Subota, 12 listopada, 2024

Zaštitite svoje ljubimce od vrućina: Savjeti za sigurno ljetno

Zaštita naših ljubimaca od vrućine nije samo pitanje udobnosti - to je i pitanje njihovog zdravlja i dobrobiti. Visoke temperature mogu dovesti do toplotnog udara, iscrpljenosti, dehidracije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kod životinja

Dok mnogi od nas uživaju u toplim i sunčanim danima, važno je zapamtiti da ista ta vrućina može predstavljati izazov za naše krznene prijatelje – naše ljubimce. Psi, mačke i ostali kućni ljubimci također mogu patiti od vrućine i prekomjerne topline, a kao odgovorni vlasnici, na nama je da ih zaštitimo od potencijalnih štetnih utjecaja visokih temperatura.



Zaštita naših ljubimaca od vrućine nije samo pitanje udobnosti – to je i pitanje njihovog zdravlja i dobrobiti. Visoke temperature mogu dovesti do toplotnog udara, iscrpljenosti, dehidracije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kod životinja. Stoga, provođenje odgovarajućih mjera predostrožnosti može imati ključnu ulogu u osiguravanju da naši ljubimci ostanu sretni i zdravi tijekom ljeta. Evo nekoliko savjeta kako svoje ljubimce zaštititi od vrućine.

Izbjegavajte vruće površine 

Ljeti, kada je sunčano i vruće, važno je da vlasnici pasa obrate pažnju na zaštitu šapa svojih ljubimaca od vrućih pločnika. Ovo je često zanemarena stavka, ali jastučići šapa pasa mogu se lako opeći na vrućim površinama. Pločnici, asfaltni beton i pijesak mogu zadržavati visoku temperaturu. Postoji jednostavna tehnika koju možete primijeniti kako biste provjerili jesu li površine prevruće za šape vašeg psa. Pritisnite nadlanicu o asfaltni beton 7 sekundi kako biste provjerili hoće li vašem psu biti ugodno hodati po njemu. Ako je prevruće za vašu ruku, prevruće je i za šape vašeg psa. Ako želite dodatnu zaštitu za šape svog psa, razmislite o korištenju zaštitnih čizama ili voska. Zaštitne čizme pružaju fizičku barijeru između šapa psa i vrućih površina, dok vosak može djelovati kao zaštitni sloj i smanjiti izravan kontakt s vrućim podlogama.

Osigurajte im dovoljno svježe vode 

Voda je ključna za održavanje hidratacije vašeg ljubimca tijekom vrućih ljetnih dana. Pobrinite se da ima dovoljno svježe vode na raspolaganju, uvijek punite zdjelice ili pojilice, mijenjajte vodu redovito i pazite da ljubimac ima vodu dostupnu i tijekom aktivnosti na otvorenom. Važno je također mijenjati vodu nekoliko puta dnevno. Topla ili ustajala voda može biti nepoželjna za piće ljubimaca i čak može dovesti do probavnih problema.

Izvodite ih u šetnju u određenim dijelovima dana 

Tijekom vrućih ljetnih dana, najviše topline i vlage obično se javlja između 13 i 16 sati. U to vrijeme temperatura zraka može biti vrlo visoka, a uvjeti su neugodni čak i za ljude. Važno je izbjegavati šetnje psa u tom razdoblju, posebno ako je pas kratkog njuška, poput buldoga. Psi s kratkim njuškama, poput buldoga, imaju skraćene nosnice, što im otežava učinkovito rashlađivanje dahom.

Tijekom najtoplijeg dijela dana, oni se ne mogu adekvatno rashladiti, što ih čini posebno osjetljivima na toplotni udar i pregrijavanje. Stoga je izuzetno važno izbjegavati izlaganje psa ovim vrućinama i šetnje tijekom tog vremena. Osim toga, važno je da ne forsirate ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti tijekom vrućine. Ako ste primijetili da se vaš pas previše naprezao tijekom šetnje ili aktivnosti na otvorenom, pružite mu mogućnost da se odmori i ohladi u hladovini. Psi trebaju imati vremena za oporavak i osvježenje, posebno tijekom vrućih ljetnih dana.

Hlađenje zatvorenih prostorija 

Klima-uređaj pruža hladan zrak i regulira temperaturu u prostoriji, stvarajući ugodno okruženje za vašeg ljubimca. Hlađenje zrakom pomaže u sprječavanju pregrijavanja i olakšava vašem ljubimcu da održava normalnu tjelesnu temperaturu. Važno je napomenuti da ventilatori ne pružaju istu razinu hlađenja kao klima-uređaj. Iako ventilator može stvarati osjećaj povjetarca i olakšati ljudima, ljubimcima ne pruža isti učinak. Stoga, izbjegavajte oslanjanje samo na ventilatore za rashlađivanje vašeg ljubimca.

Korištenje kreme za sunčanje i ublažavanje nastalih opeklina 

Iako ljubimci imaju krzno koje ih djelomično štiti od sunčevih zraka, neka područja tijela, poput trbuha pasa ili ušiju i nosa kod mačaka, mogu biti izložena izravnom sunčevom svjetlu i većem riziku od opekotina od sunca. Kako biste zaštitili te osjetljive dijelove tijela vašeg ljubimca, preporučuje se nanošenje zaštite od sunca svaka tri do četiri sata. Važno je koristiti posebno dizajnirane proizvode za zaštitu od sunca za kućne ljubimce, jer neki sastojci u proizvodima za ljudsku upotrebu mogu biti štetni za životinje.

Jedan od proizvoda koji se često preporučuje za ublažavanje opeklina na ljubimcu je čista aloe vera. Aloe vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u ublažavanju iritacije i smanjenju upale. Međutim, važno je koristiti proizvod od čiste aloe vere bez ikakvih dodataka ili kemikalija koje bi mogle biti štetne za ljubimce. Najvažnija stvar koju trebate učiniti je konzultirati se s veterinarom o pravilnom tretmanu opeklina kod ljubimaca. Veterinar će vam dati najbolje savjete i upute o proizvodima koji su sigurni za upotrebu na koži vašeg ljubimca.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime