Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Savjet stručnjaka: Trebamo li prestati jesti mliječne proizvode?

Ljudi nemaju biološku potrebu za ovom hranom, a opet neprestano nam se govori kako je mlijeko sjajan izvor kalcija. Što kažu zagovornici teorije da nam mlijeko šteti zdravlju i da je to savršena hrana u prirodi – ali samo ako ste tele!

Jesu li nam mliječni proizvodi zaista potrebni? Konzumiramo li ih samo zato što svi govore da su zdravi i ako nisu, zašto bismo ih trebali prestati konzumirati? Odgovore na ta pitanja ima dr. Mark Hyman, autor knjige ‘Eat Fat, Get Thin’.



Doktor Hyman nikada nije prikrivao što misli o mliječnim proizvodima – to je savršena hrana u prirodi – ali samo ako ste tele. Ljudi nemaju biološku potrebu za ovom hranom, a opet, neprestano nam se govori kako je mlijeko sjajan izvor kalcija, da su zbog mlijeka kosti zdrave i da bismo ga trebali piti svakodnevno. Mark Hyman smatra kako to nije istina.

Na temelju istraživanja i iskustva bavljenja medicinom, Hyman obično savjetuje svojim pacijentima da u potpunosti izbjegavaju mliječne proizvode!

Evo nekoliko činjenica na koje upozorava dr. Hyman:

  1. Zemlje s najnižim stopama konzumacije mliječnih proizvoda i kalcija (poput onih u Africi i Aziji) imaju najniže stope osteoporoze.
  2. Istraživanja pokazuju da veći unos kalcija i mliječnih proizvoda može povećati rizik od raka prostate za 30 do 50 posto. Konzumiranje mliječnih proizvoda povećava tjelesnu razinu faktora rasta-1 (ili IGF-1) sličnog inzulinu – poznatog promotora karcinoma.
  3. Kalcij ne štiti kosti koliko mislimo. Istraživanja o suplementaciji kalcijem nisu pokazala korist u smanjenu rizika od prijeloma. Zapravo, čini se kako je vitamin D mnogo važniji od kalcija u sprečavanju lomova.

Ovo je samo nekoliko činjenica koje prikazuju štetu koju mliječni proizvodi mogu nanijeti. Osim toga, otprilike 75 posto svjetske populacije ne može pravilno probaviti mlijeko i druge mliječne proizvode – problem koji je poznat kao netolerancija na laktozu.

Hyman često otkriva da su simptomi netolerancije na laktozu zapravo uzrokovani poteškoćama u probavi kazeina, glavnog proteina koji se nalazi u mlijeku, a koji se često koristi u drugim prehrambenim proizvodima kao vezivo sredstvo. Kazeinski proteini mogu izazvati upalu pluća što dovodi do problema poput ekcema, infekcije uha, kongestije i problema sa sinusima.

Whey proteini sadrže vrlo malo laktoze pa postoji mogućnost da bi netko s netolerancijom na laktozu mogao konzumirati ove proteine koji su nastali od čiste sirutke. Međutim, morate probati odgovaraju li vam proteini ili ne, jer ne djeluju isto na svakoga.

Konzumiranje mliječnih proizvoda povećava rizik od raznih bolesti

Hyman svakako preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, pogotovo ako niste tolerantni na laktozu. Konzumiranje mliječnih proizvoda može dovesti do povećanog rizika od raka, zatvora, iritacije crijeva, plinova, proljeva, alergija i akni. Ništa od toga ne zvuči dobro!

Jedan od mliječnih proizvoda koji mnogi mogu tolerirati je ghee. Ghee je pročišćeni maslac iz kojeg su uklonjene sve krutine iz vode i mlijeka. Zbog toga ga mogu konzumirati oni koji su alergični na mliječne proizvode. Opet, baš kao i s proteinima, ghee će nekome odgovarati, a nekome ne. Ovisi o pojedincu.

Kako testirati osjetljivost na mliječne proizvode?

Ako već morate jesti mliječne proizvode, Hyman preporučuje da jedete samo maslac i ghee tri puta tjedno. Tom prehranom eliminirate mlijeko, sir, jogurt, proizvode s kazeinom i sladoled kako biste vidjeli osjećate li se bolje. Trebali biste primijetiti poboljšanja kod tegoba sa sinusima, kodglavobolja, sindroma nadraženog crijeva, više energije, a manje osjećaja težine u tijelu.

Potom ponovno počnite s uvođenjem mliječnih proizvoda u prehranu i promatrajte kako se osjećate. Ako se osjećate gore nego dok niste jeli mliječne proizvode, znate što vam je činiti. U konzumaciji mliječnih proizvoda uvijek birajte prirodne, odnosno one koji nisu nastali u mljekarama u kojima krave nisu ‘slobodne’.

Ako konzumirate maslac ili druge mliječne proizvode, ista je stvar. Mlijeko koje proizvode krave ima omjer Omega-6 i Omega-3 u omjeru 1:1 što je optimalno. Konvencionalno uzgojene krave jedu žitarice i druge usjeve koje njihov profil mesnih kiselina čine upalijim. Mlijeko koje proizvode, a kao rezultat toga su maslac i sir, sadrži više Omega-6 masti. Sam dr. Hyman ponekad jede mliječne proizvode i puno se bolje osjeća. Potiče nas da pokušamo sami testirati drugačije jer nemamo ništa – za izgubiti. Samo možemo dobiti na zdravlju!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime