PILETINA S BALANCANAMA U UMAKU OD KAPARA I MASLINA
– dvoja pileća prsa
– 4 režnja češnjaka
– 2 balancane
– 20-ak zelenih maslina bez koštice
– 1 žlica ukiseljenih nasjeckanih kapara
– 1 žlica usitnjena peršina
– 0,5 dcl maslinovog ulja
– 1 dcl bijelog suhog vina
– sol i papar
Balancane ogulite i narežite na tanke kriške, posolite i pustite da se odgorče dvadesetak minuta. Operite ih, posušite pa popecite na dobro ugrijanoj tavi. U istoj zagrijanoj tavi popecite pileća prsa namazane maslinovim uljem pa ih stavite na toplo sa strane sa balancanama. Smanjite vatru, dodajte peršin, masline, nasjeckan češnjak i kapare, podlijte vinom i pirjajte dok se tekućina ne reducira. Dodajte piletinu i balancane, držite da se sve prožme, posolite i popaprite te služite toplo.
PUNJENA PILEĆA PRSA
– 4 fileta pilećih prsa
– zdjelica očišćene rokule
– 2 žlice svježeg sitno sjeckanog peršina
– 4 žlice svježe ribanog tvrdog sira (parmezan)
– 1 žlica nasjeckanih ukiseljenih kapara
– 4 slane srdele (ili kriške pršuta ili panceta)
– 2 žlice maslinova ulja
– 3 režnja češnjaka
– krupna morska sol i svježe mljeveni “šareni” papar
Napravite smjesu od sitno sjeckanog peršina, fileta slanih srdela, češnjaka, kapara, ribanog sira i malo maslinova ulja. Narežite piletinu kako biste dobili od svakog fileta prsa po jedan veći tanki odrezak, posolite ih, popaprite pa malo popecite na kistom nauljenoj tavi samo s jedne strane. Pečenu stranu namažite nadjevom, zamotajte u svitak pa uhvatite čačkalicom ili pak drvenim ili metalnim ražnjićem (možete čvrsto zamotati i u aluminijsku foliju). Popecite svitke dobro na nauljenoj tavi (ako ste koristili foliju već pečene svitke možete malo popeći na tavi kako bi se meso zarumenilo), a po volji začinite maslinovim uljem i služite uz svježu rokulu.
PILETINA U UMAKU S ROKULOM
– 3 fileta pilećih prsa
– 1 čajna šalica narezane svježe rokule
– 4 režnja češnjaka
– ½ dcl maslinova ulja
– 1 dcl bijelog vina
– sol i papar
Na malo maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri popecite s obje strane prethodno narezanu, poparenu i posoljenu piletinu pa kad je zazlatila dodajte narezani češnjak, i još malo pirjajte. Dodajte narezanu rokulu, malo soli i papra pa podlijte vinom. Kad je vino dopola ishlapilo dodajte preostalo maslinovo ulje i služite toplo uz preprženi kruh ili rižu.
PILEĆI RIŽI-BIŽI ILI ORZOTO
– 4 kavene šalice riže za rižote (arborio) ili orza
– 25 dag (svježeg ili smrznutog) graška
– 2 srednje velike mrkve
– 3 pileća prsa
– 2 režnja češnjaka
– 2 žlice maslinova ulja
– prstohvat-dva šafrana (ili kurkume)
– 1 žlica svježeg sitno narezanog peršinova lista
– 1 jušna žlica maslaca
– 1 jušna žlica naribanog parmezana ili pecorina
– sol i papar
(po volji – 1 žlica sušene i mljevene bamije koju valja namočiti petnaestak minuta u 1 dcl mlake vode)
Pileća prsa narežite na kockice, luk na listiće a mrkvu na kolutiće pa ih lagano na kratko pirjajte na maslinovom ulju u dubljoj tavi ili poluwoku. Podlijte vodom (pola litre) ili pilećim temeljcem, pojačajte vatru da zavre pa smanjite i nastavite pirjati dok sve nije gotovo omekšalo. Po volji dodajte bamiju ili pak 1 dcl mlake vode i šafran, promiješajte pa dodajte rižu (ili orzo prethodno opran pod vodom), a nakon pet minuta i grašak. Ako koristite smrznuti grašak prethodno ga dobro isperite pod mlazom vrele vode. Cijelo vrijeme lagano miješajte, po potrebi podlijte s toplom vodom dok se riža nije skuhala (orzu treba duže vremena – oko 25 minuta), pazite da se ne raskuha pa s dolijevanjem viška vode – oprezno. Po volji dodajte malo maslaca i ribanog parmezana, promiješajte pa poslužite posuto svježe narezanim listom peršina.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall