Subota, 23 ožujka, 2024

Glazbeni trendovi koji bi mogli obilježiti 2021. – i potencijalna iznenađenja!

Bacili smo pogled u 'kristalnu kuglu'... i otkrivamo tko će imati najprodavaniji album, kada će se početi održavati koncerti uživo, tko su glazbenici koji su bili vrijedni u 2020. i u ovoj godini planiraju izdati nove albume te

Kao i svake godine, s prijelaza iz jednu u drugu, rezimiramo što se dogodilo i predviđamo što bi se moglo dogoditi u idućoj. Glazbeni stručnjaci otkrivaju koja potencijalna iznenađenja nas očekuju i koji bi nas glazbenici mogli iznenaditi te oduševiti. Drugim riječima, bacili smo pogled u kristalnu kuglu…Adele će imati najprodavaniji album godine

Originalno najavljen za jesen 2020. novi album britanske super-zvijezde ipak izlazi ove godine. Gostujući nedavno u showu “Saturday Night Live”, te preko teasera na društvenim mrežama I još pokojom sitnicom potvrdila je kako je ovo njezina godina I da je novi album – spreman. A i vrijeme je da opjeva sve što joj se u zadnje vrijeme dogodilo u privatnom životu; od braka, preko majčinstva do razvoda; bit će tu priča sasvim sigurno i za dvostruki album.

Spotify: Ovo su glazbenici koje je svijet najviše slušao u 2020. godini

Za vrijeme pandemije glazbenici su bili vrijedni i kreativni u studiju

Samo ćemo spomenuti ona najzvučnija imena čije albume čekamo ove godine: Rihanna, Foo Fighters, Nick Cave, Red Hot Chilli Peppers, Drake, Lana Del Rey, Arcade Fire, St. Vincent, Bllie Elish, FKA twigs, The Cure, Cardi B, Lorde, Kendrick Lamar… Impresivno, a bit će još tu i iznenađenja. Ovako veliki broj izdanja možemo zahvaliti činjenici da su izvođači čekali s objavljivanjem albuma u sklopu najavljenih turneja u 2020. – koje se na koncu nisu dogovodile.  

Daljnji rast digitalne i fizičke prodaje glazbe

Godina 2020. bila je rekordna za oba formata, digitalni i fizički, s porastom od 8,2% u odnosu na 2019. godinu. Digitalni streamovi će i dalje lagano rasti zbog pandemije i strogih mjera koje će ljude vezati uz mjesto boravka. Mjere koje bi mogle biti na snazi za vrijeme prve polovice ove godine idu toj tvrdnji u prilog. Fizički albumi će svoj rast i dalje vezati uz prodaju vinilin recentnih izdanja i re-izdanja. Primjerice, Record Store Day je 2020. bio održan u tri termina i zabilježio je rekordne brojke. Ove godine on će se dogoditi u subotu, 12. Lipnja – pa zabilježite datum!

Glazbena industrija u 2020.: Više od 30 milijardi gubitka zbog korone

TikTok juriša dalje

TikTok je preživio napad Trumpove administracije koja je na odlasku i više ga ništa ne može zaustaviti na putu daljnje dominacije ove audio-vizualne platforme. Usluga Will ostaje glavni izvor novih talenata za A&R odjele izdavačkih kuća. A 800 milijuna malih korisnika će sigurno doprinjeti dodatnoj popularnosti TikToka među korisnicima – sa svojim originalnim sadržajima;

Taylor Swift možda će neko vrijeme pauzirati s izdavanjem novih albuma … ali ne nužno i starih

Swift je napravila nevjerojatan niz od tri albuma u posljednjih godinu i pol dana, počevši od “Lover” u 2019. godini i nastavljajući s iznenađenjima u 2020., “Folklore” i “Evermore”. No s obzirom da je njezina bivša diskografska kuća prodala mastere njezinih prvih nekoliko albuma, Swift je najavila da će svih šest ranih albuma ponovno snimiti i izdati ih u naredne dvije godine u nešto drugačijem aranžmanu.

PARANGALL | Taylor Swift, Folklore – Indie-folk za prste polizati

Rast vrijednosti kataloga albuma i pjesama

Bob Dylan je katalog svojih 600 pjesama prodao Universal Musicu za procijenjenih 300 milijuna dolara. Lindsey Buckingham prodao je svoja izdavačka prava, uključujući hitove Fleetwood Mac-a za 323 milijuna dolara. Katalozi su na cijeni, poput dionica ili antikviteta. Posebno su na cijeni masteri koji se dobro prodaju na vinilu. Ovakvih transakcija će biti još, jer neki glazbenici žele naplatiti svoju „imovinu“, pogotovo jer je pitanje kada će ponovno doći prihodi od koncerata i festivala;

Prijenosi koncerata uživo sa ‘on demand’ modelom neće nestati, čak i nakon povratka ‘pravih’ koncerata

Ekstravagancija ‘Studio 2054’ izvođačice godine, Dua Lipe, oborila je sve rekorde ‘on demand’ prijenosa koncerata, nakon što je privukla više od pet milijuna kućanstava širom svijeta. Službeni brojevi showa, koji je izvorno emitiran u petak, 27. studenog, uključuju više od 1,9 milijuna kupaca iz Kine, 95.000 iz Indije i 263.264 ulaznica prodanih putem redovnih platformi za prodaju karata. Kylie je također prošla fenomenalno sa svojim projektom ‘Disco’, koji se emitirao čak dva puta tijekom 2020. Skorašnjim vraćanjem klasičnih koncerata, s publikom ispred pozornice, ne isključuje se nova ‘zlatna koka’ istodobnog prijenosa u domove fanova širom svijeta. Svakako treba spomenuti i našeg Massima koji je svojim kombiniranim koncertom u Lisinskom, pred publikom i u domovima, privukao značajnu pažnju i oduševio obožavatelje.

U 2020. značajan rast honorara s digitalnih glazbenih servisa

A festivali i koncerti na otvorenom?

Nedavno je glavni američki epidemiolog dr. Anthony Fauci predvidio zadovoljavajuću količinu imuniteta stada i ‘neki snažni privid normalnosti’ do rane jeseni – “ako se ponašamo odgovorno” s uvođenjem cjepiva. Od travnja do srpnja, kada očekuje da će injekcije imunizacije biti u potpunosti dostupne javnosti, možemo očekivati i prva veća glazbena okupljanja. Mnogi festivali koji su već najavili datume za 2021. – poput Coachelle, koja je još uvijek službeno predviđena za travanj – vjerojatno će se pokušati prebaciti na jesen. Britanski i EU festivali poput Glasonburya i dalje drže svoje predviđene datume.

Weeknd. Super Bowl half-time show!

Nakon neviđenog ignoriranja od strane Grammy nagrada od kojih nije dobio niti jednu nominaciju, multitalentirani Weeknd je dobio ogromnu satisfakciju: nastupit će kao glavni izvođač u poluvremenu najgledanijeg sportskog prijenosa godine, 55. Super Bowla, 7. veljače! To nemojte nikako propustiti!

Nova publika: Hoće li se glazbenici sve češće pojavljivati u – videoigrama?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime