Četvrtak, 21 ožujka, 2024

10 kontroverznih činjenica o Bob Marleyu koje možda ne znate

Popularnost Bob Marleyja s godinama je sve veća, pa smo odlučili sažeti nekoliko manje poznatih, ali prilično kontroverznih, detalja iz njegovog života

Život Boba Marleyja tragično je prekinut kad je imao samo 36 godina, ali malo ljudi je ostavilo nasljeđe poput ove reggae zvijezde koji je postao međunarodna ikona. Marleyjeva fotografija postala je simbol mira, jedinstva i reggaea, njegove su pjesme popularne još od 1970-ih, a Marley se nalazi čak na drugom mjestu po broju pratitelja na društvenim mrežama od svih posthumnih slavnih osoba.Njegova popularnost s godinama je sve veća, pa smo odlučili sažeti nekoliko manje poznatih detalja iz njegovog života. Donosimo vam 10 činjenica koje možda ne znate o jamajčanskoj legendi.

1/ Djetinjstvo bez oca 

Bob Marley rođen je kao Nesta Robert Marley u Nine Mile na Jamajci 6. veljače 1945., a majka Cedelle Booker rodila ga je sa samo 19 godina. Njegov otac, Norval Sinclair Marley, bio je britanski mornarički časnik koji je u to vrijeme imao oko 60 godina, upoznao je Cedellu dok je radio kao nadzornik na plantaži. Imao je reputaciju mjenjanja mladih lokalnih žena i ostavio je Cedelle nedugo nakon što se Bob rodio. Uglavnom je bio odsutan iz života svog sina, a iznenada je preminuo od srčanog udara kad je Bob imao 10 godina. Cedella je promijenila ime sina u Robert Nesta Marley, nakon što je imigracijski službenik Jamajke sugerirao da “Nesta” zvuči previše djevojački.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Bob Marley (@bobmarley)

2/ Vještine uličnog borca

Marleyu je bilo teško odrastati zbog svog biracijalnog podrijekla, posebno nakon što su se on i njegova majka preselili iz ruralnog sela u Kingston kad je bio dječak. Jamajka je još bila pod kolonijalnom vlašću i Marley je bio pogrdno nazivan “Bijelim dječakom”. Na ulicama Trenchtowna, siromašnoj četvrti u kojoj je živio, Marley će uskoro postati poznat kao “tuff gong”, zbog svoje izdržljivosti, hrabrosti i vještine uličnog borca. 

3/ Sudbina iz dlana

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Bob Marleyu jest da je mogao čitati iz dlanova još od kad je bio dijete. Do sedme godine proučavao je dlanove prijatelja i susjeda i, nevjerojatno, točno predviđao njihovu budućnost. To je donekle uznemirilo njegovu majku, ali to nije razlog zašto je Marleyjevo čitanje iz dlanova kratko trajalo. Nakon povratka u svoje selo iz Kingstona, Marley je rekao ljudima da je njegova sudbina biti pjevač, a odbio je ponovno čitati iz dlanova do kraja života.

4/ ‘Geto pati, rođeni plaču’

Marley i njegovi prijatelji Peter Tosh i Bunny Wailer 1963. godine osnovali su bend ‘The Teenagers’, prije nego što su ga preimenovali u ‘The Wailing Rudeboys’, zatim ‘The Wailing Wailers’ i na kraju ‘The Wailers’. Mladići su veći dio svog vremena provodili slušajući glazbu na američkim radio postajama, a riječ “wailers” koristili su kao referencu na svoj socijalni i ekonomski položaj u ozbiljno zakinulom području Trenchtowna kao “geto pati, rođeni plaču”. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Bob Marley (@bobmarley)

5/ Nadahnuće generacijama crnačke britanske mladeži

Kad je bio školarac, jedan od najpopularnijih britanskih suvremenih pisaca, Benjamin Zephaniah, napisao je Marleyju pismo: “Ja sam pjesnik iz Birminghama. U Engleskoj me zapravo nitko ne sluša. Što mislite o mojim pjesmama?”
Nevjerojatno, dobio je ručno napisani odgovor, čak s Jamajke, gdje mu je glazbenik rekao, “Mladiću, Britanija te treba. Nastavi raditi ono što radiš.” Otkrivajući plaketu English Heritage Blue u ulici Oakley Street u Londonu 2019., Zephaniah je rekao da je pismo bilo jedan od glavnih razloga zbog kojih se osjećao dovoljno hrabro da se bavi “dub poezijom”, stilom po kojem je najpoznatiji. “To me zaista nadahnulo da nastavim raditi ono što sam radio”, tvrdio je. “U to vrijeme nije bilo poezije s izgovorenim riječima, nije bilo dub poezije, pa kad pročitate te riječi…” Marley je bio nadahnuće generacijama crnačke britanske mladeži svojom univerzalnom porukom o jednoj ljubavi i jedinstvu. “Bob je vjerovao u glazbu kao alat za društvene i osobne promjene,” kaže BBC Radio 6, glazbeni voditelj glazbe, Don Letts, “i pretvorio me u čovjeka kakav sam danas.”

6/ Laboratorijski asistent

Malo poznata, pomalo iznenađujuća činjenica o Marleyu jest da je on zapravo kratko vrijeme živio u SAD-u sredinom 1960-ih, a zatim, ponovno i 1970-ih. U početku je otišao s majkom u Delaware nakon što se preudala, živeći blizu nje u gradu Wilmington, gdje je vodila jamajčansku glazbenu trgovinu Roots. Marley je radio kao laboratorijski asistent u Du Pontu. Prikazi koliko je točno boravio u Delawareu variraju, ali do 1969. vratio se na Jamajku i nastavio snimati s Wailersima. Kasnije se vratio u SAD (njegov sin Stephen Marley rođen je u Wilmingtonu 1972.), ali obitelj Marley izbjegavala je precizirati koliko dugo. 

7/ Dobar trik za promidžbu

Marley je 1972. upoznao učitelja umjetnosti Keitha Baugha u klubu Bag O’Nails u Sohou u Londonu. Dok su čavrljali, Marley se požalio da britanske radio stanice ne žele puštati njegove pjesme, ali i da si ne može priuštiti povratnu avionsku kartu za Jamajku. Baugh, koji je predavao u školi Peckham Manor School u južnom Londonu, sugerirao je da bi nastupanje za njegove učenike moglo biti dobar trik za promidžbu. Ubrzo nakon toga, Marley se pojavio u školi s Jonnyem Nashom, američkim soul pjevačem, koji je u to vrijeme bio veća zvijezda. Svjedoci su BBC-u rekli kako su u vrijeme ručka svirali 45-minutni set studentima s Marleyem na akustičnoj gitari.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Bob Marley (@bobmarley)

8/ Brojne vanbračne afere 

Bob Marley oženio se Alpharitanom Constantia ‘Rita’ Anderson u Kingstonu na Jamajci 10. veljače 1966., kada je imao 21 godinu. Par je ostao u braku do Marleyeve smrti, ali njihova veza nije bila bez uspona i padova. Do vanbračnih veze (s obje strane) je redovito dolazilo, a Marley je bio u vezi s mnoštvom žena, od Miss svijeta 1976. Cindy Breakspeare do karipske prvakinje u stolnom tenisu Anite Belnavis. Alpharita je imala dvoje djece s različitim muškarcima dok je bila u braku s Marleyem.

9/ Službeno priznao 11 djece, a stvarni broj je ‘sporan’

Marley je službeno priznao 11 djece, iako je “stvarni” broj sporan, s obzirom na broj parničnih strana koje su nakon njegove smrti počele predavati zahtjeve za “Marley milijune”. Kad su se Marley i Anderson vjenčali, usvojio je njezinu kćer iz prethodne veze, a par je imao troje vlastite djece: Cedellu Marley, Davida “Ziggyja” Marleyja i Stephena Marleyja. Dok su bili u braku, Marley je imao 8 djece s još osam žena, od kojih su mnogi, poput Ziggyja i Stephena, također postali glazbenici. To uključuje Juliana i reggae umjetnika Ky-Mani Marleya koji su bili nomirani za Grammy, kao i najuglednijeg Damijana Marleyja, dobitnika Grammyja koji je rođen 1978., a majka mu je Cindy Breakspeare. Najpoznatiji je po hitu “Welcome To Jamrock” i albumu s reperom Nasom. 

10/ Politički motiviran pokušaj atentata

Dana 3. prosinca 1976. godine, naoružani napadači upali su u Marleyjevu kuću u Hope Road i izveli politički motiviran pokušaj atentata, u kojem je Marley upucan u prsa i u ruku. Još su četiri osobe, uključujući Ritu Marley koja je upucana u glavu, također ustrijeljene, ali nije bilo smrtnih slučajeva, iako je Marleyev menadžer Don Taylor bio vrlo teško ozlijeđen. Dva dana kasnije, Marley je trebao održati koncert The Smile Jamaica, u pokušaju promoviranja nacionalnog jedinstva tijekom razdoblja političkog nasilja na Jamajci.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime