Nedjelja, 3 ožujka, 2024

[ODGOĐENO] Zagreb Jazz Festival (Jazzg) dovodi istinske velikane jazza

Ljubitelji jazz glazbe krajem studenom mogu uživati u tri vrhunska koncerta koja će se održati u sklopu dvanaestog izdanja Zagreb Jazz Festivala! Budući da se festival održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera, broj ulaznica je ograničen

Uslijed novog vala pandemije i uvođenje novih mjera, ovogodišnje, 12. izdanje Zagreb Jazz Festivala (Jazzg) odgođeno je do daljnjega.Podsjetimo, na festivalu su trebali nastupiti Dan Tepfer Trio, Seamus Blake Quartet i Antonio Faraò Trio. Novi datumi bit će najavljeni kada uvjeti to budu dopustili.  

“Antonio Faraò i Dan Tepfer su studirali klasični klavir na akademijama, nakon čega je slijedio jazz. Dan Tepfer još uvijek svira klasičnu glazbu s brojnim filharmonijskim orkestrima i jako je poznat u svijetu klasične glazbe jer često svira Bacha i Goldenbergove varijacije. Faraò je Talijan koji spada u svjetski vrh i dobri smo prijatelji. Svi njegovi kolege s kojim svira također žive u Europi. Seamus Blake se rodio u Kanadi, etablirao se na newyorškoj jazz sceni, a 2018. se preselio u Pariz,” dodao je kao sjajan uvod u ono što publika može očekivati, istaknuo Dražen Kokanović, a raspored nastupa je sljedeći:

Newyorški pijanist Dan Tepfer istaknuti je talent svoje generacije koji je međunarodnu reputaciju stekao kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije – kako piše francuska Télérama – onaj “koji odbija postaviti granice”. S opisom se slaže i sam glazbenik koji dodaje da mu je glazbu primarni način izražavanja te da ju stvara oduvijek.

drugi festivalski dan trebao je biti rezerviran za nastup Seamusa Blakea, saksofonista i skladatelja iz New Yorka, prepoznatog kao jednog od najboljih izvođača suvremenog jazza. Njegovu glazbu obogaćenu posebnom sofisticiranošću te odvažnim improvizacijama često dobiva epitet izvanredne u što će se i zagrebačka publika uskoro imati prilike uvjeriti. 

Za zadnji dana festivala najavljen je Antonio Faraò trio.
Faraòv glazbeni senzibilitet, zajedno s vrhunskim umijećem melodijske improvizacije, pridonijeli su reputaciji jednog od najcjenjenijih pijanista na međunarodnoj sceni. Zahvaljujući besprijekornoj tehničkoj vještini, neobuzdanoj kreativnosti i očaravajućoj vitalnosti te izvanrednom osjećaju za ritam, razvio je jedinstven stil. Iza ovog nadarenog jazz glazbenika stoji 30 godina nastupa i snimanja s najvećim svjetskim jazz glazbenicima, među kojima su i Jack Dejohnette, Joe Lovano, Chris Potter, Lee Konitz te mnogi drugi.

O novim datumima kao i svim novim informacijama vezanim uz održavanje festivala te o eventualnim izmjena u programu, organizatori će publiku obavijestiti na vrijeme.

Naslovna fotografija: Dan Tepfer by Josh Goleman / Jazzg

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime