navika koje će vam podignuti energiju i koncentraciju tijekom popodneva

Omiljene metode za bolju produktivnost

Kava je jedna od omiljenih metoda za bolju produktivnost: čak 40% ispitanika pije barem 2 šalice kave dnevno ili tijekom prvog dijela dana, njih 11% pije barem pet ili više šalica kave dnevno – kako bi ostali što fokusiraniji za posao. 

S druge strane, tvrke mogu pomoći u produktivnosti na način da dopuste zaposlenicima rad od kuće (ako to opis posla dopušta), a mogu uvesti i 4-dnevni radni tjedan ili smanjenje radnog vremena na druge načine. To su neki od načina kako se u radni tjedan možete vratiti puni ideja i osvježeni!

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime