Utorak, 2 srpnja, 2024

Posebna preporuka: Najbolji dokumentarni filmovi o zdravlju

Život temeljen na biljkama, istine i zablude o nekim od alternativnih terapija liječenja, povezanost prehrambenog sustava i našeg zdravlja, poljoprivrede i okoliša... Donosimo vam najbolje dokumentarce o zdravlju i nadamo se kako ćete iz njih puno naučiti

Filmska industrija razgranata je i pokriva puno različitih tema, pa tako danas imamo i odlične dokumentarne filmove koji pokrivaju bilo koju zdravstvenu ili wellness temu koja bi vas mogla zanimati.Život temeljen na biljkama ili neke od alternativnih terapija liječenja. Donosimo vam najbolje dokumentarce o zdravlju i nadamo se kako ćete iz njih puno toga naučiti.

Heal

Istražujući vezu između mentalnog i tjelesnog zdravlja, ovaj dokumentarac donosi intervjue s duhovnim vođama, vodećim liječnicima i onima koji pate od kroničnih bolesti te vjeruju da naše misli i osjećaji imaju značajan utjecaj na našu sposobnost ozdravljenja. Uključujući umove vodećih znanstvenika, Heal implicira da imamo veću kontrolu nad svojim zdravljem nego što smo svjesni. Edukativni film koji potiče na razmišljanje ožete pogledati na Netflixu.

 

The Game Changers

Ovaj dokumentarni film stvorio je James Wilks, bivši Ultimate Fighting Champion koji je otkrio snagu biljaka oporavljajući se od ozljede koja mu je potencijalno mogla okončati karijeru. The Changer Changers prikazuje vrhunske sportaše koji se zaklinju u biljnu prehranu, uključujući Lewisa Hamiltona i Novaka Đoković. Film otvara oči čak i najvatrenijim mesožderima, osporava uobičajenu mudrost o proteinima, dokazujući da je to više od odreska i jaja, kao i da prelazak na biljnu prehranu može spasiti i planet. Pogledajte na Netflix.com.

 

Take Your Pills

Adderall i Ritalin, stimulansi namijenjeni liječenju ADHD-a, dostupni su samo na recept u SAD-u, ali većina ispitanika u Take Your Pills pronašla je načine da zaobiđu sustav, koristeći lijekove za kognitivne koristi. Jasno gledajući industriju vrijednu milijardu dolara, ovaj pronicljivi dokumentarac istražuje prednosti i nedostatke lijekova psihostimulansa – pogledajte na Netflixu i odlučite sami.

 

Unrest

Sindrom kroničnog umora (CFS) često se pogrešno shvaća kao svakodnevni umor. Međutim, to može biti veoma iscrpljujuće stanje, jer oboljeli imaju simptome koji mijenjaju život. Unrest priča priču o Jennifer Brea, koja doživi nagli početak CFS-a unatoč tome što liječnici tvrde da su joj simptomi samo u glavi. Nakon vlastitog istraživanja, Jennifer otkriva zajednicu ljudi koji žive s tom bolešću, potvrđujući svoju dijagnozu. Ovaj dokumentarni film podiže svijest i o CFS-u i o izazovima s kojima se svakodnevno susreću oni koji žive s kroničnim bolestima.

 

Heroin(e)

Od kasnih 90-ih SAD je u središtu epidemije opioida, a film Heroin(e) usredotočuje se na Huntington u zapadnoj Virginiji, gdje je stopa predoziranja opioidima deset puta veća od američkog prosjeka. Dokumentarni film nominiran za Oscara prati tri žene na prvoj liniji reakcije regije, koje su svoj život posvetile borbi protiv ove epidemije. Osim što istražuje priče pojedinaca pogođenih ovisnošću o opioidima – koji se bave svime, od beskućništva do prostitucije – film također pokazuje što se može postići kada zajednice rade zajedno.

 

The Goop Lab

Prateći Gwyneth Paltrow, Goopovu voditeljicu sadržaja Elise Loehnen i ostale zaposlenike Goopa dok oni istražuju alternativne metode liječenja, The Goop Lab stvoren je za wellness ovisnike. Iako je naišla na kritike zbog promicanja pseudoznanosti, svaka od šest 30-minutnih epizoda dublje se upušta u razne wellness prakse – pomislite na hladnu terapiju, orgazmičku meditaciju, čarobne gljive i egzorcizme – u kojima sudjeluju industrijski stručnjaci i iskustvo iz prve ruke.Od izlaska početkom ove godine, emisija je osvojila nagradu za izvještavanje o zdravlju žena, a nedavno je potvrđeno da će se snimati i druga sezonu.

 

The Mind Explained

Petodijelni dokumentarni serijal koji je ispričala Emma Stone, odgovara na misaona pitanja o umu, istražujući teme poput pamćenja, tjeskobe, snova, svjesnosti i psihodelike. Unatoč složenosti teme, svaka epizoda traje samo 20 minuta, što čini ovu zabavnu i informativnu emisiju idealnom za ljude koji nemaju puno vremena, a željni su dubljeg zalaženja u znanost i ljudsku anatomiju.

 

What The Health

Ako imate prijatelja koji je nedavno postao vegan, velika je vjerojatnost da je pogledao baš ovaj dokumentarac. What The Health, kontroverzni dokumentarac vuče veze između konzumacije životinjskih proteina i raka, dijabetesa tipa 2 i još mnogo toga. Kritičari kažu da su neke od neobičnijih tvrdnji filma (poput da je konzumacija jaja jednako loša kao i pušenje) bez dokaza, dok pristaše kažu da nema ničega senzacionalističkog u pogledu zasluga biljne prehrane.

(Un)Well

Sa svakom novom epizodom posvećenom razotkrivanju pomodnosti u zdravlju – pomislite na liječenje pčelinjim otrovom, pijenje majčinog mlijeka, post i ayahuascu – (Un)Wellispituje neke prednosti i nedostatke wellness industrije. Svaka od šest epizoda sadrži intervjue sa stručnjacima, liječnicima i snimke iskustava iz prve ruke kako bi se pružila autentičnost, iako dokumentarni film istražuje i tamniju stranu industrije i podsjeća nas da budemo oprezni prilikom susreta s wellness ‘guruima’.

 

Period. End Of Sentence.

Ovaj dokumentarni film nagrađen Oscarima govori o grupi žena koje koriste stroj za izradu jeftinih higijenskih uložaka u selu u središnjoj indijskoj četvrti Hapur – u nastojanju da poboljšaju žensku higijenu, osnaživanje i razvoj žena. 25-minutni film dokumentira putovanje žena iz sela dok uče koristiti stroj i istražuje duboko ukorijenjenu stigmu oko menstruacije u Indiji. Inspirativna priča koja naglašava važnost potpore menstrualnoj higijeni i obrazovanju, kao i omogućavanje društvenog i ekonomskog rasta. Pogledajte na Netflix.com.

 

Food Inc.

Koliko zapravo stvarno znate o hrani koju kupujete u lokalnom supermarketu? To je poruka koja stoji iza ovog kultnog dokumentarca iz 2008. godine, koji otkriva duboke i nepoznate dijelove američkog prehrambenog sustava i kako utječe na naše zdravlje, poljoprivredu i okoliš. Uključujući intervjue sa stručnjacima i perspektivnim socijalnim poduzetnicima, Food Inc. otkriva iznenađujuće istine o tome što jedemo te na koji način se ta hrana obrađuje. Pogledajte na Amazon.co.uk.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime