Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Ljetovanje s ljubimcem: Donosimo 5 savjeta za što ugodnije putovanje 

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta koji će osigurati mirno i udobno putovanje i vama i vašem psu

Putovanje diljem Lijepe Naše popularnije je nego ikad – kada uzmete u obzir dugotrajnu pandemiju te neugodnosti i opasnosti koje su vrebale pri odlascima u druge države, ta činjenica postaje manje iznenađujuća. Postoji još jedan razlog zašto je odlazak na otvorenu cestu trenutno toliko popularan. Olakšava putovanje s vašim četveronožnim čupavce. Zasigurno je manje briga kada putujete automobilom, ali nije toliko jednostavno da možete samo staviti svog ljubimca na stražnje sjedalo i bezbrižno stisnuti gas. Prije nego što  krenete, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će osigurati mirno i udobno putovanje i vama i vašem psu:

1/ Naviknite psa na autoAko se vaš pas redovito ne vozi u automobilu, nemojte odmah uskočiti u višednevnu ekspediciju. Umjesto toga, prvo se preporučuje niz kratkih vožnji, postupno povećavajući vrijeme uz praćenje mogućih  problema. Ako se čini da je vaš pas posebno pod stresom, preispitajte svoje planove i ako je potrebno ostavite ga kod kuće s kvalificiranom dadiljom. To bi ipak moglo omogućiti opuštajući odmor za sve uključene.

 2/ Investirajte u sanduk

Ako psu dopustite da se slobodno kreće automobilom dok vozite naići ćete na nekoliko problema. U slučaju nesreće ili naglog zaustavljanja, mogao bi se ozlijediti. Također bi mogao prouzročiti nesreću ako se uplaši, uzbudi ili iz nekog drugog razloga poželi sjesti u vaše krilo. Baš kao što ne biste jednostavno bacili svoje dijete na stražnje sjedalo, ne biste trebali pustiti svoje ljubimce da se slobodno šetaju u automobilu. Opasno je za njih, a opasno je i za vas. U idealnom slučaju, svog psa  možete držati u sigurnom sanduku ili nosiljci.

Sanduk treba biti dobro prozračen i dovoljno velik da vaš ljubimac može sjediti, stajati, okretati se i ležati u njemu. Ako vaš automobil nije dovoljno velik da u njega stane sanduk, upotrijebite pojas za kućne ljubimce posebno dizajniran za pričvršćivanje na sigurnosne pojaseve. Bez obzira gdje se vaš pas vozio tijekom putovanja, nikada mu ne dopustite da gurne  glavu kroz prozor. Koliko god slatko izgledao pas koji uživa na svježem zraku, postoji opasnost od ozljeda predmetima koji prolaze pored njega ili ispadanja iz vozila. 

3/ Ne ostavljajte psa bez nadzora

Svakog ljeta psi umiru kada ostanu sami u vrućim automobilima. Mnogo puta dobronamjerni vlasnici ne shvaćaju koliko se automobil može zagrijati po relativno hladnom danu. Unutrašnjost automobila je puno, puno toplija nego što se čini izvana. Postoje slučajevi gdje psi umiru kad je vani samo 20 stupnjeva i stoga nikada, čak ni na nekoliko minuta, nije u redu ostaviti psa u autu.

Prema Američkom veterinarskom udruženju, na dan kada je vani 20 stupnjeva, automobil se može zagrijati na  45 stupnjeva u roku sat vremena. Na dan s temperaturom od 30 stupnjeva, vaš će se automobil zagrijati preko 40 stupnjeva za manje od 10 minuta. Ako ovog ljeta vidite psa zarobljenog u vrućem automobilu, preporučuje se da zapišete marku automobila, model i registarsku pločicu, a zatim zamolite upravitelje obližnjih tvrtki da objavom upozore vlasnika kućnog ljubimca. Ako se vlasnik ne može pronaći, nazovite policiju i pričekajte kraj auta dok oni ne dođu. Također pomaže poznavati lokalne zakone – u nekim je državama zakonito da zabrinuti građanin izvadi životinju iz automobila. 

4/ Spakirajte osnovne stvari i ažurirajte ID svog psa

Četveronožni prijatelji obično putuju bez prtljage, ali trebali biste ipak ponijeti nekoliko osnovnih stvari za putovanje sa svojim psom. Osim očitog (hrana, voda, zdjelice, povodac) sjetite se posteljine za sanduk, omiljene igračke i lijekova. Također, nije loše da imate veterinarsku evidenciju s dokumentacijom o cjepivu. Ne samo da će vam dobro doći ako dođe do hitnog slučaja, već neke države zahtijevaju zdravstvenu evidenciju za životinje koje se prevoze preko državne granice. Prije odlaska svakako provjerite identifikacijsku pločicu vašeg psa. Jesu li adresa i broj telefona točni? Je li njegov mikročip registriran? Ako se vaš pas izgubi na nepoznatom području, posebno je važno imati jasnu, trenutnu identifikaciju.

5/ Provjerite ima li krpelja

Zastanete li u parku ili planirate kampirati, pripazite na krpelje, osobito ljeti. Naime, bolesti koje prenose krpelji su u porastu nakon niza toplijih zima koje su omogućile štetnicima da prežive. Ako ste u šumovitom području, možete s velikom sigurnošću pretpostaviti da će vaš pas biti u kontaktu s krpeljima. Uz mjesečnu preventivu protiv buha i krpelja, razmislite o korištenju repelenta za dodatnu zaštitu. Kao i uvijek, provjerite ima li na krznu vašeg psa krpelja nakon svake moguće izloženosti, obraćajući posebnu pozornost na skrovišta koja se lako previe: unutar ušiju, ispod ogrlice, između prstiju, ispod repa i blizu kapaka. 

Pročitajte još...

10 pasmina pasa koje definitivno nisu za vlasnike početnike

Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u stvarima koje obavljaju, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se po prvi puta našao u ulozi vlasnika

Biste li i vi svojem psu otvorili Instagram profil?

Pseći instagram profil može biti platforma koju ćete koristiti ne samo za dokumentiranje svojih avantura s psom, već i za progovaranje o važnim temama i benefitima života s psima

Istraživanje: Zašto mačke stalno prate kretanje svojih vlasnika?

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Istraživanje: Kada je maženje u pitanju, žene će prije izabrati ljubimce nego partnera!

Kratkotrajnost većine modernih veza i opadanje razine povjerenja jedni su od glavnih objašnjenja zašto sve više žena nabavlja kućne ljubimce i stavlja ih na prvo mjesto. No, tu su i neki drugi 'valjani' razlozi...

Povezano

Odgovor na vječno pitanje svakog mačkoljupca: Zašto mačke obožavaju spavati pokraj vaših nogu?

Kada je u pitanju noćni odmor, možda ste primijetili da vaša mačka voli doći baš do vaših nogu. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Veterinarka Petra Špehar: I ljubimci mogu dobiti toplotni udar i opekline!

Veterinarka Petra Špehar, koja na svom Instagram profilu pet.vet.ra redovito dijeli savjete o zaštiti ljubimaca, uputila nas je kako ljubimce zaštititi od vrućina i raznih ljetnih nepogoda

Ljeto u krznu: Kako rashladiti mačku u 4 jednostavna koraka

Kao i ljudi, mačke mogu doživjeti toplinski udar, a neki od simptoma koji na to mogu ukazati su dahtanje, povraćanje, nesvjestica, groznica, jako crveno ili blijedo zubno meso, zbunjenost, slinjenje

Istraživanje: Kada je maženje u pitanju, žene će prije izabrati ljubimce nego partnera!

Kratkotrajnost većine modernih veza i opadanje razine povjerenja jedni su od glavnih objašnjenja zašto sve više žena nabavlja kućne ljubimce i stavlja ih na prvo mjesto. No, tu su i neki drugi 'valjani' razlozi...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime