NJOKI SA RAJČICANA I PANCETOM
- 50 dag domaćih ili kupovnih smrznutih njoka
- 8 fetica pancete
- 1 crveni luk (kapula)
- 1 žlica svježeg narezanog peršinova lista
- 2 zrele rajčice (ili konzervirani pelati, konzervirana nasjeckana rajčica, pasirana rajčica…)
- prstohvat-dva nasjeckanih listića ružmarina
- 0,5 dcl bijelog vina
- 0,5 dcl maslinova ulja
- sol i papar
Ako radite domaće njoke najprije skuhajte krumpir u kori, ogulite ga i zgnječite vilicom ili tijeskom za pire. Krumpiru dodajte sol, masnoću (najbolje je mast a može i malo ulja), brašno, jaje i sol pa umijesite njoke. Najbolje je da ih mijesite preko vilice ili ribeža kako bi njoki dobili brazde i kasnije lakše upili umak. Formirane njoke stavite u kipuću posoljenu vodu. Gotovi su kad isplivaju na površinu pa ih pokupite, ocijedite i malo nauljite da se ne zalijepe. Na isti način ćete skuhati i smrznute ili svježe napravljene “kupovne njoke“.
Na maslinovom ulju pirjajte kapulu rezanu na rezance pa kad je ocaklila dodajte pancetu rezanu na kockice ili listiće, narezane rajčice (pelate), sol i papar te pola peršina. Pirjajte na srednje jakoj vatri par minuta pa dodajte vino i uz miješanje nastavite pirjati dok se umak ne zgusne. U topli umak umiješajte njoke pa služite toplo. Ukrasite s komadićima pancete i pospite s preostalim peršinom.
TAGLIATELLE SA SLANIM INĆUNIMA I PAPRIKOM
- 50 dag tagliatela (ili špageta)
- desetak fileta slanih inćuna
- 6 režnjeva češnjaka
- 1 žlica vinskog octa
- 1 velika crvena rog paprika
- 1 žlica svježeg narezanog peršinova lista
- 0,5 dcl prošeka (ili bijelog vina kojem ste dodali malo šećera ili meda)
- 0,5 dcl maslinova ulja
Barem sat prije početka kuhanja nasjeckajte češnjak pa ga pustite da odstoji u hladnjaku u octu. Tagliatelle (ili tjesteninu po volji) skuhajte prema uputama u vreloj slanoj vodi a u međuvremenu na sitno narežite inćune i crvenu papriku. Na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri pirjajte papriku nekoliko minuta pa dodajte slane inćune, češnjak iz octa i malo octa te peršin. Pirjajte pet-šest minuta na lagano pa dodajte prošek i nastavite pirjati dok se tekućina nije napola reducirala. U topli umak umiješajte kuhano i ocijeđeno tijesto, promiješajte te držite malo na laganoj vatri da se sve prožme.
PENETE S MASLINAMA, KIKIRIKIJEM (ILI PINJOLAMA) I ROKULOM
- 50 dag peneta
- 10 dag kikirikija u ljusci (ili pinjola)
- 1 jušna šalica rokule
- 15-ak zelenih maslina
- 2 žlice svježe ribanog parmezana (ili nekog drugog svježe naribanog tvrdog sira)
- 0,5 dcl bijelog vina
- 2 žličice limunova soka
- sol i papar
- 0,5 dcl maslinova ulja
Skuhajte penete (ili nekom drugo tijesto po volji) u vreloj posoljenoj vodi. U međuvremenu sjekačem (u blenderu) usitnite masline kojima ste izvadili koštice, rokulu, oljušteni kikiriki (još bolje je pinjole), češnjak te sol i papar. Sve sastojke malo pirjajte (šufigajte) u tavi na maslinovom ulju pa podlijte vinom. Pirjajte još malo miješajući dok se tekućina nije reducirala pa u topli umak dodajte kuhane i ocijeđene penete. Po toplom tijestu po volji dodajte svježe ribani sir.
ŠPAGETI S TUNJEVINOM, INĆUNIMA I CRVENIM RADIČEM
- 40 dag špageta
- 30-ak crnih otkoštenih maslina
- 2 veća crvena luka (kapule)
- desetak listova crvenog radiča
- 2 dcl ribljeg temeljca (ili mlake vode)
- 5-6 slanih inćuna
- jedna veća konzerva tunjevine
- žlica paštete od crnih maslina (ili crne maasline usitnjene u multipraktiku)
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- 1 dcl bijelog suhog vina – sol i papar
U vrućoj osoljenoj vodi skuhajte špagete, nakapajte ih s malo maslinovog ulja i promiješajte da se ne zalijepe. U međuvremenu u dubokoj tavi na malo maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckan luk, usitnjene inćune, sitno rezane listove radiča i tunjevinu. Uz miješanje držite na laganoj vatri pet minuta, a onda podlijte temeljcem (ili mlakom vodom) u kojem ste razmutili paštetu od maslina. Posolite i popirite, dodajte vino, pa na laganoj vatri pirjajte dok se ne napravi gusti umak. Dodajte špagete, promiješajte i služite toplo.
ŠURLICE S TUNJEVINOM, LJUTIKOM I POMAMA
- 40 dag šurlica (ili fusila, peneta, špageta…)
- 2 konzerve tunjevine
- 1 veliki crveni luk (kapula)
- 8 ukiseljenih lučica (ljutika)
- 1 jušna žlica ukiseljenih kapara
- 1 jušna žlica svježeg narezanog peršinova lista
- 4 žlice bijelog vina
- 2 žlice prošeka
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 dcl mljevene rajčice (ili 1 žlica pirea od rajčica zamućenih u 1 dcl tople vode)
- sol i papar
Šurlice ili neku drugu tjesteninu po volji skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. U međuvremenu na maslinovom ulju na laganoj vatri pirjajte sitno rezani luk, peršin, nasjeckane ukiseljene lučice i kapare. Kad je luk ocaklio dodajte ocijeđenu tunjevinu, kapare, mljevene rajčice (ili “konšervu“ razmućenu u mlakoj vodi), prošek i vino. Posolite i popaprite pa pirjajte uz miješanje dok se tekućina nije reducirala. U topli umak umiješajte kuhanu tjesteninu, pustite da se sve prožme, pa pospite s malo peršina.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko GALL