Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Nakon 268 dana, 7 sati i 10 minuta obnovljeni Lisinski otvara svoja vrata

Nakon što je prošle sezone održano svega pet koncerata iz ciklusa 'Lisinski subotom' zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je prilično oštetio zgradu Lisinskog, glazba će napokon zasvirati u Lisinskom!

Najavljujući program koji nas očekuje ove sezone u Dvorani koja je napokon obnovljena nakon posljedica potresa, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević pozdravio je nakon skoro 9 mjeseci otvaranje KD Lisinski, u četvrtak 23. rujna, koncertom Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj osvrnula se na projekte unutar ciklusa koji će biti ostvareni u suradnji s HRT-om, a prvi će biti samo otvorenje ciklusa Lisinski subotom uz Haydnovo Stvaranje svijeta, pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

100. obljetnica postojanja zagrebačke Muzičke akademije

Ansambli HRT-a nastupaju u ciklusu i u siječnju, uz Simfonijski orkestar i Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka izvođenjem Druge simfonije Gustava Mahlera pod ravnanjem Philippa Von Steinaeckera. Maestro Nikša Bareza će u sklopu proslave 100. godišnjice postojanja zagrebačke Muzičke akademije 16. listopada ravnati Simfonijskim orkestrom i Zborom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Na programu će biti djela istaknutih hrvatskih skladatelja S. Horvata, M. Kelemena i N. Devčića uz solistice Jadranku Gašparović, violončelo i Martinu Filjak, glasovir. Dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Igor Lešnik otkrio je da će ovaj koncert biti dvostruko slavlje jer će njime maestro Bareza obilježiti 60 godina umjetničkog rada.

Najavljeni brojni koncerti renomiranih glazbenika

Studenti zagrebačke Muzičke akademije izvest će 27. studenoga još jedno djelo domaćeg skladatelja, operu-basnu I. Kuljerića Animal farm, koja je imala i svoju praizvedbu u Lisinskom 2003. godine na Muzičkom Biennalu Zagreb te se sada ponovno vraća na pozornicu Lisinskog, u režiji Krešimira Dolenčića, pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Uz program ciklusa, gdje nas očekuju i nastupi Orkestra mladih Gustav Mahler, Camerona Carpentera, Ive Pogorelića, Dubravke Tomšič Srebotnjak i Slovenske filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve, Johna Malkovicha…, ravnatelj Lisinskog spomenuo je i neke od programa izvan ciklusa koji su na repertoaru ove sezone: povijesno gostovanje fantastične Berlinske filharmonije sljedeće godine uz umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Kirilla Petrenka, koncerti Soweto Gospel zbora, Zucchera, Vlatka Stefanovskog…

Pročitajte još...

ABBA Voyage: Legende se vraćaju nakon 39 godina sa novim albumom i koncertom

"ABBA Voyage" otvorit će 27. svibnja ABBA Arenu, najmoderniju arenu kapaciteta 3000 posjetitelja u Londonu. Predbilježbe za ulaznice otvorene su od 2. rujna na abbavoyage.com, a ulaznice će se pustiti u prodaju 7. rujna!

(Ne)moguća misija? Prvi hotel u svemiru trebao bi se otvoriti 2027. godine

Ovaj prsten podržavat će 24 modula za stanovanje, koji će se koristiti kao hotelski smještaj, restorani, barovi, teretane, smještaj za posadu, kao i 'platforma' za znanstvena istraživanja.

10 rock zvijezda koji su prije glazbene karijere bili – učitelji

Iako su generacije buntovnika odrasle slušajući rock, glazba i obrazovanje ipak idu jako dobro zajedno što najbolje potvrđuje činjenica kako su brojni planetarno popularni glazbenici prije procvata karijere vrijeme provodili upravo u učionicama

10 najpoznatijih klasičnih djela koja se stalno isprepliću s pop kulturom

Poznata i ona malo manje poznata klasična djela čine važan dio raznih 'soundtracka' - kako onih koji prate naš svakodnevni životni ritam tako i onih filmskih

Povezano

COOLturna špica – finale festivala ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’

Završni dan festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac, a za glazbeni dio zaduženi su Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, međunarodna rock zvijezda, te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona

Ne propustite: Bogat program jubilarnog ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’

Ovaj tjedan zagrebačka kulturna scena odiše duhom Sarajeva. Festival 'Ja BIH' i ove godine u Zagreb dovodi najvažnije umjetničke 'duše' i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država

Glazbeni spektakl ‘Rock the Opera’, s gostom Dinom Jelusićem, napokon stiže u Zagreb

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod palicom njemačkog dirigenta i u izvedbi Zagrebačke filharmonije, uz vokalne soliste i specijalnog gosta Dinu Jelusića, 'Rock the Opera' vratit će vas u dane rocka

Kurt Elling, jedan od najvećih jazz-pjevača svih vremena, stiže u Lisinski!

"Jedan od najvećih jazz-pjevača svih vremena" kako ga je nazvao časopis The Guardian i ovogodišnji dobitnik nagrade 'Grammy' nastupa prvi put u Lisinskom u nedjelju, 7. studenoga u pratnji ZJM Big Banda!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime