Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Tko su 8 novih ‘stanara’ u “The Rock & Roll Hall of Fame”?

Jedno od glavnih pravila kvalificiranja za ulazak u Rock & Roll Kuću Slavnih uvjet je da je izvođač ili bend svoju prvi komercijalni zapis morao objaviti barem 25 godina prije nominacije

Ove godine na popisu nominiranih za ulazak u “The Rock & Roll Hall of Fame” našli su se, abecednim redom, Dave Matthews Band, Depeche Mode, Judas Priest, Kraftwerk, MC5, Motörhead, Nine Inch Nails, Pat Benatar, Rufus featuring Chaka, Khan, Soundgarden, T.Rex, The Doobie Brothers, The Notorious B.I.G., Thin Lizzy, Todd Rundgren i Whitney Houston, a finalnu odluku o novim ‘stanarima slavne Kuće’ donijeli su glazbeni znalci iz svih dijelova svijeta.

U sklopu virtualno održane ceremonije u subotu, 7. studenog, glazbenom društvu u muzeju u Clevelandu 2020. godine pridružili su se:

Depeche Mode
Irving Azoff
Jon Landau
Nine Inch Nails
The Doobie Brothers
The Notorious B.I.G.
T-Rex
Whitney Houston

Kako je već spomenuto, u odabiru glazbenih zvijezda sudjelovali su glazbeni znalci iz svih dijelova svijeta: od raznih respektabilnih glazbenih umjetnika preko povjesničara i stručnjaka na području kulture do djelatnika iz glazbene industrije. U obzir su se uzimali razni faktori, poput značaja i utjecaja nominiranih na druge glazbenike, dužina karijere te postignuti uspjesi, ali i stilska inovativnost te kreativnost i superiornost u tehnici izvođenja. Jedno od glavnih pravila kvalificiranja za ulazak u Rock & Roll Kuću Slavnih uvjet je da je izvođač ili bend svoju prvi komercijalni zapis morao objaviti barem 25 godina prije nominacije.

Također, jedno od novijih pravila koje je su članove zaklade “Rock & Roll Hall Of Fame” uveli je da u procesu finalne selekcije mogu sudjelovati i svi zaljubljenici u glazbu, a glasovati se moglo putem online obrasca ili prilikom posjete muzeju u Clevelandu.

Svečana ceremonija ulaska u “Rock & Roll Hall of Fame” uz prisustvo publike, prvotno je bila najavljena za svibanj ove godine, no događaj je uslijed pandemije odgođen te se u konačnici održao, kao i većina evenata, u pandemijskim uvjetima prilagođenom obliku.

Novi “stanari” ove godine nisu nastupili u sklopu ceremonije, no živući glazbenici i predstavnici preminulih glazbenih zvijezda zahvalili su putem video snimaka:

Aliciji Keys pripala je čast da održi govor posvećen prerano preminuloj i nikad prežaljenoj divi Whitney Houston u čuje se ime javila se Pat Houston, dugogodišnja menadžerica popularne pjevačice:

Nedostatak nastupa nadoknađen je posebnim programom te je kao trenutak večeri zabljesnuo dirljivi video posvećen nedavno preminulom gitaristu Eddieju Van Halenu, u sklopu kojega su, nazvavši ga “Mozartom naše generacije”, o vrhunskom glazbeniku pričali Slash, Kirk Hammett i Tom Morello.

Virtualnu ceremoniju emotivnim govorom najavio je, nezaobilazan, Dave Grohl, a kako prenosi CNN, među poznatim gostima koji su bili pozvani da uveličaju svečani trenutak našli su se Luke Bryan, Sean “Diddy” Combs, Miley Cyrus, Billy Gibbons, Don Henley, Jennifer Hudson, Billy Idol, Iggy Pop, Alicia Keys, Adam Levine, Chris Martin, Lin-Manuel Miranda, Brad Paisley, Bruce Springsteen, St. Vincent, Ringo Starr, Gwen Stefani, Charlize Theron i Nancy Wilson.

Naslovna fotografija: Whitney Houston / rockhall.com

Pročitajte još...

10 razloga zašto je Dave Grohl zlatan dečko kojeg svi vole

Od suludo zabavne i uspješne karijere preko ljubavi prema fanovima do urnebesnog smisla za humor, prekrasnih gesta humanosti i zaraznog osmijeha

Trčanje ili bicikliranje? Ovih 30 pjesama motivirat će vas na – pokret!

Ovo su pjesme uz koje ćete dobiti želju za pokrenuti se! Ne samo to, toliko su dobre da ćete poželjeti dodati još kilometara!

Iznenađenje! – Kad se glazbenici potpuno neočekivano pojave u filmu

Ozzy, Lemmy, Kiedis i mnogi drugi pojavljuju se u cameo ulogama, a mi vam donosimo izbor filmova u kojima možete naići na poznate glazbenike.

MAKK 2020: Suosnivač grupe ABBA Björn Ulvaeus najavljuje ponovo okupljanje grupe?

Ovogodišnja Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK u fokus stavlja stanje kulturne i kreativne industrije, ali i prilike i načine na koje se najuspješniji odupiru i stvaraju dalje, drukčije i za neku novu publiku. Petodnevni program konferencije donosi zanimljive panele, predstavljanje mladih kreativaca te velike intervjue s dosad najzanimljivijim imena iz svijeta glazbe

Povezano

Britanska vlada odbila glazbenike: Neće dobiti 50% prihoda sa streaming pratformi

Ovom je odlukom britanska Vlada odbila zahtjev za intervencijom i zaštitom u ostvarivanju prava 150 britanskih glazbenika poput Stinga, Chrisa Martina i Led Zeppelina

HDU vs. HGU – Branko Komljenović: Ovim prijedlogom zakona krši se europska pravna stečevina!

Dopredsjednik HDU-a i direktor diskografske kuće Menart - Branko Komljenović govori o sukobu na relaciji predstavnika diskografa i predstavnika izvođača, o promjenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, te raspodjelama digitalnih prava od streaminga, downloada i kupnje u svim online formatima...

HGU vs. HDU – Nikša Bratoš: Izvodači su godinama zakinuti!

O potencijalnim promjenama Zakona o autorskom i srodnim pravima oko raspodjele digitalnih prava od streaminga, downloada i kupnje u svim online formatima, ispred HGU-a svoje je viđenje izložio njihov predsjednik, producent, aranžer, glazbenik Nikša Bratoš

HDU: Hrvatskoj prijeti tužba EU zbog Vladine odluke o Zakonu o autorskim pravima

Nismo sigurni da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna mogućih posljedica i tko će na njih odgovarati kada se naruši kredibilitet Hrvatske u Europskom parlamentu, među inim upozoravaju iz Hrvatske diskografske udruge

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime