Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Dan planete slave svaki dan – 15 ekološki osviještenih glazbenika

Radiohead, Pearl Jam, Billie Eilish, P!nk i mnogi drugi okrenuli su se eco-friendly životu. Recikliraju, koriste odabrane proizvode, sade stabla te još važnije - promoviraju ekološku osviještenost i potiču fanove diljem svijeta da čine isto

Klimatske promjene i zagađenje okoliša veliki su problemi. Toga su svjesni i glazbenici koji sve više o tim temama progovaraju u medijima i na društvenim mrežama – pozivajući fanove da i oni razmisle o štetnim posljedicama, ali i o koracima koje svatko može poduzeti kako bismo osigurali ljepšu budućnost.Kada je riječ o ekologiji – sve više glazbenika svraća pažnju za važnost zaštite okoliša. Ne samo da novčano pomažu udruge i tvrtke koje se bave zaštitom okoliša i promoviraju ekološki osviještene postupke nego i sami, svojim postupcima, služe kao dobar primjer: okreću se zelenijem načinu života, razdvajaju otpad i recikliraju, kupuju i koriste odabrane proizvode koje manje štete okolišu, izbjegavaju plastiku, sade stabla…

Velik utjecaj preko društvenih mreža 

Osim toga, svoju popularnost i utjecaj na društvenim mrežama usmjerili su na širenje pozitivnih i poticajnih vijesti. Promoviraju ekološku osviještenost te potiču fanove diljem svijeta da čine isto!
U međuvremenu je pokrenuto i niz podcasta okupljenih pod imenom “Sounds Like A Plan” (“Zvuči kao plan”)! A plan je – okupiti članove glazbene zajednice kako bi zajednički poslali poruku o važnosti povećanja svjesnosti o klimatskim krizama te, posredno, potaknuli na razmišljanje, ali i djelovanje u smjeru očuvanja planeta na kojemu živimo. Suosnivači podcasta smatraju kako je takva akcija bila prijeko potreban, a više o podcastima saznajte OVDJE
Broj društveno odgovornih glazbenika koji glasno progovaraju o ekološkim temama sve je veći. Neki od glazbenih sastava poznati su kao ‘eco-friendly’ već dugi niz godina, te ovim putem izdvajamo neke od njih:

Dave Matthews Band

Kad je riječ o ekološki osviještenim glazbenicima, članovi The Dave Matthews Banda s nizom humanitarnih akcija usmjerenih zaštiti okoliša zasigurno su među ‘najglasnijima’. Godine 1999. osnovali su i vlastitu zakladu, BAMA Works Fund koja se od inicijalnog plana ‘pročišćavanja’ njihovog rodnog grada proširila na organizaciju međunarodnog djelovanja koja godišnje u zaštitu okoliša ulaže oko 8,5 milijuna američkih dolara. Tu je i niz ‘usputnih’ donacija raznim udruga, a poznati su i po eko radionicama koje povremeno organiziraju prije svojih koncerata.

Radiohead

Osim kao sjajan glazbenik, frontmen glazbenog sastava Radiohead, Ed O’Brien poznat je i po tome kako je, zajedno sa svojim kolegama iz benda, pozitivno iskoristio svoju popularnost, kao i iznimni utjecaj društvenih mreža, kako bi posebnu pažnju svratio na važnost očuvanja naših prirodnih ekosustava. Kako često ističe, važno je razmišljati o budućnosti i kamo idemo – u sljedećih 20 godina, ali i nakon toga.

P!NK

Pop zvijezda P!nk jedna je od prvih glazbenica koja je cijelu turneju posvetila podizanju svijesti o važnosti svakodnevnog njegovanja zdravih navika – kako za život sebe samit tako i za život planete. Uz to što je svoje fanove poticala na promišljanja, pjevačica je pokazala kako se, uz malo uloženog truda, na turneju može napraviti znatno manje nepotrebnog smeća. Između ostalog, izbjegla je korištenje 3, 200 plastičnih boca, a dio zarade s turneje doniran je raznim dobrotvornim udrugama. P!nk se također trudi konzumirati ekološki uzgojenu hranu zbog čega uživa u obrađivanju  – vlastitog vrta u kojemu uzgaja svoje povrće.

Billie Eilish

Što ‘zeleniju’ moguću turneju trudila se imati i mlada hit zvijezda Billie Eilish – na svim koncertima bila je zabranjena plastika (čaše, boce, slamke), a glazbenica je svoje fanove pozvala da slobodno ponesu svoje boce – koje inače koriste i koje neće baciti nego ih i nakon koncerta ponijeti sa sobom, oprati i nastaviti koristiti. S velikim brojem pratitelja na društvenim mrežama, Billie Eilish razumije koliki moć ima (ali i da se moć ne smije zloupotrebljavati, kako poručuju i u najnovijem singlu). Eilish svoj ‘influencing’ stoga koristi kako bi mlađe generacije i glazbene fanove educirala o boljoj brizi za okoliš.

Drake

I Drake je svoj glas odlučio iskoristiti za poticanje ljudi, prvenstveno mladih, na brigu o svijetu u kojemu žive. Naime, od proljeća 2010. Drake njeguje dobre odnose s tvrtkom Campus Consciousness Tour čija je misijapovezivati glazbenike s grupama studenata ekologije. ‘Turnejama’ posjeta školama nastoji se educirati školsku djecu o važnosti zaštiti okoliša. Brzo nakon Drake projektu se pridružio i reper Wiz Khalifa.

Jack Johnson

Glazbenika i surfera Jacka Johnsona svijet najviše povezuje s njegovim optimističnim i pozitivnim pjesmama, a takav je kao i osoba. Ljubitelj prirode (koja mu je, kako kaže, muza) i veliki zaljubljenik bivanja na otvorenom Jack Johnson sa svojim neprofitnom Kokua Hawai udrugom čvrsto podržava ekološku edukaciju u školama. Također na godišnjoj razini organizira dobrotvorna događanja predvođena glazbenicima poput Ziggyja Marleyja i Jacksona Brownea, a iznimno je fokusiran i na promoviranje ‘plastic-free’ inicijative te održivog načina života.

 “Ne morate biti ekolog kako biste cijenili čistu vodu”

Green Day

Albumom ‘American Idiot’ Green Day su 2004. godine ne samo da su se pomaknuli od imidža punk nevaljalaca već su se odlučili i za veliki društveno odgovoran korak. Udruživši se s  Vijećem za obranu prirodnih resursa ovaj glazbeni sastav počeo je aktivno ohrabrivati fanove da obrate pažnju na okoliš. Članovi benda su, kako je opisao frontman Billie Joe Armstrong, odrasli u gradu u kojemu je su zrak zagađivale rafinerije što ih je u odrasloj dobi potaknulo na razmišljanje i – djelovanje. Basist Dirnt svoj angažman opisao je prilično jednostavno: ‘Ne morate biti ekolog kako biste cijenili čistu vodu’.

Anti-Flag

I žestoki punkeri Anti-Flag imaju debelu knjigu ispisanu društveno ili pak politički povezanim akcijama: Iako se s nekim njihovim potezima neće svi složiti, ono što bi svi mogli pohvaliti njihov je angažman u zaštiti okoliša. Uz novčane donacije eko-udrugama i konstantno promoviranje zelenijeg životnog stila, ovaj punk bend izbacio je i vlastitu liniju majica napravljenih od recikliranog materijala, a posebno se ističe i njihova bliska suradnja s PETA-om i Greenpeacem.

Architects

Ono što je posebno zanimljivo kada je pitanju metal bend Architects njihova je ljubav prema moru koja je rezultirala dugogodišnjom uskom suradnjom s dobrotvornom organizacijom za očuvanje mora i života u oceanima – Sea Shepherd. Pjevač benda Sam Carter prvi je ambasador organizacije te je poznat po volonterskim angažmanima poput čišćenja plaže od smeća.

Gojira

Kao i Architects, francuski metalci Gojira također su se udružili sa Sea Shepherd organizacijom i to na zaista poseban način – poveli su ih sa sobom na turneju kako bi publici pričali o ekološkim katastrofama, problemima i brigama koji iz njih proizlaze te koracima koji se mogu poduzeti.

Pearl Jam

‘Zaštitnici planete’ Pearl Jam poznati su po konstantom promoviraju zaštite okoliša. Grunge ikone na službeno web stranici imaju čitavu sekciju posvećenu ekološkim tamama s posebnim naglasom na ublažavanje štetne emisije ugljika. U suradnjama s raznim međunarodnim organizacijama i zakladama za očuvanje okoliša ovi glazbenici redovito novčano potpomažu i doniraju projekte čiji je cilje očuvanje prirode: spas prašuma u Brazilu i Ekvadoru, očuvanje bioraznolikosti na Aljasci i slično. Svijest o važnosti očuvanja okoliša redovito promoviraju i putem svoje glazbe.

Slash

Iako će mnogu Slasha povezati s erom kada je grupa Guns N’ Roses razbijala namještaj u hotelskim sobama i iza sebe zasigurno ostavljala hrpe smeća, Slash je zapravo dobra duša koja iznimno voli životinjski svijet te se stoga i strastveno bori za očuvanje prirodnih staništa i života u prirodi. Ne samo da je član odbora losanđeleškog zoološkog vrta nego je i u suradnji s ocem i nedavno preminulim Stevejem Irwinom, pokrenuo zakladu ‘Bob Irwin Wildlife & Conservation Foundation’ čija je glavna misija zaštiti specifičan životinjski svijet Australije.

Bruno Mars

Bruno Mars također pripada popis prirodi neprijateljski nastrojenih popularnih glazbenika. Dugo godina strastveno podržava poznatu The Rainforest Foundation te često donira sredstva za spas planete i odaziva se raznim dobrotvornim događajima. Ljubav prema ekologije Mars je naslijedio od starije sestre, Jamie Kailani Hernandez Bayot, osnivačice organizacije M.A.M.A Earth koja potiče roditelje da koriste organske i eko-friendly proizvode. Slavni galzbenik je, naravno, aktivan član i sestrinog projekta.

Paul McCartney

Lista eco-friendly glazbenika ne bi bila potpuna bez Sira Paula McCartneyja. Nekadašnji Beatle zajedno sa svojom kćeri Stellom zagovara vegetarijansku prehranu ističući kako već samo jedan bezmesni dan u tjednu može učiti veliku razliku u utjecaju na okoliš. Također je veliki ljubitelj životinja te je kao takav i veliki prijatelj PETA-e zbog čega je jednom prilikom sa otputovao iz Engleske u Kanada samo kako bi svratio pažnju na važnost zaštite beba tuljana.

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime