Četvrtak, 4 srpnja, 2024

Slatke životinjice: 4 vrste manje zahtjevnih kućnih ljubimaca

Donosimo 4 prijedloga za ljubimce koji su manje zahtjevni, ali ništa manje ne pružaju ljubavi kao i neki od najpopularnijih ljubimaca

Imati kućnog ljubimca predivno je životno iskustvo puno ljubavi i sreće, ali često i vrlo zahtjevno. Sasvim je nebitno koju životinju imate za kućnog ljubimca sigurno će vam pružiti ljubav i uživat ćete u igri i druženju s njima, no ponekad pažnja koju kućni ljubimci zahtijevaju postane prelika obveza za njihove vlasnike.Uslijed životnih i obiteljskih obveza mnogima briga i čišćenje iza kućnih ljubimaca predstavlja preveliku obvezu, za koju možda nemaju ni vremana ni novca.
Ako, primjerice, vaše dijete želi kućnog ljubimca, a vi se brinete da će vam to biti prenaporno, razmislite o nekoj drugoj životinji osim psa i mačke.

Donosimo 4 prijedloga za ljubimce koji su manje zahtjevni, ali ništa manje ne pružaju ljubavi kao i neki od najpopularnijih ljubimaca.

1/ Papiga – Budgie

Papige su jednostavne i privržene životinje. Ako se odlučite za nju kao kućnog ljubimca, preporučujemo budgie, to je vrsta papige koja je mala, privržena a životni joj je vijek od 5 do 15 godina. Ako se od malena navikne na ljude može naučiti oponašati ljudski govor. Ne zahtijevaju puno brige i čišćenja, dovoljno je da kavez očistite svaka tri dana.

Papige će ipak zahtijevati od vas ljubav i pažnju barem mali dio dana, odnosno zahtijevat će da se netko druži s njom barem sat vremena, što možete riješiti tako da imate dvije papige, ali onda će se obje manje vezati za vas.

2/ Zamorci

Ako vaše dijete želi kućnog ljubimca s kojim se može maziti, zamorac je savršen i nudi pregršt zabavne. Ove male slatke životinje zacviljet će od oduševljenja na zvuk otvaranja vašeg hladnjaka, a kada su sretne, skakat će od radosti, udarajući petama u zraku (to se naziva ‘popcorning’).

Mnogi drugi glodavci kao kućni ljubimci su noćne životinje, što znači da prave buku i smetaju ljudima tijekom noći, no zamorci baš i ne. Oni se vole igrati s ljudima i za razliku od svoje braće hrčaka. Uz to, zamorci nemaju tendenciju ugristi i ne zahtijevaju kotačić za vježbanje koji će škripati tijekom noći. Životni vijek zamoraca je od četiri do šest godina, a zahtijevaju malo veći kavez i svakodnevno provođenje vremena izvan kaveza.

3/Gmazovi: Leopard Geckos

Ovi lijepi gušteri s uzorkom poznati su po svojoj blagonaklonosti i toleranciji prilikom rukovanja, što ih čini dobrim kućnim ljubimcima. Također, ne narastu dulje od 7 do 10 centimetara, tako da nećete završiti s malim dinosaurom na rukama – za razliku od nekih drugih gmazova. Odrasli gmazovi mogu se hraniti svaki drugi dan i ostaviti sami nekoliko dana. A budući da jedan kut kaveza obično označavaju kao kupaonicu, održavanje njihova doma u čistoći relativno je jednostavno.

Leopard gekoni jedu žive cvrčke i crve od brašna (dostupno u trgovinama za kućne ljubimce), crvi se mogu kupiti na veliko i tjednima držati u hladnjaku. Kako bi ostali zdravi potreban im je grijač, zajedno s vlažnim skloništem, poput plastičnog skrovišta (dostupno u trgovinama za kućne ljubimce). Životni vijek ovih gmazova je 10 do 20 godina.

4/Ribe: Bettas

U divljini ove blistavo obojene ribe žive u malim, stajaćim lokvama. Tako će im velika zdjela vode iz slavine, pogotovo ako dodate plastičnu biljku za svog ljubimca iza koje se skriva kad se osjeća sramežljivo biti savršen dom. Za razliku od zlatnih ribica, bette mogu na površini potražiti kisik, umjesto da ga crpe iz vode, tako da im ne trebaju filtrirani spremnici.

Simpatična gesta mužjaka je da kada jedan uoči drugog, puhnut će u gnijezda i dramatično se postaviti (poznato kao ‘bljeskanje’), a čak će izvesti istu predstavu ako slučajno vidi sam sebe u malom zrcalu za vježbanje u svom akvariju. Akvarij je dovoljno očistiti jednom tjedno. Muške bette obično su omiljeni ljubimci zbog atraktivnih, dugih peraja i ludorija koje izvode. Međutim, ako uzimate više od jednog mužjaka, za svakog će vam trebati zaseban akvarij. Naime, s razlogom su poznati kao ‘borbene ribe’, a životni vijek im je od tri do pet godina.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime