Subota, 2 srpnja, 2022

Čestitamo: Urban&4 su osvojili čak četiri Porina, a slavili su i Šimun Matišić Quintet, Matija Cvek i Gibonni!

Ove godine je bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava!

Sinoć se u Dvorani Gradski vrt u Osijeku održala 29. dodjela glazbene nagrade Porin! U Osijek su stigli najuspješniji hrvatski glazbenici u protekloj godini, a ove godine je Porin bio otvoren i za publiku, nakon dvije godine ograničenja zbog koronavirusa. Porin nije bio u Osijeku od 2006. godine, tako da je posebno zadovoljstvo bilo dodijeliti statue 29. po redu Porina u srcu Osječko-baranjske županije.Ove godine je bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava! Voditelji dodjele bili su Iva Šulentić i Ivan Vukušić. 

Osim dodjele nagrada, prisutni su uživali i u nastupima nekih od najpoznatijih imena glazbene scene: Ane Opačak, Daria Hodnika, Erica, Filipa Rudana, Gibonnija, Ivanke Mazurkijević, Katarine Krpan, Katarine Kutnar, Matije Cveka, Mayalesa, Nele, Saše Lozara, Silentea, Šimuna Matišića, Tine Vukov, TS Berde Banda, Urban&4, Vanne, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimira Šestaka.

A ove godine su slavili…

Najveći uspjeh na ovogodišnjem porinu osvojili su Urban&4 osvojivši čak 4 statue. Njihov album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ proglašen je Albumom godine, ali i Najboljim albumom rock glazbe. Njihova pjesma „Sama“ proglašena je Pjesmom godine, a Urban&4 dobili su i Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom za istoimenu pjesmu.

Iza Urban&4, najveći uspjeh je sinoć postigao Šimun Matišić Quintet. Oni su osvojili tri statue. Osvojili su Porina za Najbolju skladbu jazz glazbe za skladbu „In Grožnjan, After all These Years“ . Porina za Najbolju izvedbu jazz glazbe za skladbu „With Pain I Was Born“, te Porina za Najbolji album jazz glazbe za album „Tribute to B.P.“.

Ove godine su u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dva dobitnika Porina (zbog istog broja bodova), uz Šimun Matišić Quintet, Porina su dobili i Zvonimir Šestak Groove Assembly za album „In the pocket“.

Dva Porina su osvojili Matija Cvek i Dado Marinković

Dva Porina osvojio je Matija Cvek. I to u kategoriji Najbolji album pop glazbe za album „Izbirljivo i slučajno“ , te u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba za pjesmu „Ptice“.

 

Dva Porina osvojio je i Dado Marinković. U kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) za album „My life“, te u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu „Take te te“.

Poneki izvođači su ove godine osvojili prve Porine

Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album „Idem jugu svom“ Harija Rončevića koji on i producentski potpisuje, a Porina u kategoriji Novi izvođač godine osvojio je Filip Rudan. Porina u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba osvojila je Bad Daughter za skladbu „Favourite Game“, dok su Porina za Najbolju vokalnu suradnju osvojile Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu „Pjesma“.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe Porina je osvojio Porto Morto za album „Portopop“, dok su Porina u kategoriji Najbolji album Hip hop glazbe osvojili Krankšvester za album „Krankšvester“.  Porin za Najbolji album elektroničke glazbe pripao je Toniju Starešiniću za album „Survival Kit“.

I Gibonni je imao razloga za slavlje

Porin za Najbolji aranžman pripao je Nikši Bratošu i Zlatanu Stipišiću Gibonniju za skladbu „Lažu fotografije“, a Nikša Bratoš osvojio je i Porina za Producenta godine, te zajedno s Domagojem Perišićem Porina za Najbolju snimku albuma za album „U po’ ure (Extended Edition)“ Zlatana Stipišića Gibonnija.

Porina za Najbolje likovno oblikovanje osvojili su Tanja Stipišić, Jurica Marinković i Denis Milardović za Gibonnijev album „U po’ ure (Extended Edition)“, a Porina za Najbolji video broj osvojio je Filip Filković Philatz za „Lažu fotografije“ (Gibonni).

Porin se dodijelio i u kategorijama najboljih albuma folklorne, klapske, tamburaške glazbe

Porina za Najbolji album folklorne glazbe osvojio je Ansambl Lado za album „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“. Najboljim albumom klapske glazbe proglašen je album „55. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. (Nove skladbe)“ kojeg izvode razni izvođači, a kojeg producentski potpisuju Dušan Šarac i Mijo Stanić.

Najboljim albumom tamburaške glazbe proglašen je album „Treba znati“ Stanka Šarića. Porin za Najbolji album pop-folklorne glazbe pripao je Klapi „Sveti Juraj“ HRM za album „Plovit se mora“.

Najboljim albumom klasične glazbe proglašen je album „Koncerti za saksofon i gudače“, izvođač – Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings. Porina za Najbolju skladbu klasične glazbe osvojila je Sara Glojnarić za skladbu „Mora“ koju izvodi Vid Veljak, violončelo. 

Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe osvojili su Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Pavle Dešpalj za skladbu „Svetislav Stančić: Simfonijski scherzo“, dok su Porina za Najbolju snimku albuma klasične glazbe osvojili Alan Šnajder i Božidar Pandurić za album „Sanjarenje“ kojeg izvode Katarina Kutnar, violina i Katarina Krpan, klavir. Porina za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe osvojio je Krešimir Seletković također za album „Sanjarenje“ kojeg izvode Katarina Kutnar, violina i Katarina Krpan, klavir.

Massimo je dobio nagradu za najbolji koncertni album

Najboljim albumom za djecu proglašen je album „Tatine priče i pjesme“ izvođača i producenta Tomislava Golubana. Najboljim tematsko-povijesnim albumom proglašen je album „Antologija: Rajko Dujmić“ izvođača Rajka Dujmića, autor izdanja: Klaudija Čular.

Najboljim albumom popularne duhovne glazbe proglašena su čak dva albuma (zbog istog broja bodova) – album „Gitara i glas“ (izvođač Andrej Grozdanov & Prijatelji) i album „Memento mori“ (izvođač: Dalibor Prochazka. Najboljim albumom s raznim izvođačima proglašen je album „Zagreb calling: Generacija bez refrena“. Najboljim koncertnim albumom proglašen je Massimov album „Vještina Boutique“.

Porin za životno djelo pripao je Veri Svobodi, Juri Stubliću i posthumno, prerano preminulom Akiju Rahimovskom

Ove godine su Porini za životno djelo pripali Veri Svobodi, Juri Stubliću i posthumno, prerano preminulom Akiju Rahimovskom. Tijekom večerašnje dodjele uz nastupe najvećih glazbenih imena, jedan dio programa posvećen je upravo i dobitnicima Porina za životno djelo.

Počast Veri Svobodi odali su Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac izvodeći tradicionalne pjesme, dok su Tina Vukov, Ana Opačak i Ivanka Mazurkijević otpjevali pjesme Jure Stublića. Vanna, Matija Cvek, Vokalni ansambl Brevis i Gibonni otpjevali su najveće hitove Parnog Valjka u čast Akiju Rahimovskom.

Fotografije: Julien Duval

Pročitajte još...

Objavljene su nominacije za Porin: Urban ih ima najviše, čak osam!

A prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak tri nominacije

Porto Morto: ‘Fatamorgana’ kao science-fiction dark-pop fantazija!

Novim albumom pod nazivom 'PORTOPOP' i singlom 'Fatamorgana' članovi benda Porto Morto najavljuju novi scenski identitet, ali i novu eru karijere

Milica Czerny Urban: ‘Sama’ je osnažila žene da se izbore za same sebe

Njezin video broj za pjesmu "Sama" upravo je nominiran za nagradu Porin, no s Milicom Czerny Urban smo razgovarali o profesionalnoj karijeri, obitelji i hobijima. Priznala nam je kako joj je od svih nagrda i tapšanja po leđima najvažniji - osjećaj u želucu

EKSKLUZIVNO: Parangall / Gibonni ‘U po ure’ – Po ure bravure

Pet skladbi s 'U po ure' – koliko i traje album – novi su Gibonnijev zgoditak te ga po tko zna koji put cementiraju kao jednog od perjanika hrvatskog (pa ma što to značilo) rock mainstreama, a Nikšu Bratoša kao idealnog, rekao bih i nezamjenjivog, partnera i u studiju i na sceni

Povezano

Čestitamo: Ivan Dečak autor je tri od deset najemitiranijih pjesama u 2021. godini!

Ivan Dečak autor je čak tri od deset najemitiranijih pjesama u 2021. godini: 'Mali krug velikih ljudi', 'Vidi kako se smiješ' i 'Putujemo i kad stojimo'. Posljednju potpisuje zajedno sa Aljošom Šerićem iz Pavela i Nenadom Borgudanom iz Detoura

IN MEMORIAN: Preminuo je Taylor Hawkins, bubnjar grupe Foo Fighters

Hawkins se pridružio bendu 1997. nakon prethodne turneje s pjevačicom Alanis Morissette, jednom od najvećih zvijezda 90-ih

Đorđe Balašević: Godina dana kao ‘ništa od zauvijek’

Godina dana ne čini se ključnom u kontekstu ostalih sedamdeset, osamdeset koje brojimo za jednog života. Života koji se smjestio na tankoj crtici i liniji aforizma između datuma rođenja i datuma smrti

Odlične vijesti za glazbenu industriju: PDV na koncertne ulaznice smanjen na 5 posto!

Odlukom Vlade od ovog tjedna, PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe napokon će se smanjiti s 25 i 13 posto na 5 posto

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime