Srijeda, 14 veljače, 2024

Dogodilo se na današnji dan: My Sweet Lord: U slavu Krishne i popa

Osim kao prvi No.1 hit jednog od bivših članova Beatlesa 'My Sweet Lord' je postala poznata i zbog sporenja oko autorskih prava odnosno plagijata pjesme Ronniea Macka 'He's So Fine'

Na današnji dan 23. studenog 1970. objavljen je bestselerski singl Georgea Harrisona ‘My Sweet Lord’ skinut s trostrukog albuma ‘All Things Must Pass’.Skladba je Harrisonova posveta Krišni/Krishni a obilježila ju je produkcija Phila Spectora te
Harrisonova osebujna svirka slide gitare. Osim kao prvi No.1 hit jednog od bivših članova Beatlesa ‘My Sweet Lord’ je postala poznata i zbog sporenja oko autorskih prava odnosno plagijata pjesme Ronniea Macka ‘He’s So Fine’.

Harrison je pak tvrdio da je nadahnuće za melodiju svoje ‘nabožne pjesme’ (s onim upečatljivim mantričkim pjevanjem ‘hari krishna’ ali i umetkom kršćanskog ‘haleluja’) potražio u skladbi ‘Oh Happy Days’ Edwina Hawkins Singersa. Sudski proces se protegnuo desetljećima uz različita mišljenja muzikologa i inih glazbenih eksperata uz zaključak o ‘podsvjesnom plagiranju’ što su osporili mnogi držeći da su ‘pozajmice’ na osnovu kojih nastaju novi autorski brojevi udomaćeni u pop i rock glazbi.

Skladba je prvi put javno izvedena na znanom koncertu za Bangladesh u ljeto 1971. što je dodatno učvrstilo njen kultni status. Naime, bila je to jedna od rijetkih pjesama koji su imali u sebi združenu duhovnost i golemi potencijal rasne pop pjesme.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime