Nedjelja, 11 veljače, 2024

Inovativno Remote iskustvo: Prvi glazbeni festival proširene stvarnosti

Prvo izdanje Remotea, glazbenog festivala proširene stvarnosti, održat će se ove veljače uz nastupe čak osam bendova koje predvode Elemental, Nipplepeople, ABOP i Chui...

Okolnosti u kojem će koncertne aktivnosti još neko vrijeme biti onemogućene u svom uobičajenom obliku primorale su glazbenike na kreativna riješenja koja, ne samo da služe njima samima, već stvaraju jednu potpuno novu formu za cjelokupnu scenu, održivu i nakon prestanka pandemije: Najavljen je prvi glazbeni festival proširene stvarnosti!Prvo izdanje Remotea, glazbenog festivala proširene stvarnosti, uz prijenos uživo čak nastupa čak osam bendova moći će se pratiti dva dana, u subotu 20. i nedjelju 21. veljače. U ulogama headlinera nastupit će Elemental, Nipplepeople, ABOP i Chui.

Nije zamjena za live doživljaj već potpuno novo iskustvo

U ovakvom inovativnom izdanju Remote predstavlja prvi projekt kod nas, a jedan od osnovnih ciljeva, uz donošenje glazbe publici je i stvaranje platforme za realizaciju nastupa u okruženju virtualne stvarnosti i svijeta koji postoji isključivo u digitalnom obliku.

Organizatori posebno napominju kako projekt nije zamjena za live doživljaj nego da je riječ i jednom potpuno novom iskustvu koje donosi puno više od samog streaminga.” Također, ističu, “riječ je o potpuno novom kanalu, kako za koncerte i festivale, tako i za inovativne načine promocije”.

Festival donosi dvije žanrovski šarolike večeri

U subotu, 20. veljače nastupit će vjerojatno najpoznatiji hrvatski electro pop bend Nipplepeople, višestruko nagrađeni jazz rock kvartet Chui, hvaljena elektronička senzacija ABOP te sjajan novi dvojac MI VIDA kojeg čine Vida Manestar iz Elementala i Stanislav Kovačić na violončelu.

Nedjeljni festivalski program, 21. veljače, predvode jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih hip hop bendova ovog podneblja Elemental, zagrebački punkeri Mašinko, noir-pop bend Mixed Up Mary i ELEVEN, solo techno projekt Ivana Levačića, bubnjara grupa ABOP, Chui i Kries.

Produžena stvarnost uz senzore koji omogućuju sinkronizaciju stvarne i virtualne kamere

Ideja za Remote festival nastala je na pojmu, Extended Reality (XR), u prijevodu – produžena stvarnost – koja simbolizira spoj stvarnog i virtualnog u jednom okolišu.

U kontekstu ovog posebnog i inovativnog festivalskog projekta, XR će biti ostvaren zahvaljujući spajanju vrhunske video produkcije i nastupa samih izvođača – koji će se prenositi u stvarnom vremenu. Naime, senzori koji će biti postavljeni na kamere omogućit će sinkronizaciju stvarne i virtualne kamere te će na taj način virtualnost i stvarnost prividno postati jedno.

Spoj glazbenih i vizualnih umjetnika

Uz glazbenike koji kao glavna imena nose ovaj projekt, važno je napomenuti kako će veliku ulogu u stvaranju ovog novog posebnog iskustva odigrati vizualni umjetnici, dizajneri rasvjete i video majstori čija je uloga osmisliti i modelirati virtualna okruženja te u njih, u realnom vremenu, smjestiti izvođače.

Posebno iskustvo za koje nije potrebna dodatna VR oprema

Publika će Remote festival moći pratiti iz udobnosti svojih domova, a za sudjelovanje i uživanje u nastupima izvođača ne treba nikakva dodatna oprema VR tehnologije.

Glazbeni trendovi koji bi mogli obilježiti 2021. – i potencijalna iznenađenja!

Remote festival moći će se pratiti dostupan putem entrio.stream platforme. Ulaznice u prodaju kreću u petak, 22. siječnja po early bird cijenama od 40 kn za jednodnevnu ulaznicu i 50 kn za dvodnevnu. Od 1. veljače cijena se povećava na 50 kn za jednodnevnu ulaznicu i 60 kn za dvodnevnu što su iznosi koji ostaju do samog festivala. 

Remote će biti biti jedinstveno iskustvo koje se može doživjeti samo u trenutku kada se i održava.

Nositelj Remotea je Umjetnička Organizacija Elemental, koja, od 2015. godine, djeluje i pod imenom 383records, a nastala je kao logični razvoj glazbene skupine Elemental čiji članovi su aktivni u brojnim drugim glazbenim sastavima i projektima. Partneri na projektu su Promo logistika, Mozaik grupa, OOO Booking i After Records. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija putem natječaja za programe digitalne pretvorbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Posebni virtualno iskustvo početkom godine publici je pripremio glazbeni vizionar Jean-Michel Jarre

Jean-Michel Jarre spektaklom u Notre-Dameu isprepleo stvarnost i virtualno

Naslovna fotografija: promotivni materijali

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime