Subota, 20 travnja, 2024

Ljeto u krznu: Kako rashladiti mačku u 4 jednostavna koraka

Kao i ljudi, mačke mogu doživjeti toplinski udar, a neki od simptoma koji na to mogu ukazati su dahtanje, povraćanje, nesvjestica, groznica, jako crveno ili blijedo zubno meso, zbunjenost, slinjenje

Svaka osoba duge kose zna koje je olakšanje kad ju za vrijeme ljetnih vrućina skratite ili zavežete u rep. Nažalost, vaši ljubimci ne mogu pratiti posljednje trendove i raditi si frizure, a nije ih preporučljivo niti šišati jer im krzno štiti kožu od UV zraka i zapravo osigurava manji protok topline. Međutim, to ne znači da njima nije vruće. Kao i ljudi, mačke mogu doživjeti toplinski udar, a neki od simptoma koji na to mogu ukazati su dahtanje, povraćanje, nesvjestica, groznica, jako crveno ili blijedo zubno meso, zbunjenost, slinjenje.Ako primijetite neke od ovih naznaka na svojoj mački nazovite veterinara i učinite kako vam savjetuju. A kako možete izbjeći ovaj scenarij i na zabavan način održavati svoje čupavce na ugodnoj temperaturi, pročitajte u nastavku.

1/ Mačji sladoled

Iako ne smiju jesti sladoled, a nije baš preporučljivo ni da ližu led, možete svojim mačkama napraviti mačji sladoled. U kalup za sladoled stavite tunu ili slabije soljenu piletinu i ostavite to u zamrzivaču nekoliko sati. Kad se konačno smrzne, izvadite i ponudite ovaj sladoled svojim ljubimcima. Receptima za ovakvu vrstu sladoleda možete se poigrati i zamrzavati sve što vaša mačka preferira. Ovo bi im trebalo probuditi znatiželju i biti zabavno iskustvo za sve prisutne.

2/ Kockice leda

Za ljetnih vrućina ljudima kockice leda rashlađuju pića, ali mačkama mogu osigurati jako dobru zabavu. Zabava će naravno biti osigurana i onome tko se nađe pokraj mačke koja je na podu vidjela kockicu leda. Najbolji učinak moći ćete vidjeti ako kockicu lagano bacite na pod kraj vašeg ljubimca i samo gledate što će se dalje odviti.

Najčešće će mačka prvo zaintrigirano gledati u taj led koji se upravo stvorio kraj nje, a nakon malo vremena i sakupljene hrabrosti, mačka će s kockicom odigrati pravu nogometnu utakmicu u kojoj će pobjednik zasigurno biti gledatelj. Osim zabave, led koji će mačka dirati svojim šapicama, osigurat će joj i toliko potrebno hlađenje. Naime, mačke preko svojih šapa upijaju i gube toplinu pa je ovo siguran način za borbu protiv velikih vrućina.

3/ Oblozi i mokri ručnici

Zahvaljujući online kupovini možete s lakoćom naći takozvane rashladne tepihe za mačke, ali još jedan jednako učinkovit način da rashladite svoje dlakave prijatelje dok spavaju su oblozi. Iako se oblozi najčešće koriste kako bi se ljudima snizila jaka povišena tjelesna temperatura ili se stavljaju na udarac kako bi se smanjila oteklina, oblozi vrlo lako mogu pomoći i mačkama da se rashlade za vrućih ljetnih noći, a i dana, ne smije se zaboraviti da ove spavalice provedu dvije trećine svog života upravo spavajući.

Postupak je vrlo jednostavan. U dekicu zamotajte zaleđene uloške za hladnjak ili čak najobičniji paket smrznutog povrća, i stavite oblog na omiljeno mjesto za spavanje vaše mačke. Dok su budni to je malo drugačija priča. Mačke se ne vole smočiti pa je zato mala vjerojatnost da ćete ih uspjeti nagovoriti na hladan tuš, ali možete namočiti ručnik hladnom vodom i potapkati ga po njihovom krznu ili ih jednostavno podragati mokrim rukama.

4/ Češljanje

Otpala dlaka koja se još uvijek nalazi na mački zadržava toplinu i mačkama izaziva neugodu i svrab. Zato je svakodnevno četkanje mačaka za vrijeme ljetnih vrućina od velike važnosti. Ovako ćete pružiti svojoj mački olakšanje, a namještaju manje dlakavog sadržaja. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime