Srijeda, 17 srpnja, 2024

Tko su 8 novih ‘stanara’ u “The Rock & Roll Hall of Fame”?

Jedno od glavnih pravila kvalificiranja za ulazak u Rock & Roll Kuću Slavnih uvjet je da je izvođač ili bend svoju prvi komercijalni zapis morao objaviti barem 25 godina prije nominacije

Ove godine na popisu nominiranih za ulazak u “The Rock & Roll Hall of Fame” našli su se, abecednim redom, Dave Matthews Band, Depeche Mode, Judas Priest, Kraftwerk, MC5, Motörhead, Nine Inch Nails, Pat Benatar, Rufus featuring Chaka, Khan, Soundgarden, T.Rex, The Doobie Brothers, The Notorious B.I.G., Thin Lizzy, Todd Rundgren i Whitney Houston, a finalnu odluku o novim ‘stanarima slavne Kuće’ donijeli su glazbeni znalci iz svih dijelova svijeta.U sklopu virtualno održane ceremonije u subotu, 7. studenog, glazbenom društvu u muzeju u Clevelandu 2020. godine pridružili su se:

Depeche Mode
Irving Azoff
Jon Landau
Nine Inch Nails
The Doobie Brothers
The Notorious B.I.G.
T-Rex
Whitney Houston

Kako je već spomenuto, u odabiru glazbenih zvijezda sudjelovali su glazbeni znalci iz svih dijelova svijeta: od raznih respektabilnih glazbenih umjetnika preko povjesničara i stručnjaka na području kulture do djelatnika iz glazbene industrije. U obzir su se uzimali razni faktori, poput značaja i utjecaja nominiranih na druge glazbenike, dužina karijere te postignuti uspjesi, ali i stilska inovativnost te kreativnost i superiornost u tehnici izvođenja. Jedno od glavnih pravila kvalificiranja za ulazak u Rock & Roll Kuću Slavnih uvjet je da je izvođač ili bend svoju prvi komercijalni zapis morao objaviti barem 25 godina prije nominacije.

Također, jedno od novijih pravila koje je su članove zaklade “Rock & Roll Hall Of Fame” uveli je da u procesu finalne selekcije mogu sudjelovati i svi zaljubljenici u glazbu, a glasovati se moglo putem online obrasca ili prilikom posjete muzeju u Clevelandu.

Svečana ceremonija ulaska u “Rock & Roll Hall of Fame” uz prisustvo publike, prvotno je bila najavljena za svibanj ove godine, no događaj je uslijed pandemije odgođen te se u konačnici održao, kao i većina evenata, u pandemijskim uvjetima prilagođenom obliku.

Novi “stanari” ove godine nisu nastupili u sklopu ceremonije, no živući glazbenici i predstavnici preminulih glazbenih zvijezda zahvalili su putem video snimaka:

Aliciji Keys pripala je čast da održi govor posvećen prerano preminuloj i nikad prežaljenoj divi Whitney Houston u čuje se ime javila se Pat Houston, dugogodišnja menadžerica popularne pjevačice:

Nedostatak nastupa nadoknađen je posebnim programom te je kao trenutak večeri zabljesnuo dirljivi video posvećen nedavno preminulom gitaristu Eddieju Van Halenu, u sklopu kojega su, nazvavši ga “Mozartom naše generacije”, o vrhunskom glazbeniku pričali Slash, Kirk Hammett i Tom Morello.

Virtualnu ceremoniju emotivnim govorom najavio je, nezaobilazan, Dave Grohl, a kako prenosi CNN, među poznatim gostima koji su bili pozvani da uveličaju svečani trenutak našli su se Luke Bryan, Sean “Diddy” Combs, Miley Cyrus, Billy Gibbons, Don Henley, Jennifer Hudson, Billy Idol, Iggy Pop, Alicia Keys, Adam Levine, Chris Martin, Lin-Manuel Miranda, Brad Paisley, Bruce Springsteen, St. Vincent, Ringo Starr, Gwen Stefani, Charlize Theron i Nancy Wilson.

Naslovna fotografija: Whitney Houston / rockhall.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime