Subota, 23 ožujka, 2024

Otok Lopud i ove godine postaje mjesto susreta filmskih talenata iz regije i značajnih autora

Talenti u razvoju i već etablirani profesionalci sedme umjetnosti u inspirativnom okruženju otoka Lopuda imaju priliku steći nova iskustva i stvarati dugoročne profesionalne i prijateljske odnose

Ponta Lopud, filmski festival koji pruža mogućnost talentima Hrvatske i regije za izravan susret s nekima od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, koncem lipnja će otok Lopud po drugi put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti.Talenti u razvoju i već etablirani profesionalci sedme umjetnosti u inspirativnom okruženju otoka Lopuda imaju priliku steći nova iskustva i stvarati dugoročne profesionalne i prijateljske odnose.

U isto vrijeme, Ponta Lopud, koji u fokus stavlja kreativne procese i film kao umjetnost, pruža i uvid u recentne tokove regionalne kinematografije okupljajući na elafitskom otoku nove generacije filmskih kreativaca. Ukupno dvadesetak sudionika majstorskih tečajeva, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije, dobit će priliku „učiti od najboljih”.

Ove godine dostupan je i stručni program za snimateljice

Program Ponta Lopuda ove je godine proširen pa su tako uz niz radionica, susreta i razgovora pripremljenih za glumice/glumce i redateljice/redatelje planirani i stručni programi za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji te se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVCom) posebno podupiru hrvatske snimateljice, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad s jednim od svjetski poznatih direktora fotografije na filmu (DOP)”, istaknuo je Miro Purivatra, osnivač Ponta Lopud festivala.

U šest festivalskih dana sudionici i publika moći će uživati u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama. Izuzetnom ambijentu tvrđave franjevačkog samostana, Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta. Imena voditelja masterclasseva, predavača i samih sudionika bit će objavljena tijekom travnja i svibnja.

Nakon prošlogodišnjeg festivala, koji je donio posebnu energiju i dodatnu umjetničku notu otoku, a istovremeno dobio značajnu podršku struke, otočana, posjetitelja i javnosti, ove smo godine pripremili nove zanimljive sadržaje i popratne programe, koji će istaknuti postojeće vrijednosti i veliki potencijal otoka Lopuda kao mjesto susreta i uživanja u filmskoj umjetnosti“, naglasila je Tilda Grossel Bogdanović, osnivačica festivala.

Drugi Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja 2022. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime