Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

LADO na Mažurancu: Ispratite ljeto i dočekajte jesen uz slavni ansambl

U dva dana festivala, Ladovi će umjetnici kroz nastupe, radionice i prezentacije upoznati posjetitelje s dugim i plodonosnim djelovanjem ove jedinstvene kulturne ustanove. Ulaz će biti slobodan i poštivat će se sve epidemiološke mjere prema uputama nadležnih institucija

Navratite do parka Mažuranac gdje će se 16. i 17. rujna odvijati festival ‘LADO na Mažurancu’. Radi se o prvom festivalskom projektu Ansambla LADO kojim se želi revitalizirati područje parka Mažuranca kroz kulturnu ponudu jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.
Ujedno, tom se prilikom
s građanima i posjetiteljima Zagreba želi ispratiti ljeto i dočekati jesen na otvorenome. Cilj je pretvoriti festival u jedno od važnih rujanskih događanja u glavnom gradu koje će uključivati i druge kulturne i umjetničke ustanove i pojedince.

Radionice plesova, tradicijskih glazbala ili rukotvorina

“Ansambl LADO od samog osnutka djeluje na istoj adresi na Trgu Republike Hrvatske 6a, a dvorana u kojoj Ladovi profesionalci svakodnevno vježbaju ima prozore na Ladovcima najdraži park – Mažuranac. Upravo smo zato na ovom mjestu odlučili organizirati ovo događanje. U dva dana festivala, Ladovi će umjetnici kroz nastupe, radionice i prezentacije upoznati posjetitelje s dugim i plodonosnim djelovanjem ove jedinstvene kulturne ustanove. Ulaz će biti slobodan i poštivat će se sve epidemiološke mjere prema uputama nadležnih institucija”, rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

U jutarnjim satima svi zainteresirani moći će se prijaviti na radionice plesova, tradicijskih glazbala ili rukotvorina, te posjetiti fundus i radionicu narodnih nošnji, a poslijepodnevni i večernji sati rezervirani su za projekcije dokumentarnog filma u dvorani Akademije dramske umjetnosti i koncerte koji će se održavati na otvorenoj pozornici na Mažurancu.
Uz koncerte Ansambla LADO, publika će moći gledati i čuti novi projekt Ladarica i nagrađivanog jazzista Borne Šercara, jednu od najpoznatijih ženskih klapa Cesarice te bend The Kazetofon čiji je član i Ladov glazbenik solist Mladen Kosovec.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ansambl LADO (@ansambllado)

Otvorena vrata Etnografskog muzeja i radionice za školarce

Oba dana trajanja festivala Etnografski muzej imat će dane otvorenih vrata kada će posjetitelji besplatno moći razgledati aktualne izložbe, a bit će organizirane i radionice za školarce kao i vodstva kroz izložbe ‘Kapa dolje’ i ‘Igračke – djetinjstvo zauvijek’.

Istaknimo i potpuno novi projekt koji će doživjeti premijeru na ovom festivalu, a koji su osmislile Ladova plesna voditeljica Vlatka Hlišć i kondicijska trenerica Tamara Despot ‘LADO Hop to the Top’. Radi se o pomno osmišljenim vježbama inspiriranih tradicijskim plesovima i pokretima namijenjenima rekreativcima koji žele ostati u kondiciji. Glazbu koja će se koristiti u ovom načinu vježbanja potpisuju autori projekta LADO Electro Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman.

Svim događanjima koja će se odvijati u službenim prostorijama Ansambla LADO i Akademiji dramske umjetnosti moći će prisustvovati ograničen broj posjetitelja uz obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz obaveznu prethodnu prijavu na administrator@lado.hr ili na broj telefona 01/4828-472 najkasnije do 14. rujna. Prethodne prijave obavezne su i za radionice koje će se odvijati u Etnografskom muzeju na edukacija@emz.hr.
Svi detalji o događanjima festivala bit će uskoro objavljeni na službenoj web stranici www.lado.hr. U slučaju lošeg vremena koncerti, čije je održavanje predviđeno u parku Mažurancu, se ne odgađaju već se sele u dvoranu Ansambla LADO.

Pročitajte još...

10 najiščekivanijih filmova na Filmskom festivalu u Veneciji 2021.

I prema očekivanjima kritičara, ali i filmskih fanova ovo je 10 filmova koji će se prikazati na ovom prestižnom festivalu, a svi ih s najvećim nestrpljenjem isčekuju!

8. ZDW: Rujan je rezerviran za središnje mjesto dizajna u Hrvatskoj

Krajem rujna održat će se novo izdanje najvećeg događanja iz područja dizajna u Hrvatskoj. Središnja lokacija ponovno je Tehnički muzej Nikola Tesla / Hala V, a država partner ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka (ZGDW) je Nizozemska

Adnan Mehmedović Medo: Event industrija se ne drži zajedno i zato nas vlast doživljava neozbiljno!

Olako se zaboravilo na 6% BDP-a koji eventi pune u proračun. Olako su se zaboravili nastupi svjetskih izvođača koji su Hrvatsku stavili na svjetsku kartu. Zato moramo podignuti svjesnost o važnosti kulturne i event industrije za Hrvatsku s konkretnim podacima, ističe Adnan Mehmedović Medo

Čisteći medvjedići – ‘leteći’ odredi koji čiste prirodu i mijenjaju eko svijest Hrvata

Više od 400 aktivnih članova iz cijele Hrvatske, brojne akcije čišćenja, sadnje drveća... Upoznajte 'Čisteće medvjediće', građansku inicijativu koja našu prirodu čisti od godina i godina onečišćenja i počinje mijenjati pogled na ekologiju i svijet onečišćenja

Povezano

COOLturna špica – finale festivala ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’

Završni dan festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac, a za glazbeni dio zaduženi su Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, međunarodna rock zvijezda, te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona

Ne propustite: Bogat program jubilarnog ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’

Ovaj tjedan zagrebačka kulturna scena odiše duhom Sarajeva. Festival 'Ja BIH' i ove godine u Zagreb dovodi najvažnije umjetničke 'duše' i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država

Glazbeni spektakl ‘Rock the Opera’, s gostom Dinom Jelusićem, napokon stiže u Zagreb

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod palicom njemačkog dirigenta i u izvedbi Zagrebačke filharmonije, uz vokalne soliste i specijalnog gosta Dinu Jelusića, 'Rock the Opera' vratit će vas u dane rocka

Kurt Elling, jedan od najvećih jazz-pjevača svih vremena, stiže u Lisinski!

"Jedan od najvećih jazz-pjevača svih vremena" kako ga je nazvao časopis The Guardian i ovogodišnji dobitnik nagrade 'Grammy' nastupa prvi put u Lisinskom u nedjelju, 7. studenoga u pratnji ZJM Big Banda!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime