Petak, 19 srpnja, 2024

Specijalna predfestivalska projekcija: Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu sudjelovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao znanstvena fantastika

Sarajevo Film Festival ove će godine dan prije svečanog otvorenja Festivala, u četvrtak, 11. kolovoza u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je besplatan.Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu sudjelovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao znanstvena fantastika.

Jasmila postavlja razna pitanja o prošlosti

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u – danas nezamislive – uspjehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, e-mail komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim tvornicama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobivao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I jesu li građani Bosne i Hercegovine zaboravili tko su i što su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Sinopsis filma glasi: Nakon Drugog svjetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspješnu svjetsku kompaniju Energoinvest. Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, tvrtka donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji. Direktor Blum i njegovi suradnici stvaraju čudo!

Ulaz na projekciju je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. kolovoza online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

 

  1. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. kolovoza2022.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime