Utorak, 22 listopada, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Springsteenovo remek djelo – Born To Run

Album je Springsteena u 1975. lansirao u zvijezde rock and rolla i iste je sedmice doveo na naslovnice Timea i Newsweeka. No, sadržaj albuma je mnogo važniji od njegova komercijalnog uspjeha

Na današnji dan, 25. kolovoza 1975., Bruce Springsteen je sa E Street bendom objavio legendarni album “Born To Run”.



Ako je prvijencem albuma najavio raskošan skladateljski i pjevački talent, drugim albumom je pokazao da je E Street Band spreman i za najveće glazbene podvige. Treći diskografski projekt “Born To Run”, koji se smatra jednim od vanvremenskih općih mjesta rock diskografije, predstavlja prvi posve zaokružen projekt Springsteena i E Street Banda. Album je Springsteena u 1975. lansirao u zvijezde rock and rolla i iste je sedmice doveo na naslovnice Timea i Newsweeka. No, sadržaj albuma je mnogo važniji od njegova komercijalnog uspjeha.

Jedan od najvažnijih američkih pjevačko-tekstopisaca

Trolist udarnih skladbi “Born To Run”, “Jungleland” i “Thunder Road” donosi iznimno sugestivne tekstove s gotovo fizički opipljivim likovima, svjedocima Springsteenove uvjerljive glazbene priče o odrastanju u post-eisenhowerovskoj Americi. Sve to uz energično sviranje i spektorski raskošnu produkciju. Clarence Clemons svakako zaslužuje zasluge za povratak saksofona u modu, dok je Springsteenova fotografija s Telecasterom na naslovnici albuma (uz Clemonsa) više pridonijela promociji tog Fenderovog modela nego sve reklamne kampanje.

“Born To Run” je Springsteena konačno lansirao kao jednog od najvažnijih američkih pjevačko-tekstopisaca. Ili bolje rečeno, predstavio ga je kao jednog od najvećih naratora rocka, kojemu su se – osim Dylana – približili samo Townes Van Zandt, Steve Earle i, u devedesetima, Ryan Adams. U jednom intervjuu koji je dao u vrijeme albuma “Born In The USA”, Bruce je izjavio: “Uvijek sam želio stvoriti sveobuhvatno djelo, albume koji će imati zajedničku priču i čak će se nadovezivati jedan na drugi (…) Želio sam stvoriti niz likova koje bih pratio kroz život, odnosno iz albuma u album.” To je i dokazao putem trolista albuma koji su se logično nastavili na “Born To Run”. Time je stvorio jednu od najvažnijih cjelina i epizoda u diskografiji rocka.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime