Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Glazba kao lijek za ranjenu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda

Teško je opisati emocije publike u dvorani - možda je dovoljno reći da je 120 poklonika glazbe, a toliko je sjedećih mjesta postavljeno sukladno epidemiološkim mjerama, svojim pljeskom zvučalo poput 360, koliko ih stane u normalnim okolnostima

Generacije glazbenika stasale su u Gundulićevoj 6 dok je Muzička akademija bila podstanar u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda. Mnogi od njih, sada vrsni umjetnici cijenjeni u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, traže načina da pomognu obnovi zgrade i najljepše koncertne dvorane stradale u potresu.Pijanistica Martina Filjak, dirigent Ivan Repušić i Festivalski orkestar održali su u rujnu donatorski festival BEETHOVENplus kojim se obilježilo 250 godina od rođenja genijalnog skladatelja te su se istovremeno prikupljala sredstva za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Nadahnutim izvedbama umjetnici su pokazali svu svoju ljubav prema najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani, teško oštećenoj u potresu i s vidljivim ožiljcima koji snažno i upečatljivo naglašavaju njenu ljepotu i povijesni značaj.

Martina Filjak

Riječi zahvale umjetnicima i publici uputio je prof. art. Anđelko Krpan, član ravnateljstva HGZ-a, a umjetnička ravnateljica, violončelistica Kajana Pačko proglasila je festival otvorenim.

Teško je opisati emocije publike u dvorani – možda je dovoljno reći da je 120 poklonika glazbe, a toliko je sjedećih mjesta postavljeno sukladno epidemiološkim mjerama, svojim pljeskom zvučalo poput 360, koliko ih stane u normalnim okolnostima.

Festival BEETHOVENplus također se mogao pratiti i online, a imao je dvije misije: obilježavanje 250 godina od rođenja glazbenog genija i prikupljanje sredstva za obnovu zgrade – od prodanih ulaznica i donacija za gledanje preko interneta. Publiku su svojim izvedbama oduševljavali redom najavljeni vrhunski glazbenici: Papandopulo kvartet, Petrit Çeku, Krešimir Stražanac, Danijel Detoni, Zita Draušnik, Nadia Varga Modrić, Vid Veljak, Dora Iveković, Branimir Pustički, Petra Gilming, Latica Anić, Krešimir Starčević, Kajana Pačko, Ivan Krpan, Martin Krpan, Glazbaonica ljubav, Trio Eusebius, GŠ Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio.

Kajana Pačko i Anđelko Krpan

Podsjetimo, HGZ je gotovo 200 godina stara udruga građana koju tijekom njene duge povijesti nije „podržavio“ niti jedan politički sistem. Jedinstvena je to pojava na našim prostorima i članovi udruge se s pravom ponose na tu činjenicu, ali u ovim iznimno teškim okolnostima neće biti lako prebroditi krizu jer se HGZ financira isključivo od vlastitih prihoda.

Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu sada je potrebnija no ikad, a tko želi može donirati sredstva za obnovu: https://www.hgz.hr/donacije/ . Materijalna šteta na zgradi je golema, a osobito je stradalo krovište koje se mora hitno sanirati jer predstavlja ugrozu  za zgradu HGZ-a, ali i za okolne zgrade te ljude na ulici.

Nastavno na stanje u kojem se zgrada nalazi nakon potresa nadahnutom kompozicijom Matej Meštrović pokazao je vlastiti doživljaj tragedije koja je zadesila najstariju hrvatsku glazbenu instituciju, ali i poziva na djelovanje:

Fotografije: Hrvatski glazbeni zavod

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime