Ponedjeljak, 19 veljače, 2024

Testni koncert u Španjolskoj dokazao da se korona ne širi na – koncertima!

Samo šest osoba imalo je pozitivan test na koronavirus u roku od 14 dana nakon što je prisustvovalo koncertu u Barceloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u općoj populaciji

Tim istraživača u Španjolskoj, nakon velikog testnog koncerta održanog prošli mjesec, nije pronašao “nikakav znak” veće razine zaraze koronavirusom među ljudima koji su bili na koncertu.
Španjolske vlasti, naime, prošlog su mjeseca dopustile održavanje koncerta na kojemu je nastupio bend ‘Love of Lesbian’ kao dio istraživačkog projekta. Samo šest osoba imalo je pozitivan test na koronavirus u roku od 14 dana nakon što je prisustvovalo koncertu u Barceloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u općoj populaciji.Svi su nosili maske ali nisu morali biti socijalno distancirani

Otprilike 5000 ljubitelja glazbe sudjelovalo je u eksperimentu, a da bi sudjelovali morali su imati negativan test na koronavirus, također svi su nosili maske, ali se nisu morali socijalno distancirati. Od šest osoba koje su imale pozitivan test, istraživači su zaključili da su njih četvero zaraženi negdje drugdje, a ne na samom događaju.
Stopa zaraze među sudionicima bila je upola manja od one kod ljudi iste dobi u Barceloni, otkrili su istraživači. “Ne postoji znak koji sugerira da se prijenos dogodio tijekom događaja”, rekao je specijalist za zarazne bolesti Josep Maria Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je sudjelovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio se organizatorima događaja i znanstvenim savjetnicima.
“Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako zaslužuje”, napisali su na Tweeteru.

Još jedna potvrda da su koncerti sigurna mjesta za gledatelje

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Europi od početka pandemije i održan za vrijeme dok države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja i provode stroge mjere protiv suzbijanja koronavirusa.
Nadamo se da je ovo potvrda da će se koncerti i kulturna događanja ponovno početi održavati. Sličan dvodnevni eksperiment dogodio se u Nizozemskoj u ožujku s oko 1500 ljudi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Love of Lesbian (@loveoflesbian)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime