Petak, 22 ožujka, 2024

Izvođač desetljeća: 10 hitova koje je Ed Sheeran napisao za druge glazbenike

Poznat kao globalna superzvijezda Ed Sheeran, engleski je kantautor, skladatelj, pjevač, i glazbeni producent. Također je uspješni biznisman

Ed Sheeran, jedan je od najnagrađivanijih kantautora, nekoliko puta proglašen je izvođačem desetljeća te je, zahvaljujući glazbenom, ali i humanitarnom djelovanju, Član Reda Britanskog Carstva (MBE, Member of the Order of the British Empire).Rođen 17. veljače 1991. godine, Edward Christopher Sheeran, poznat kao globalna superzvijezda Ed Sheeran, engleski je kantautor, skladatelj, pjevač, i glazbeni producent. Također je uspješni biznisman, a iza sebe ima upisanih i nekoliko glumačkih ostvarenja.

Put do uspjeha izgradio je sam 

Pažnju publike počeo je privlačiti još 2004. godine kada je na YouTubeu plasirao svoje glazbene uratke, a nakon samostalno objavljenog EP-a za mladog talentiranog glazbenika čule su i velike svjetske zvijezde. Nastavljajući objavljivati pjesme, Sheeran je izgradio vjernu bazu fanove te se, tada bez marketinga i diskografa, probio do drugog mjesta na iTunes chartu. Dodatnu znatiželju o skromnom i samozatajnom glazbeniku privukle su i sve češće pohvale svjetski poznatih imena kao što Elton John i Jamie Fox.
Nakon potpisivanja diskografskog ugovora, Sheeranova glazba doprijela do svakog kutka svijeta i, gotovo preko noći, Sheeran se našao među najtraženijim glazbenicima – za koncertne nastupe, ali i – suradnje, o čemu nešto više donosimo u nastavku. S više od 150 milijuna prodanih nosača zvuka danas je jedna od najvećih pop zvijezda.

Uz sva izvanredna postignuća i nagrade ističe se kao glazbenik koji ima najviše prvih mjesta na ljestvicama najboljih singlova i albuma objavljenih između 2010. i 2019. (12 puta na prvom mjestu) te na istoj ljestvici bilježi i rekordni period boravka na prvom mjestu (čak 79 tjedana). Uz Justina Biebera i Sira Paula McCartneyja, Sheeran je jedan od samo tri dobitnika prestižne nagrade “Official Record Breaker Award”.

Talent stvaranja hitova ne čuva samo za sebe

Osim što kao samostalni izvođač redovito krstari glazbenim top ljestvicama (te se nerijetko usidri na samom vrhu), Sheerana se često može čuti i vidjeti u nevjerojatnim duetima i raznim suradnjama. Na studijskom albumu “No.6 Collaborations Project” iz 2019. godine stvarao je u suradnji sa Stormzyjem, Justinom Bieberom, Camilom Cabello, Cardi B i drugima, a poznato je kako je veliki prijatelj s Taylor Swift te da su zajedno radili na nekoliko njezinih pjesama. Pisao je i za popularne izvođače kao što su Justin Bieber i One Direction (kao i grupe Westlife, Boyzone te korejska senzacija BTS)… Među ostalima, surađivao je s Rudimentalom, Eminemom, Robbiejem Williamsom, Jamesom Bluntom, Shawnom Mendesom.

1. One Direction – Little Things (2012.)

*Sheeran također autorski potpisuje pjesmu “18” koji su One Direction plasirali 2014., ali i uspješni debitantski singl “Strip That Down” kojeg je Liam Payne plasirao nakon raspada grupe

2. Taylor Swift – Everything Has Change, featuring Ed Sheeran (2013.)

*Uz hit-duet, Ed i Taylor zajedno su napisali i pjesmu “End Game” za njen “Reputation” objavljen 2017.

3. Jessie Ware – Say You Love Me (2014.)

4. Justin Bieber – Love Yourself (2015.)

*Ed and Biebs surađivali su i na pjesmi “The Feeling”, objavljenoj na istom albumu, “Purpose”. Zajednički doprinos dali su i 2016. pjesmi “Cold Water” Majora Lazera, featuring Justin Bieber & MØ.

5. Rudimental – Lay It All On Me, featuring Ed Sheeran (2015.)

6. The Weeknd – Dark Time (2015.)

7. Robbie Williams – Pretty Woman (2016.)

 

8. Eminem – River (2017.)

9. Zara Larsson – Don’t Let Me Be Yours (2017.)

10. Rita Ora – Your Song (2017.)

Naslovna fotografija: Foto: Annie Leibovitz/ PR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime