Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pobjedničke fotografije: Zadivljujući prizori polarne svjetlosti koji ostavljaju bez daha

Spektakularni rezultati zabilježeni su u seriji od 25 pobjedničkih fotografija odabranih u fotografskom natjecanju pod nazivom Capture the Atlas Northern Lights photography

Fascinantna ljepota jednog od najspektakularnijih događaja u prirodi zabilježena je u seriji fotografija koje otkrivaju svu čaroliju ove prirodne pojave.



U posebnim noćima daleko od ekvatora, nebo je obasjano blistavom, nebeskom svjetlošću. Aurora borealis i Aurora australis nastaju kada kozmičko zračenje pogodi električno nabijene čestice u Zemljinoj atmosferi. Spektakularni rezultati zabilježeni su u seriji od 25 pobjedničkih fotografija odabranih u fotografskom natjecanju pod nazivom Capture the Atlas Northern Lights photography.

Fotografije sa svih strana svijeta

Pobjedničke fotografije ‘ulovljene’ su na različitim stranama svijeta – uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Finsku, Norvešku, Island, Australiju, Kanadu i Antarktik. 
Prikazuju očaravajuće tragove blistavog zelenog svjetla kako pleše na noćnom nebu iznad ledenih fjordova, snježni borovih šuma i(li) mora punih ledenjaka.

Jedna od fotografija, koju je napravio fotograf Benjamin Eberhard, izgleda kao da je iz znanstveno-fantastičnog filma. Naime, fotografija pod nazivom “Antarktička noć” prikazuje golemo nebo prošarano zelenim, narančastim i žutim tragovima iznad opservatorija Ice Cube Neutrino na stanici Južni pol Amundsen-Scott na Antarktici.

Snimanje i na temperaturama ispod -80 Celzija!

Ova fotografija prikazuje moć prirode i aurora iznad zvjezdarnice IceCube Neutrino na Južnom polu i dio je duže serije s time-lapseom. Južni pol je vjerojatno jedna od najudaljenijih i najizazovnijih sredina za fotografiranje, podjednako naporan i za ljude i za tehnologiju. Da biste postigli 24-satnu snimku, potrebna vam je puno kreativnosti kako se zagrijati a ujedno i izolirati vašu opreme kako bi ona radila, pa čak i rotirala na temperaturama u rasponu i do -80 Celzijevih stupnjeva“, objasnio je Eberhard.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime