Rezanci su postali sve popularnija namirnica u posljednje vrijeme, a u svijetu TikToka nikako ne možemo ne primjetiti da njihova popularnost sve više raste. Rezanci dolaze u različitim okusima, a nama su svi jednako ukusni. Čak i ako niste ljubitelj rezanaca ili salata, u ovim ćete receptima sigurni pronaći nešto za sebe, jer su prije svega lagani za pripremiti, a vrlo osvježavajući. Rezanci se jako lijepo i stapaju s drugim okusima i poprilično su neutralni, ali daju posebnu dozu šarma svakom jelu. Osim toga, jamče vam neodoljivu kombinaciju svježeg povrća, hrskavog mesa i sočne tjestenine – a kada se svi oni spoje tvore zavodljive zalogaje kojima možete na brzinu iznenaditi i goste!
Salata od rižinih rezanaca s odreskom na žaru, limetom i metvice
Sastojci:
- 1 veliki odrezak (malo manje od kilograma)
- Biljno ulje
- 300 grama sušenih tankih rižinih rezanaca, namočenih u kipuću vodu da omekša 5 minuta
- 1 mladi luk, tanko narezan
- ¼ šalice pržene ljutike
- 1 šalica vijetnamske metvice
- ½ šalica grubo natrganog korijandera
- Limeta ili limun (prema želji), za posluživanje
Preljev od rezanaca:
- 60 ml ( ¼ šalice ) ribljeg umaka
- 60 ml ( ¼ šalice) soka od limete
- 2 mala crvena čilija, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
- Zagrijati roštilj. U međuvremenu, za preljev pomiješati sastojke u zdjeli i začiniti prema želji.
- Premazati odrezak uljem i peći na roštilju, okrećući jednom ili dvaput, dok ne bude pečeno po želji (8-12 minuta za srednje pečenu opciju). Ostaviti odrezak da se ohladi 5 minuta, a zatim ga narezati i držati na toplom.
- Preliti rezance dressingom i prebaciti u zdjelice. Na vrh staviti narezan odrezak i mladi luk te posipati prženom ljutikom i začinskim biljem. Poslužiti s kriškama limete ili limuna.
Palamida s koricom od sezama i edamame mahune sa soba rezancima od zelenog čaja
Sastojci:
- 40 grama sjemenki bijelog sezama
- 400 grama soba rezanaca od zelenog čaja
- 2 žličice ulja sjemenki grožđa
- 400 grama fileta palamide bez kože (ili drugih ribljih fileta)
- 40 grama (¼ šalice) kiselog đumbira, natrganog prema želji
- 100 grama smrznutog edamame (izvaditi grašak iz ljuske)
- ½ šalice listova shisoa (japanski ili kineski bosiljak, isto kao i metvica)
- 1 mladi luk
Preljev
Sastojci:
- 5 grama sušenih pahuljica palamide
- 80 ml ( 1/3 šalice) začina Tamarija
- 2 žličice pečenog sezamovog ulja
- 1 ½ žličice sitno naribanog đumbira
- 1 žličica vinskog octa od smeđe riže
Priprema:
- Za Tamari preljev stavite pahuljice palamide u zdjelu, prelijte ih sa 100 ml kipuće vode i lagano miješajte 2 minute da se ukuha. Procijedite, a zatim umutite preostale sastojke.
- Sjemenke sezama ispeći u tavi na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok ne porumeni (3-5 minuta). Ostaviti na tanjuru da se ohladi.
- Kuhajte sobu u velikom loncu s kipućom slanom vodom, zaustavljajući ključanje jednom ili dvaput tijekom kuhanja dodavanjem ½ šalice hladne vode, dok soba ne omekša što traje otprilike 3- 4 minute. Ocijedite, a zatim lagano isperite hladnom vodom. Ponovno ocijediti i prebaciti u zdjelu. Preliti ulje sjemenki grožđa da se premaže, a zatim staviti u hladnjak dok se ne ohladi, do sat vremena.
- Palamidu uvaljajte u pržene sjemenke sezama da se premaže, a zatim tanko narežite dobrim oštrim nožem.
- Podijelite rezance po zdjelicama, na njih stavite ribu, kiseli đumbir, edamame mahune, shiso listove i mladi luk. Prelijte preljevom i poslužite.
Rezanci u salati od kozica s preljevom od sezama i đumbira
Sastojci:
- 400 grama soba rezanaca
- 2 libanonska krastavca narezana na kockice
- 2 mlada luka, tanko narezana
- 16 srednje kuhanih kozica, oguljenih, netaknutih repova
- 1/3 šalice grubo nasjeckanog korijandera
- Pržene sjemenke: za posluživanje
Preljev od sezama i đumbira
Sastojci:
- 75 ml svijetlog sojinog umaka
- 50 ml smeđeg rižinog octa
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 ½ žličice oljuštenog tahinija
- 1 žličica sitno naribanog đumbira
Priprema:
- Kuhajte sobu u velikom loncu kipuće vode dok ne omekša (2-4 minute). Ocijediti i osvježiti pod hladnom i tekućom vodom.
- Za preljev od sezama i đumbira umutiti sastojke u zdjeli dok ne postane glatka. Začiniti crnim paprom i preliti rezance preljevom, dodati krastavac i mladi luk. Pomiješati da se sve sjedini, a zatim poslužiti prelivenim kozicama i posipati korijanderom i sezamom.
Rezanci i tajlandska staklena salata
Sastojci:
- 1 žlica ulja od kikirikija
- 400 grama krupno mljevene piletine
- 250 grama vermikel tjestenine od mungo graha
- 300 grama kupusa
- ¼ šalice korijandera (grubo nasjeckanog)
- 2 žlice suhih kozica, namočenih u hladnoj vodi 5 minuta
- 2 žlice pečenog kikirikija (grubo nasjeckanog)
- 2 crvene ljutike (tanko narezane)
Vrući i kiseli preljev:
Sastojci:
- 3 crvena BirdsEye čilija (grubo nasjeckanog)
- 2 češnja češnjaka (krupni komadići)
- Sok od 5 sočnih limeta ili prema ukusu
- 120 ml ribljeg umaka ili prema ukusu
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri. Začinite piletinu i pirjajte, miješajući drvenom kuhačom da razbijete grudice, dok ne porumeni i dok ne bude kuhano za što je potrebno otprilike 4 do 5 minuta. Staviti sa strane.
- Staviti rezance u zdjelu, preliti kipućom vodom, ostaviti dok rezanci ne omekšaju (3-5 minuta). Ocijediti i isprati hladnom tekućom vodom da prestane kuhati, a zatim ostaviti u cjedilu da se ocijedi.
- Za ljuti i kiseli preljev, izmrviti čili, češnjak i dodati prstohvat soli. Zatim umiješati preostale sastojke, lagano dodajući sok od limete i riblji umak.
- Pomiješati preostale sastojke u zdjeli s rezancima i piletinom. Dodati dressing, promiješati da se sjedini i poslužiti s posipanim korijanderom.
Soba sa zelenim čajem, piletinom i zelenim misom
Sastojci:
- 500 grama fileta pilećih prsa, prepolovljenih po dužini
- 130 grama listova špinata
- 2 šalice korijandera
- 3 mlada luka (tanko narezana)
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice sitno naribano svježeg đumbira
- 2 žlice Shiro (bijelog) misa
- 2 žličice sezamovog ulja
- 60 ml ( ¼ šalice) soka od limuna
- 180 grama soba rezanaca od zelenog čaja
- 200 grama smrznutog edamame mahuna (odmrznuto)
Priprema:
- Staviti piletinu u lonac s kipućom posoljenom vodom, smanjiti vatru na lagano i kuhati dok ne omekša (10 minuta). Prebaciti piletinu na tanjur i ostaviti dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje, a zatim grubo narezati. Rezervirati tekućinu za poširanje.
- U međuvremenu, za zeleni miso umak, rezervirati malu šaku špinata i ¼ šalice korijandera za posluživanje. Staviti preostali špinat i korijander, 2 mlada luka, češnjak, đumbir, miso, sezamovo ulje, limunov sok i 160 ml (2/3 šalice) rezervirane tekućine za poširanje u veliki vrč i izmiksati štapnim mikserom dok ne postane glatka.
- Dodati litru (4 velike šalice) vode u lonac s tekućinom za poširanje i zakuhati. Dodati rezance i kuhati dok ne omekša (3 minute), a zatim dodati edamame i kuhati dok ne omekša. Ocijediti, isprati hladnom vodom, dobro ocijediti i prebaciti u veću zdjelu. U smjesu s rezancima dodati špinat i korijander, izrezanu piletinu i miso umak i pomiješati da se dobro obloži.