Četvrtak, 4 srpnja, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Dan kada su se službeno upokojili Beatlesi

Iako se razlaz mogao naslutiti i mnogo ranije, odnosno još na snimanju dvostrukog 'bijelog albuma' koji je zorno prikazao različite žanrovske sklonosti i poetike Lennona, McCartneya i Harrisona, Lennonova odluka je Paula očito duboko pogodila

Na današnji dan 1970. Paul McCartney je medijima objavio službeni razlaz Beatlesa i prekid bilo koje suradnje s Johnom Lennonom. Tjedan dana kasnije na tržištu se pojavio njegov album prvijenac “Paul McCartney”. Bio je prvi od Beatlesa (a za njim su slijedili i Harrison i Lennon s Plastic-Ono Bandom) koji se upustio u samostalni projekt nakon  razlaza grupe. Prvijenac “McCartney” objavljen je 17. travnja 1970. kao plod “samoizolacije” u Škotskoj nakon neočekivane no kategorične Lennonove odluke o napuštanju Beatlesa koncem rujna 1969. godine.Iako se razlaz mogao naslutiti i mnogo ranije, odnosno još na snimanju dvostrukog “bijelog albuma” koji je zorno prikazao različite žanrovske sklonosti i poetike Lennona, McCartneya i Harrisona, Lennonova odluka je Paula očito duboko pogodila. Mnogi biografi pisali su o vremenu nastanka albuma kao razdoblju depresije i opijanja, ali i nakane da se (barem na koji mjesec) posve odvoji od preostale trojice Beatlesa. Dodatni razlog je doduše bilo neslaganje oko novog menadžera Allena Kleina kojeg je trojka angažirala kao nasljednika Epsteina, dok se McCartney zalagao da poslovni menadžeri Beatlesa budu newyorški odvjetnici Lee i John Eastman, otac i brat njegov supruge Linde te – s druge strane – McCartneyeva tvrdoglava odluka da njegov prvijenac bude neposredni konkurent “posthumnom” albumu Beatlesa “Let It Be”.

Drastičan pomak od sofisticiranog zvuka albuma Beatlesa

Na samom koncu 1969. godine Paul je u svom londonskom stanu na četverokanalnom Studeru počeo snimati skladbe koje je mahom napisao za dvomjesečne izolacije na svojoj farmi u Škotskoj. Bio je to pravi “do it yourself” projekt jer Macca je sam svirao i sve instrumente uz Lindu koja je tek ponegdje pjevala pozadinske vokale. Bio je to naprosto drastičan pomak od sofisticiranog zvuka albuma Beatlesa, čudesnog “Abbey Roada” i produkcije Georgea Martina. Svaka skladba je rađena baš po DIY obrascu pa je najprije dobila vokal uz pratnju akustične gitare kojoj je Paul naknadno dodavao električnu gitaru, bas i udaraljke. Bez mnogo brige o čistoći produkcije i kompleksnosti aranžmana.

Uzgred rečeno, snimanje albuma je bilo za kratko prekinutu već nakon nekoliko dana jer su Ringo, Paul i George u Abbey Road studijima snimali Harrisonovu “I Me Mine”, a sutradan dorađivali “Let It Be”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime