Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Muči vas neredovita stolica? Znamo kako si pomoći na prirodan način!

Imate problema sa opstipacijom, odnosno, zatvorom? Tada znate kako trebate poduzeti sve što je u vašoj moći da ju izregulirate. Naime, kao posljedica neuredne stolice u organizmu javljaju se brojni poremećaji koji vrlo štetno djeluju na druge organe, a u najgorem slučaju dolazi do raka debelog crijeva

Opstipacija ili zatvor tegoba je od koje boluje sve više ljudi. Nažalost, prema sve češćim istraživanjima od ovog problema kasnije nastaje cijeli niz ozbiljnih zdravstvenih tegoba koje, na koncu, mogu rezultirati i tumorima – najčešće tumorom debelog crijeva te u novije vrijeme i tumorom anusa.



Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Osim toga, rak anusa je bolest koja se zadnih godina sve češće pojavljuje (primarno) kod ženskog spola.

Stručna literatura definira opstipaciju kao stanje čvrste i neredovite stolice, kada do pražnjenja crijeva dolazi svaka 3-4, a u rijetkim slučajevima i svakih sedam dana. Što je iznimno velik problem, jer stolicu bi svatko trebao imati – svaki dan barem jedanput!

 

Različiti su uzroci, a najčešće je kriv moderan stil života

Neki od uzroka mogu biti različiti. Primjerice, nepostojanje ustaljenog rasporeda pražnjenja crijeva. I sami znate da se i onom tko inače redovito obavlja veliku nuždu ta uobičajena dnevna aktivnost zna poremetiti na putu. Razlog? Poremećaj rutine i nemogućnost pridržavanja ustaljenog rasporeda. 

Problem može biti i hrana s premalo vlakana ili celuloze kao i određeni lijekovi, poput narkotika ili preparata za željezo koji mogu izazvati opstipaciju.
Opstipacija nije bezazlena. U najgorem slučaju može doći do zapletanja crijeva ili pak raznih vrsta tumora. A zbog problema sa zatvorom najviše je ugrožen mozak jer vas zbog opstipacije mogu početi mučiti česte glavobolje, jake migrene, neraspoloženje, slabost, nadutost, grčevi u trbuhu te mnoge druge smetnje i neugodnosti.

Najčešće biljke koje se koriste protiv zatvora

Stoga, bolujete li od zatvora, ne bi bilo loše da potražite savjet liječnika ili ljekarnika. U liječenju tog problema, kojem smo danas u velikoj mjeri izloženi zbog manjka kretanja, najviše pomažu osobna higijena i pravilna prehrana. Kretanje, gimnastika, plivanje, svakodnevno uzimanje svježeg voća i povrća bogatog celulozom, te upotreba ljekovitog bilja također pomažu ljudima koji boluju od zatvora.

Ljekovite biljke koje imaju učinkovito djelovanje protiv zatvora dijele se u dvije skupine. Prvoj pripadaju biljke koje sadrže sluz i imaju mehaničko djelovanje, dok drugoj pripadaju one koje pročišćavaju, zahvaljujući svojim kemijskim sastojcima. Najčešće se pri rješavanju problema opstipacije koriste slijedeće biljke: vodopija, bojanka, bobičasta paprat i slatki korijen. Preporučuje se metoda pokušaja i pogreške: probajte ih jednu po jednu pa ćete iz reakcije svog organizma vidjeti koja vam najbolje odgovara. No, važno je znati da se niti jednu biljku ne preporučuje uzimati dulje od šest mjeseci.

Narodni recepti i lijekovi biljnog podrijetla

Osim biljaka, postoje još neki narodni recepti i lijekovi biljnog podrijetla koji pomažu pri dobivanju redovite stolice. Vrlo je učinkovito, primjerice, sjemenke lana. Punu žlicu sjemenki valja zdrobiti u mužaru, preliti s 200 ml mlakog čaja od kamilice, ostaviti da malo odstoji, kako bi se sva sluz izlučila iz sjemena te odjednom popiti. Ponoviti istu radnju 2-3 puta dnevno. Osobe koje dulje vremena pate od kroničnog zatvora mogu ovaj ‘lijek’ uzimati i češće tijekom dana, bez ikakvog straha. Lanena sluz ne škodi organizmu.

Ili, nabavite u ljekarni po 20 g plodova mahune sene, po 10 grama bazgina cvijeta, plodova anisa i po 5 g plodova komorača i kiselog kalijevog tartara. Promiješajte te 1 žlicu mješavine prokuhajte 3 minute u 200 grama vode. Kada se ohladi, popijte naiskap.

Probajte i s čajevima. Dobra je breskva: žlicu osušenih cvjetova prelijte s pola litre kipuće vode te pijte po jednu šalicu čaja na dan. Djeci je dovoljna samo jedna žlica. Ili kamilica, trebalo bi vam biti dostatno pola litre jakog čaja na dan. Odlučite li se za čaj od vodopije, uzimajte jednu šalicu ujutro prije zajutraka, a pljuskavicu pijte tri puta na dan po jednu šalicu čaja.   

neredovita stolica

Je li ricinusovo ulje preporučljivo ili ne?

Ako pak niste raspoloženi izigravati ljekarnika, tada kupite ricinusovo ulje i svaki dan popijte jednu do dvije žlice. Možete ga nabaviti u svakoj apoteci, no budući da ima vrlo neugodan okus i težak miris, dodajte mu limunov sok ili neki drugi sok koji rado pijete. No, ne smijete koristiti tehničko ricinusovo ulje budući da je jako opasno jer iz njega nisu uklonjeni otrovni sastojci.

Ovo je hrana koja uzrokuje tvrdu stolicu

Oni koje muči zatvor znaju da također moraju paziti što jedu, budući da hranom mogu utjecati hoće li imati tvrdu ili meku stolicu.
Hrana koja uzrokuje tvrdu stolicu je slijedeća (za neku ćete se iznenaditi): mlijeko, jogurt bez voća, sirevi, sladoled, kravlji sir. Potom, kruh i pecivo od bijelog brašna, slani krekeri, prerađene žitarice, palačinke, keksi, pereci, bijela riža i tjestenina. No, tvrdu stolicu također izaziva iscijeđeni voćni sok (jer u njemu nema vlakana), pire od jabuka, kao i oguljeni krumpir. Svo meso, ribe i iznutrice također uzrokuju tvrdu stolicu, kao i sve slastice bez voća ili žitarica. Sve krem juhe i ujušci imaju isti učinak.  

Namirnice koje potižu bolju probavu

No, želite li mekšu stolicu, na vašem jelovniku bi se svakako trebale naći namirnice od neprerađenih žitarica (kruh, pecivo, riža, tjestenina), jogurt sa žitaricama ili voćem, orasi, grašak, kikiriki te juhe s povrćem, grahom ili lećom.

Dakako da osobe koje pate od zatvora moraju paziti na hranu. Dobro im čini kompot od suhih šljiva i smokava (navečer ih namočite, ujutro podgrijte i pojedite, a tekućinu popijte), svježi i kiseli kupus, posebice voda od kiselog kupusa-rasol, korabica i kelj.

Sve su to isprobani narodni lijekovi koji se kod nas koriste za liječenje loše probave. Možete pokušati i s jabučnim octom, dvije žličice octa stavite u dva decilitra mlačne vode te popijte na prazan želudac. Ili s repom. U tom slučaju natašte uzmite dvije ili više žlica ugrijane vode u kojoj je ukiseljena repa.

Što kad vas svrbi ili imate hemoroide?

Osobe koje imaju problema s opstipacijom ili tvrdom stolicom znaju, zbog tvrđe stolice također imati problema s hemeroidima. Hemeroidi su veći ili manji čvorići proširenih vena, na granici kože i sluznice, pri analnom otvoru. Mogu biti vanjski, vidljivi oko analnog otvora ili unutarnji. Najčešće od njih boluju ljudi srednjih godina. Jedan podatak govori da od hemeroida boluje gotovo polovina populacije u dobi od 50 godina, što je vrlo velika brojka.

Nastanak hemeroida tumači se lokalnim venskim zastojem krvi do kojeg dolazi kod pritiska tvrdih fekalnih masa na krvne žile pri defekaciji. Za ovu bolest postoji prirođena i naslijeđena sklonost. Njezinom razvoju pogoduju kronični zatvor ili opstipacija, ali i učestali proljevi, kao i sve promjene koje vrše neki pritisak na vene u maloj zdjelici (poput trudnoće, dugotrajnog sjedenja i slično).

Liječenje hemeroida je simptomatsko, što znači usmjereno ka uklanjanju neugodnih simptoma svrbeža, pečenja, pritisaka i boli. Ublažavanje tih simptoma obično se provodi primjenom različitih čepića i masti za hemeroide, od kojih se neke zbog toga što sadrže kortikosteroide smiju upotrebljavati samo kroz kratko vremenko razdoblje. Zbog toga se u zadnje vrijeme za tegobe koje izazivaju hemeroidi sve češće prepisuju prirodni pčelinji proizvodi.

neredovita stolica

Pošast među ženama

Liječnici su primijetili da u zadnje vrijeme vrlo velik broj žena u dobi između 20 i 30 godina oboljeva od sindroma iritabilnog kolona, a sve se češće spominje i velik porast slučajeva raka anusa, posebno kod žena. Podložne su i druge osobe izložene stresu. Inače, kolon je naziv za debelo crijevo koje povezuje dio tankog crijeva sve do crijevnog izlaza, anusa. Sindrom iritabilnog kolona jest kombinacija ponavljanih bolova u crijevu i proljeva i/ili opstipacije, bez teže bolesti. Neki ovu bolest još nazivaju spastičkim kolonom ili neurogenim proljevom.

Uzroci ovog sindroma najčešće su stres ili napetost. Prva pojava sindroma može se zamjetiti nakon trovanja hranom ili, što je manje vjerojatno, kao posljedica alergije na hranu. Simptomi variraju. Ipak, najčešći je bol u trbuhu koja se manifestira u vidu periodičnih grčeva. Grčevi obično nestaju nakon pražnjenja crijeva. Mogući su proljev i opstipacija ili oboje. Postoje dvije grupe bolesnika: oni u kojih prevladava proljev s grčevima te oni kod kojih je učestalija opstipacija s grčevima. Veći broj je onih s opstipacijom. Uz bolove, bolesnik osjeća nadutost, probava je bučna ili ima sluzi u stolici. Napadaj zna biti popraćen osjećajem slabosti i mučnine, bljedilom, ali ne i povraćanjem.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ovaj sindrom nije opasan, ali može biti neugodan. Svakako treba provjeriti radi li se o nečem ozbiljnijem. Dovoljan je rutinski posjet liječniku gdje će liječnik utvrditi treba li vam eventualna pretraga i to prema vrsti simptoma. Čak Iiako pretrage nisu potrebne, liječnik opće prakse može vam dati savjet ili propisati lijek za uklanjanje tegoba.

Ne postoje pretrage kojima bi se utvrdilo postojanje sindroma spastičkog kolona. Međutim, kako bi se uklonila sumnja na neko drugo oboljenje, liječnik opće prakse može preporučiti krvne pretrage. Moguće je da vam vaš liječnik preporuči opsežnije pretrage koje baš i nisu ugodne, ali isključuju sumnju na teže bolesti. Bolje se osigurati, nego strahovati. To su pretrage RTG kolona, kolonoskopija, ili rektoskopija (umetanje posebnog instrumenta u debelo crijevo, kroz zadnje crijevo te pregled unutrašnjosti crijeva).

Liječnik opće prakse najčešće osobi koja pati od sindroma iritabilnog kolona savjetuje dijetu te, ako je potrebno, uzimanje određenih preparata u obliku tableta, čime će se smanjiti crijevne kolike ili grčevi. Ako kod bolesnika prevladava opstipacija, liječnik će mu preporučiti pravilnu ishranu bogatu celulozom i blagi laksativ poput planinskog čaja. Kako se simptomi uglavnom javljaju uz neki stres, potrebno je izbjegavati stresne situacije.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime