Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Matija Dedić: “Nagrada od strane Hrvatskog društva skladatelja ima posebnu težinu!”

Prepoznat kao glazbenik koji dostojanstveno predstavlja autorsku glazbu u svijetu Matija Dedić je, uz najnovije priznanje, dobitnik više od trideset prestižnih nagrada Porin te niza ostalih strukovnih nagrada, a veliki doprinos dao je i promociji uglednih hrvatskih autora

Najbolji hrvatski jazz pijanist, Matija Dedić, dobitnik je nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskog društva skladatelja za 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj i u svijetu kao autor-interpret te za autorski album “Influences” snimljen za američkoga nakladnika Alliance Records.Tim povodom Matija je u ZKM-u održao koncert putem live streama te podsjetio na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu. Uz njega su nastupili Saša Nestorović na saksofonu, Kruno Levačić na bubnjevima, Zvonimir Šestak na kontrabasu te trubač Davor Križić.

“Od svoje osamnaeste godine sam zaljubljenik u jazz. To sam ja u dubini duše, a ZKM je najbolji prostor za koncerte, iako joj je namjena kazališna. Ovdje sam snimio i svoj DVD Matija svira Arsena na koji sam jako ponosan”, osvrnuo se ranije Matija Dedić na koncert. Posebno za Mixer.hr komentirao je najnovije priznanje:

“Nikako ne umanjujući značaj velikog broja dobivenih Porina i ostalih strukovnih nagrada, nagrada od strane HDS ima posebnu težinu s obzirom na to da sam prepoznat kao autor koji dostojanstveno predstavlja autorsku glazbu u svijetu.”

Dodjela nagrade HDS-a i održani koncert u ZKM-u svakako su i posebno lijepi trenutci u svima neomiljenoj 2020. godini koja je iznimno utjecala na glazbenu industriju, ali i kulturu općenito. I stoga samo Matiju Dedića zamolili da nam otkrije, kako kao glazbenik provodi dane u “novom normalnom”.

“Nakon četiri mjeseca iznimno teške pauze bez koncerata, od početka sedmog mjeseca vrata su se počela otvarati. Istina većinom solističkim nastupima za manji broj gledatelja i nedavno održanim koncertom u ZKM stigao sam do brojke 18 što je prilično uspješno u ovakvim uvjetima.”

Suradnje s dragim kolegama

Na pitanje ima li, usprkos koroni, i nekih novih planova te što bi publika mogla očekivati u skorijoj budućnosti, Matija odgovara:

“S obzirom na to da sam lani u Parizu za stranog izdavača snimio album s Manu Katcheom te nedavno album obrada Gibonnijeve glazbe za potrebe domaćeg tržišta, diskografskih planova do daljnjeg zasigurno nemam. No duboko se nadam da nas od proljeća napokon čeka ljepše razdoblje u kojem ću i dalje neometano nastaviti divne projekte. Od Braće Teofilović, suradnjama s majkom, Tamarom Obrovac, Gibonnijem, Predinom i još puno dragih kolega…

“Ukratko nikako ne mogu biti nezadovoljan, prvenstveno zbog prilično lijepog rejting na prostorima bivše države. Svemu mogu nadodati i velik broj suradnji s vrlo etabliranim svjetskim glazbenicima s kojima sam nastupao i snimio nosače zvuka za američke i europske izdavačke kuće te sam isto tako nastupao na brojnim festivalima od Južne Amerike do Afrike”, zaključuje međunarodno cijenjeni glazbenik.

Matija Dedić dobitnik je više od trideset prestižnih nagrada Porin te niza ostalih strukovnih nagrada. Veliki doprinos dao je i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Arsenu Dediću, Dori Pejačević te – najrecentnijim diskografskim izdanjem “Tajna vještina” – Zlatanu Stipišiću Gibonniju.

Naslovna fotografija: Robert Gojević

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime