Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Zasladite si život: 8 načina kako podići endorfine na prirodan način

Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja i imaju brojne druge benefite. Ukratko, endorfini su - složit ćemo se - sjajna stvar pa ih potaknite na prirodan način

Endorfini nam pomažu u dobrom raspoloženju. Ovi prirodni opijati proizvode se zahvaljujući živčanom sustavu i pomažu nam u reguliranju boli i stresa, ali i u stvaranju pozitivnih osjećaja. No, jeste li znali da postoji nekoliko sitnica koje možete uvesti u svakodnevni život, a prirodno podižu naše raspoloženja, i otpuštaju strest, nervozu, tjeskobu..? Ovi enzimi imaju sedativne i smirujuće učinke, a znakovito je kako hrana, hidratacija, seks i fizička aktivnost (vježbanje) imaju ogromnu ulogu u stvaranju endorfina. 

Kada je riječ o endorfinima, nije samo do toga da se bolje osjećamo, već se benefiti vide i u tome da naše tijelo odgovara na prihvatljiviji način na bol i stres, tj. na okolnosti na koje ne možemo utjecati. Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja. Ukratko, endorfini su – složit ćemo se – sjajna stvar!

Otkrivamo vam 8 načina kako podići razinu endorfina i zasladiti si život. 

1/ Vježbanje

Nakon fizičke aktivnosti povećava se razina endorfina u organizmu. Primjerice, trčanje kao aktivnost izaziva učinak ‘euforije kod trkača’ koja nastaje tijekom oslobađanja endorfina. Vježbanje, posebice redovito, dovoljne duljine i intenziteta utječe na podizanje razine endorfina. 

2/ Smijanje 

Vjerojatno vam je poznata izreka da je smijanje lijek. Smijeh zapravo može biti triger za oslobađanje endorfina. Tijekom smijanja odmah aktiviramo rad srca, pluća, mišića i povećavamo razinu endorfina. Evo vam razloga zašto svaki dan trebate pronaći razloge da se smijete – baš od srca. 

Danas je Svjetski dan smijeha: Upišite trening smijeha koji poboljšava imunitet!

3/ Seks

Kao fizička aktivnost i vježbanje, seks također utječe na podizanje endorfina. Kao neki oblik nagrade koji nam pomaže da se osjećamo bolje, ali i utječemo na razvijanje otpornosti prema boli. Seks i fizička intimnost često se smatraju prirodnim načinima s kojima se suočavamo s boli, pomažu vam opustiti se i stvoriti osjećaje emocionalne intimnosti i zadovoljstva. Ovo se odnosi tijekom orgazma, kada se oslobađaju značajne količine endorfina. 

4/ Akupunktura 

Drevno kinesko znanje i metoda liječenja, akupunktura se provodi ubadanjem tankih igala u određene točke na koži. Ova tradicionalna praksa stoljećima se koristila za ublažavanje niza problema, od kroničnih bolova do glavobolje, prehlade i alergija. 
Prema istraživanjima, akupuntura je povezana sa oslobađanjem endorfina, uz to što pomaže u smanjenju boli, reguliranju stresa, i stvaranja dobrog osjećaja. 

Ušne sjemenke su najnoviji wellness hit za samoizlječenje!

5/ Slušanje glazbe

Ako niste znali, a vjerujemo da znate iz iskustva, slušanje glazbe čini vas sretnima. Pustite omiljenu pjesmu i odmah ćete se osjećati puno bolje jer se stimuliraju osjećaji zadovoljstva i nagrade. Ali osim navedenog, s glazbom je povezana i kreativnost poput pjevanja, plesanja – što također podiže razinu endorfina. 

6/ Miris lavande

Eterična ulja koriste se za različite potrebe, od smanjenja stresa do pomoći u spavanju. Ali postoji jedno koje posebno utječe na podizanje razine endorfina, a to je ulje lavande. Miris lavande je prirodan način kako možemo utjecati na umirivanje uma i tijela, pomaže u spavanju, suočavanju sa stresom i utječe na dobro raspoloženje. 

5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da zaspimo poput – bebe!

7/ Masaža 

Često nam masaža služi kako bismo se opustili, ali tijekom nje se istodobno i oslobađaju prirodni enzimi u tijelu. Masažom stimuliramo točke na tijelu, poboljšavamo protok krvi i pružamo tijelu brojne druge benefite. 

8/ Tamna čokolada

Postoji razlog zašto toliko volimo tamnu čokoladu, i to nije samo zbog okusa. Tamna čokolada se sastoji od posebnih komponenta koje utječu na to da se bolje osjećamo. Ova slatka (i ne slatka) poslastica stimulira produkciju endorfina i izaziva osjećaj zadovoljstva. Stoga, sljedeći put kada ćete konzumirati tamnu čokoladu, sjetite se da ćete nakon toga biti sretni. Ili – neka vas ova činjenica potakne na konzumaciju tamne čokolade. 

Hrana bogova: Koliko tamne čokolade doista smijemo pojesti?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime